10 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 10/7/2013



ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ  ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΒΑΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ ως απάντηση στην κατασυκοφάντηση του ΙΓΜΕ με θέμα:
«Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ».

Την ημερίδα χαιρέτισαν οι βουλευτές
Δ.Σταμενίτης (Ν.Δ.)
Χ. Καφαντάρη  ( ΣΥΡΙΖΑ )
Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ)
Δ.Μανωλάκου (ΚΚΕ),
Β.Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ)
Φ. Χόρτης μέλος (ΠΚΕ του ΠΑΣΟΚ)
Δηλώνοντας όλοι την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΙΓΜΕ και δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το πώς τελικά, δεν ψηφίζονται τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή για τη λύση του προβλήματος της συρρίκνωσης του ΙΓΜΕ.

Παρουσιάζοντας την κεντρική εισήγηση του Συνδικάτου ο Πρόεδρος Χ.Σμυρνιώτης υπογράμμισε ότι η ημερίδα αυτή αποτελεί απάντηση στην Κυβερνητική πολιτική της συρρίκνωσης των ερευνητικών φορέων, καθώς και στο ξεπούλημα του Ορυκτού Πλούτου (Ο.Π.) που προωθείται με διαδικασίες fast-track.
Το ΙΓΜΕ αρμόδιο ερευνητικό Ινστιτούτο εντοπισμού και αξιολόγησης του Ο.Π. επί ενάμιση χρόνο τώρα ταλαιπωρείται λειτουργικά και οργανωτικά μετά την ενοποίηση του με το ΕΚΠΑΑ που στόχο εχει να οδηγηθεί ουσιαστικά σε παροπλισμό αφού ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί μόνο τον τελευταίο χρόνο 120 εργαζόμενοι (οι περισσότεροι αποχώρησαν λόγω εργασιακής ανασφάλειας) και άλλοι 100 βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας λόγω της ΚΥΑ 25200, που προβλέπει την απομάκρυνση χρήσιμου και αναντικατάστατου διοικητικού και τεχνικού προσωπικού με πολύχρονη εμπειρία σε ερευνητικές εργασίες.
Κατήγγειλε ότι θα μετατρέψουν το ΙΓΜΕ σε έναν φορέα ανάλογο με αυτόν που έφτιαξαν για τους υδρογονάνθρακες που σημαίνει όχι απλά ξεπούλημα του Ορυκτού Πλούτου αλλά και το οριστικό θάψιμο οποιουδήποτε γεωλογικού – γεωτεχνικού ενδιαφέροντος έργου.
Δήλωσε πως αν τελικά κυριαρχήσει η λογική των μνημονίων για συρρίκνωση της  έρευνας και του ΙΓΜΕ η χώρα θα έχει μετατραπεί σε τριτοκοσμική και ο λαός θα έχει χάσει κάθε περιουσιακό του στοιχείο.
Επόμενα ο  αγώνας για το ΙΓΜΕ, ξεφεύγει από το στενά όρια μιας συνδικαλιστικής διεκδίκησης και αποκτά ένα ευρύτερο κοινωνικό και λαϊκό περιεχόμενο και υπό την έννοια αυτή η στήριξη και ενίσχυση του ΙΓΜΕ, αποτελεί εθνική προτεραιότητα.

Στην συνέχεια ερευνητές του ΙΓΜΕ παρουσίασαν  βασικές πλευρές της δραστηριότητας του σε σχέση με την γεωλογική έρευνα υποδομής, την έρευνα ενεργειακών και ορυκτών πόρων, καθώς και την Εφαρμοσμένη έρευνα για υδατικούς πόρους, καταστροφικά φαινόμενα και το περιβάλλον.

Χαιρετισμούς και  εισηγήσεις παρουσίασαν:
Οι φορείς  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 
Αν. Παπαδημητρίου (Αντιπεριφερειάρχης Αττικής)
Απ. Παπαφωτίου  (Αντιπεριφερειάρχης  Πελοποννήσου)

Εκπρόσωποι των επιμελητηρίων
 Σπ. Μάμαλης (ΓΕΩΤΕΕ),
Τ. Μαυρίδης (ΤΕΕ και ΠΣΜΜΜΜ)
Κ.Στυλιανίδης (Πρόεδρος  του ΟΑΣΠ),

Καθηγητές  από τα Πανεπιστήμια Θεσ/κης, Πατρών, ΕΜΠ
Μ. Φυτίκας
Παπαζάχος Κώστας
 Στ. Στείρος
Δ. Δαμίγος

Ερευνητές
Α. Καραγεώργης (ΕΛΚΕΘΕ),
Χ. Χαλούλου (ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ),
Στ. Τάσσος (ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ),
Κ. Σάββα (ΕΚΚΕ),
Μ. Δαμασιώτης (ΚΑΠΕ)
Δ. Μπαμπασίκας (Εκπ. του Παν. Συλλ. Εργ. ΕΛΠΕ)

που μετέφεραν την εμπειρία τους από τη συνεργασία με το ΙΓΜΕ  και την χρησιμότητα της έρευνας για την κοινωνία.

Μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων για τη στήριξη του ΙΓΜΕ έστειλαν Συνδικάτα και εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων όπως το BRGM (Γαλλία), GEUS (Δανία) και τα γεωλογικά ινστιτούτα Πορτογαλίας, Κροατίας και Σλοβενίας.

Συγκινητική ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της ΠΟΣΠΕΡΤ Γ. Βαρελά, μια που τόσο η ΕΡΤ όσο και το ΙΓΜΕ βρίσκονται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και Τρόικας που περιλαμβάνονταν στην πρώτη λίστα των 11 υπό κατάργηση  φορέων της Επιτροπής Πάγκαλου από το 2011 και έχουν κοινή η αγωνιστική πορεία με το συντονιστικό.
Συμπερασματικά ήταν η κοινή Διατύπωση ότι όλοι οι φορείς της έρευνας αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση που στοχεύει στην συρρίκνωσή τους, στην μείωση του προϋπολογισμού και του προσωπικού τους και τελικά στη ιδιωτικοποίηση του έργου τους .

Επίσης την στήριξη τους δήλωσαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι παλαιοτέρων Διοικήσεων του ΙΓΜΕ.

Χαιρετισμό έκανε  η Πρόεδρος της Ένωσης των Συνταξιούχων Μ. Γρόσσου υπενθυμίζοντας την απαξιωτική για το ΙΓΜΕ και τους εργαζόμενους, τοποθέτηση της σημερινής αλλά και παλαιότερων Διοικήσεων, , που στοχεύει και στην αποδέσμευση της Διοίκησης και του ΥΠΕΚΑ από τα οφειλόμενα σε πάνω από 250 συνταξιούχους με βάση νόμους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο της Εθνικής που έχουν φύγει τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Συγκινητικό ήταν το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου που δεν μπορεί να λείψει από τις εκδηλώσεις των εργαζομένων του ΙΓΜΕ. Έστειλε σχέδιο Ψηφίσματος που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παρευρισκόμενους και το οποίο παραθέτουμε.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Γνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά του ΙΓΜΕ στον τομέα της αξιοποίησης του Ορυκτού Πλούτου, αλλά και γενικότερα στις γεωεπιστήμες, καταγγέλλουμε την πολιτική υπονόμευσης και συρρίκνωσης που ασκείται τα τελευταία χρόνια ως εθνικό έγκλημα.
Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων στον αγώνα τους για τη σωτηρία του ΙΓΜΕ προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου.
Καταγγέλλουμε τις πολιτικές υπονόμευσης του ΙΓΜΕ και απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά την Κυβέρνηση να στηρίξουν το ΙΓΜΕ με ανθρώπους, εξοπλισμό και πόρους. Απορρίπτουμε τις αήθεις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα το Ινστιτούτο και οι εργαζόμενοι του, που μόνο στόχο έχουν την ηθική απαξίωση του προκειμένου να παραδοθεί η έρευνα σε ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα.  

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ.

Όλη η εκδήλωση θα αναρτηθεί στο blog του Συνδικάτου. http://syndikatoigme.blogspot.gr/

Το υλικό της Ημερίδας σύντομα θα είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου και θα σταλούν στα ΜΜΕ.                                                                    
                                               

ΤΟ ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: