26 Ιουλίου 2013

Μήνυμα Κίμωνα Χρηστάνη Προέδρου Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών


Αγαπητές/οί συνάδελφοι,
χαιρετίζω την εκδήλωση του συνδικάτου των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ και τους συγχαίρω για την πρωτοβουλία να προβάλουν τη σημασία της διατήρησης του Ινστιτούτου, ενός θεσμικού φορέα έρευνας, που έχει πολλά θετικά να επιδείξει στο ενεργητικό του. Αδιαμφισβήτητα, το ΙΓΜΕ αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και στην υπερεξηκονταετή πορεία του συνεισέφερε καίρια και σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Δεν χρειάζεται να απαριθμήσει κανείς τα επιτεύγματα του έμπειρου προσωπικού του Ινστιτούτου, πολλά είναι γνωστά στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», αλλά και πάρα πολλά παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ίσως αυτό το τελευταίο, δηλαδή η πλημμελής ενημέρωση της κοινωνίας για το διαχρονικά επιτελούμενο έργο του Ινστιτούτου και την προσφορά του στη χώρα να παρασύρει εύκολα σε συνειρμούς συνήθεις κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε: βλέπουμε μόνο το κόστος και ό,τι μας φαίνεται ακριβό, το καταργούμε ως περιττή πολυτέλεια χωρίς να αναλογιζόμαστε συνέπειες. Είναι για τους κρατούντες μια απλή και βολική λύση, που όμως διαλύει θεμελιακές δομές του σύγχρονου κράτους στερώντας του βασικές υποδομές.
Είναι γεγονός ότι τόσο το ΙΓΜΕ, όσο και γενικά ο γεωεπιστημονικός κόσμος δεν έχουν πετύχει στη χώρα μας να αποδείξουν, μάλλον - πιο σωστά - να επικοινωνήσουν στον κόσμο, την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του Ινστιτούτου και γενικότερα του κλάδου για την πρόοδο της κοινωνίας. Και αυτό ίσως συνδέεται με παραλείψεις και λάθη όλων μας.
Νομίζω κανείς δεν θα διαφωνήσει με κάποιον ενδεχόμενο εκσυγχρονισμό του ΙΓΜΕ, ίσως με κάποιον εξορθολογισμό των δαπανών του, ακόμη και με πιθανή αξιολόγηση του προσωπικού του, που όμως θα συνοδεύονται από εντατικοποίηση και χρηματοδότηση της στοχευμένης έρευνας σε τομείς, που το ίδιο το επιστημονικό προσωπικό του ΙΓΜΕ γνωρίζει καλύτερα από κάθε υπουργό και κυβερνητικό στέλεχος.
Εξάλλου ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι χώρες που προάγουν την έρευνα σε οποιονδήποτε τομέα της επιστήμης, έχουν εξασφαλισμένο το εφαλτήριο για ανάπτυξη και βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Εμείς αντίθετα στη χώρα μας αντί να στηριχτούμε στην έρευνα υποστηρίζοντας και ενισχύοντας ερευνητικούς φορείς και δομές, σκεφτόμαστε την κατάργησή τους προλειαίνοντας το έδαφος με όργιο φημολογίας και συκοφάντησης, τεχνικές γνωστές στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ελπίζω κι εύχομαι να πρυτανεύσει η απλή λογική του αυταπόδεικτου και το ΙΓΜΕ να αφεθεί να επιτελέσει το σκοπό του προς όφελος της κοινωνίας.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις χαιρετίζω την εκδήλωσή σας, εύχομαι καλή επιτυχία και σας διαβεβαιώ ότι όλος ο γεωεπιστημονικός και γεωτεχνικός κόσμος είναι δίπλα σας και σας στηρίζει.
Πάτρα, 8.7.2013
Κίμων Χρηστάνης
Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας

Πανεπιστημίου Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: