10 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου 10/02/2014


                                                                


                                                     Αχαρνές, 10/2/2014

                                                                                                                             Α.Π.: 306/6.2                                             
Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρείς μήνες από την τελευταία συνάντηση των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υ.Π.Ε.Κ.Α., στις 14-11-2013 στη Βουλή, στην οποία ο κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε για την έναρξη άμεσα μιας σοβαρής συνεργασίας του ΥΠΕΚΑ με το Συνδικάτο, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Υ.Π.Ε.Κ.Α. κ. Μαθιουδάκη και τους συνεργάτες του, σε ότι αφορά στην πολιτική επί των ερευνητικών προτεραιοτήτων του ΕΚΒΑΑ, της οργανωτικής αναδιάρθρωσής του, του Τακτικού Προϋπολογισμού, αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους συνταξιούχους. Δυστυχώς, παρά τη συνεχή πίεση του Συνδικάτου, όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση του κ. Υπουργού, αλλά ούτε και έχουν καθορίσει την ημερομηνία πραγματοποίησης της πρώτης συνάντησης με τον κ. Γεν. Γραμματέα.
Αντίθετα, στο διάστημα αυτό εκδόθηκαν από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υ.Π.Ε.Κ.Α., σειρά πράξεων οι οποίες με αίολες και πρωτοφανείς αιτιάσεις ουσιαστικά ακυρώνουν την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και περικόπτουν νόμιμα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων (νοσοκομειακή περίθαλψη, κατασκηνωτικό, κ.α.).  Τις πράξεις αυτές δεν ακολούθησε καμία ενέργεια αποπομπής από το Υ.Π.Ε.Κ.Α., ως όφειλε και όπως ζητήθηκε για ορισμένες από αυτές και από τη Διοίκηση του Ε.Κ.Β.Α.Α.
Η παρελκυστική πρακτική του Υ.Π.Ε.Κ.Α. μας προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία, ιδιαίτερα όταν στο διάστημα που μεσολάβησε, η Διοίκηση του Ε.Κ.Β.Α.Α.:
Ø  συνεχίζει την καταστροφική και αδιαφανή λειτουργία της για το μέλλον και το ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ, με την κατάρτιση νέου Προεδρικού Διατάγματος οργανωτικού πλαισίου και σχεδιασμούς για υπαγωγή στους αμιγώς ερευνητικούς φορείς της ΓΓΕΤ ερήμην των εργαζομένων, σχεδιασμό και προώθηση ερευνητικών έργων με πληρωμένους εξωτερικούς συμβούλους, ερήμην των επιστημόνων του ΙΓΜΕ, προώθηση διχαστικής επιλεκτικής πολιτικής αμοιβών με τη μέθοδο των επιμισθίων, μη προώθηση για λύση ρυθμίσεων για την Εκτός Έδρας απασχόληση.
Ø  κωλυσιεργεί στην επίλυση σωρευμένων προβλημάτων και εντείνει την επίθεσή της ενάντια στα εργασιακά δικαιώματά μας, με τη μόνιμη πια καθυστέρηση της καταβολής των μηνιαίων αποδοχών και τη διατήρηση της τελευταίας παράνομης περικοπής του 25% του μισθού, τη μη απόδοση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, τη μη προώθηση μισθολογικών & βαθμολογικών ρυθμίσεων, τη μη καταβολή νόμιμων οφειλών σε συνταξιούχους συναδέλφους, την αμφισβήτηση του ασφαλιστήριου ασθένειας & ατυχημάτων, την κατάργηση δαπανών μετακινήσεων, την κατάργηση μηχανογραφικών αδειών και τέλος μας προτρέπει  να αποφεύγουμε την προσφυγή στη δικαιοσύνη για την προστασία των δικαιωμάτων μας γιατί “ότι θα κερδίσετε στα δικαστήρια θα περικόπτεται από αλλού”!!!    
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η διακινδύνευση της υλοποίησης του εγκεκριμένου ερευνητικού έργου του ΙΓΜΕ και της Μονάδας Περιβάλλοντος (ΕΣΠΑ, Ανταγωνιστικά, Υπέρ Τρίτων), αλλά και αυτή η ουσιαστική ύπαρξη του ΙΓΜΕ ως Ενιαίου Δημοσίου Ερευνητικού Ινστιτούτου με Περιφερειακή διάρθρωση για την έρευνα υποδομής και την εφαρμοσμένη έρευνα και μελέτη του Γεωπεριβάλλοντος και του Ορυκτού Πλούτου της Χώρας.
Το Δ.Σ. του Συνδικάτου, στη συνεδρίαση της 4-2-2014 εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής και προχώρησε σε άμεση  παράσταση της Εκτελεστικής Γραμματείας στο ΥΠΕΚΑ την Τετάρτη 5-2-2014, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, εκτός από μια δέσμευση της Δ/ντριας του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Καλαφάτη να επανέλθουμε την ερχόμενη βδομάδα προκειμένου να δρομολογηθεί συνάντηση με τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό.

Η συγκέντρωση των εργαζόμενων στις 6-2-2014, αξιολογώντας ότι η όλη διαμορφωμένη κατάσταση συνιστά εμπαιγμό από τη Διοίκηση και το Υπουργείο, ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση και εισήγηση του Δ.Σ. για την πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας την ΤΡΙΤΗ, 11-02-2014 και συγκέντρωση  διαμαρτυρίας στις 13:00 στο Υπουργείο ΠΕΚΑ (Μεσογείων 119), απαιτώντας άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και λύση των προβλημάτων μας.
Στη συγκέντρωση της 6-2-2014 παρευρέθηκε επίσης το Δ.Σ. της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΓΜΕ και πλήθος συναδέλφων συνταξιούχων, που αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους μαζί μας, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Καλούμε Κόμματα, Συνδικάτα και μαζικούς φορείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, που δεν είναι συντεχνιακός, αλλά αγώνας για την ύπαρξη και λειτουργία ενός Δημόσιου Γεωλογικού Ινστιτούτου στην υπηρεσία των πολιτών και της χώρας.

                                               
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

Κάτω τα χέρια από το ΙΓΜΕ

Όχι στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου


                                                                         
Το Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: