23 Ιουλίου 2014

Δελτίο Τύπου 22/7/2014

Αχαρνές, 22-7-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από επίμονη και μακροχρόνια αγωνιστική προσπάθεια του Συνδικάτου, στις 14-7-14, έγινε συνάντηση με το σύνολο της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, στην οποία έθεσε τα παρακάτω θέματα:
Την κατάργηση της ΚΥΑ 25200/11 με μεταφορά του ΕΚΠΑΑ (που απορρόφησε το ΙΓΜΕ και έχει σήμερα ένα μόνο υπάλληλο) στο ΥΠΕΚΑ με στόχο την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του ΙΓΜΕ ως φορέα έρευνας του Ο.Π.. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να συγκροτηθεί μια διευρυμένη επιστημονικά και κοινωνικά επιτροπή από εκπροσώπους των ΑΕΙ, των επιστημονικών επιμελητηρίων και των ΟΤΑ, προκειμένου να γίνει τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου του ΙΓΜΕ (Νόμοι 272, 2702) στη βάση ενός επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Πλαισίου που είχε καταρτίσει το 2011 το Οικονομικό .Πανεπιστήμιο της Αθήνας, πρόταση που συμφώνησε στο κλείσιμο της συνάντησης ο Αν. Υπουργός.
Την ανάγκη της άμεσης  προώθησης (φέτος) 75 προσλήψεων μόνιμου επιστημονικού, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού, (η Γ. Γρ. του ΥΠΕΚΑ πρότεινε την άμεση πολιτική παρέμβαση στον Υπουργό κ. Μητσοτάκη) την απογραφειοκρατικοποίηση του ΕΣΠΑ, το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών του Εκτός Έδρας, την διασφάλιση όλων των εργασιακών εκκρεμοτήτων και ληξιπροθέσμων οφειλών προς τους συνταξιούχους.
Τέλος επισημάνθηκε ότι η όποια θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση του ΙΓΜΕ θα υπηρετηθεί από τη Διοίκηση που έχει κριθεί ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση, αφού εξαφάνισε το ΕΚΠΑΑ και οδηγεί το ΙΓΜΕ στην διάλυση.
Από την πλευρά της Διοίκησης του ΕΚΒΑΑ, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, συνδέθηκε με την καθυστέρηση της έγκρισης του Προϋπολογισμού από την Διϋπουργική και επεσήμανε ότι λόγω έλλειψης προσωπικού ( το 2016 θα έχουν μείνει 158 εργαζόμενοι) καθυστερεί η οικονομική και διοικητική διαχείριση του φορέα. Επίσης έθεσε το θέμα των απαράδεκτων καθυστερήσεων στην εκταμίευση του Τακτικού Προϋπολογισμού (το ΕΚΒΑΑ έχει εκταμιεύσει λιγότερο από το 50% της κρατικής επιχορήγησης) με αποτέλεσμα να γίνονται κατασχέσεις στον φορέα σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων.
Ο Υπουργός ζήτησε την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου για την αναβάθμιση – ανασυγκρότηση του ΙΓΜΕ, σε μια περίοδο 3 μηνών, εντός της οποίας ζήτησε από τη Διοίκηση να μη προχωρήσει στην προώθηση καμίας νομοθετικής πρωτοβουλίας
Επισήμανε ότι η αναβάθμιση του ΙΓΜΕ (που αποτελεί τον ουσιαστικό φορέα στην έρευνα του Ο.Π.) συνδέεται με την αξιοποίηση του Ο.Π., και η ανάγκη αναδιοργάνωσης του είναι δεδομένη λόγω των διαχρονικών προβλημάτων στην λειτουργία του, ενώ έκανε μνεία και σε επιστολή διαμαρτυρίας 115 Πανεπιστημιακών προς στον Πρωθυπουργό με την οποία θέτουν θέματα σχετικά με την λειτουργία του ΙΓΜΕ.
Ζήτησε δραστηριοποίηση του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΓΜΕ προκειμένου να συνεργαστεί με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους για να συνταχθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του ΙΓΜΕ με άμεση υπεύθυνη αυτού του έργου την Γεν. Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ και πολιτικό υπεύθυνο τον Αν. Υπουργό ΠΕΚΑ.
Επέστησε την προσοχή στην εκτέλεση του ερευνητικού έργου του ΙΓΜΕ, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας στη Διοίκηση το χαμηλό ρυθμό απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων.
Στο βαθμό που η Πολιτική Ηγεσία του ΠΕΚΑ θελήσει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, το Συνδικάτο με τον θεσμικό του ρόλο θα συμβάλλει άμεσα και αποτελεσματικά.
Παρόλα αυτά επειδή το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε είμαστε σε αγωνιστική επιφυλακή .



Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: