27 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24-3-2016

Αχαρνές, 24-3-2016

Α.Π. 44 / 7


                                                                        


ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ



Συνάδελφοι, 

Με την επιτυχημένη δικαστική παρέμβαση του Σωματείου για την έκδοση Προσωρινής Διαταγής και την απόφαση του Δικαστηρίου που διατάσει κάθε εμπλεκόμενο να μην προβεί σε ενέργειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του ΑΣ (Νοσηλευτικό), δικαιώθηκαν οι πάνω από δύο χρόνια επίμονοι αγώνες μας να το κατοχυρώσουμε, παρά τις λυσσώδεις ενάντιες προσπάθειες πολιτικών και υπηρεσιακών προϊστάμενων αρχών.
Η επιτυχία αυτής της δικαστικής μας παρέμβασης έγκειται στο ότι με τον ορισμό της δικάσιμου στις 27/5/2016 των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά και τις νομικές διευθετήσεις, το ΑΣ μένει ανοικτό μέχρι το Φθινόπωρο, κατοχυρώνεται το δικαίωμα της διατήρησης του μετά το 2016 με την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ, αλλά παράλληλα αποδεσμεύει τον Τ.Π. που τέλος Μάρτη θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ΙΓΜΕ.
Για μία ακόμη φορά δικαιώθηκε η τακτική του Σωματείου στην διαδικασία και το στόχο διεκδίκησης στο θέμα που αφορά το Νοσηλευτικό Συμβόλαιο”, για το οποίο στη πρώτη επαφή Προέδρου και Γ.Δ/ντή με το ΥΠΕΝ η απάντηση ήταν απογοητευτική, αφού λίγο-πολύ είχαν αποδεχτεί την κατάργηση του.
Είχε προηγηθεί όλη εκείνη η ατέρμονη προσπάθεια ενός και πλέον μηνός για να πεισθεί ο Γ. Δ/ντής να υπογράψει την αυτονόητη επαναλειτουργία του Συμβολαίου, που έτσι και αλλιώς λειτουργούσε.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι παραμένουν άλυτα όλα τα σοβαρά προβλήματα του ΙΓΜΕ (ΕπαναπρόσληψηΣυμβασιούχων, Προσλήψεις Μόνιμου προσωπικού, περικοπές Τακτικού Προϋπολογισμού Έργα   νέου   ΕΣΠΑ,   Εκτός   Έδρας Εφάπαξ   Παροχή   ΕΘΝΙΚΗΣ, Μισθολόγιο κ.α.), αναδεικνύοντας ουσιαστικά την Κυβερνητική αδιαφορία για το παρόν και το μέλλον του ΙΓΜΕ. Φαίνεται δυστυχώς ότι το αίτημα και η ανάγκη να γνωρίζει το ελληνικό κράτος,μέσω ενός αξιόπιστου δημόσιου φορέα όπως είναι το ΙΓΜΕ, την ποσότητα, την ποιότητα και την αξία του ορυκτού πλούτου της χώρας μας,αποτελεί ήσσονος σημασίας προτεραιότητα.
Με αυτά δεδομένα γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη να επισημάνουμε πόσο βαριές είναι οι ευθύνες της Διοίκησης μπροστά σαυτή την πολιτική ακινησία του ΥΠΕΝ, που στην ουσία υπονομεύει τον ρόλο και το μέλλον του ΙΓΜΕ όπως είχαμε την ευκαιρία να δημοσιοποιήσουμε με τις δύο συνεντεύξεις τύπου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αναλογιζόμενοι την πορεία των τελευταίων οκτώ μηνών θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά τις ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις της Διοίκησης για ομαδική παράσταση ολόκληρου του ΔΣ στον Υπουργό δεν έχει γίνει τίποτε με ευθύνη Προέδρου και Γ. Δ/ντή που αρκούνται σε μεμονωμένες και ανεπιτυχείς παρεμβάσεις προς την Πολιτική Ηγεσία.
Δυστυχώς, παρά τις καλές προθέσεις που διακηρύσσουν και οι δυο τους, για τις οποίες δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλουμε, όταν τα σημαντικά καυτά θέματα έρχονται επι τάπητος, τα θέματα αυτά κολλάνε”στο όνομα μιας προσχηματικής νομιμότητας, και συνήθως χρειάζεται η αγωνιστική παρέμβαση μας για να ξεκολλήσουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της εφάπαξ παροχής της ΕΘΝΙΚΗΣ, που ΑΜΕΣΑ θα φέρει Διοίκηση και ΥΠΕΝ προ των ευθυνών τους, για το οποίο είδαμε και πάθαμε μέχρι να βγεί η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του ΔΣ, που αποτέλεσε την αφορμή της συνάντησης με το Νομικό Σύμβουλο του Υπουργού αλλά και την βάση της συζήτησης στη συνάντηση αυτή.
Ακόμη και το αναφαίρετο δικαίωμα του Εκπροσώπου των εργαζόμενων να εισαγάγει Θέμα συζήτησης στο ΔΣ και να υπάρξει κανονική συζήτηση έγινε αντικείμενο πολύωρης διαπραγμάτευσης, και με τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση έξω από την αίθουσα του ΔΣ.
Ενώ δηλαδή προβλέπεται από τον Κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ η υποβολή θέματος για συζήτηση στο ΔΣ και από μέλος του ΔΣ, ο Πρόεδρος επιχείρησε, αρνούμενος επί της ουσίας να εφαρμόσει τον κανονισμό, να μπλοκάρει τόσο τη συζήτησή του όσο και την καταγραφή στα πρακτικά δήλωσης διαμαρτυρίας του εκπροσώπου των εργαζομένων για αυτή τη διαδικασία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή η αντικανονική και παράνομη αντίληψη λειτουργίας του ΔΣ του ΙΓΜΕ δεν θα αποτελέσει κακό προηγούμενο και οδηγό στη μελλοντική λειτουργία του ΔΣ!
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ του ΙΓΜΕ.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε πλήρως τόσο την απόφαση του Σωματείου όσο και την επιμονή του εκπροσώπου των εργαζόμενων άσχετα αν ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί ο Υπουργός στο αίτημα για εξωδικαστική διευθέτηση του θέματος.
Κατόπιν αυτού το Σωματείο με προσφυγή του στο Υπουργείο Εργασίας ζήτησε να γίνει διαδικασία συμφιλίωσης προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και των εργαζόμενων μετά την μονομερή κατάργηση του Συμβολαίου, που ενδεχόμενα κατά τις δικαστικές διαδικασίες θα επιχειρηθεί να αμφισβητηθούν.
Είναι καιρός πλέον να αντιληφθεί η Διοίκηση ότι είναι απαράδεκτο να σέρνονται θέματα
που έχουν εξεταστεί και αναλυθεί διεξοδικά τόσο σε επίπεδο Υπηρεσιών και Διοίκησης, όσο και σε επίπεδο διαβούλευσης Σωματείου και Διοίκησης, για να καταλήγει η τελική δρομολόγησή τους μόνο μετά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Την ώρα που το μέλλον του ΙΓΜΕ ζητά την ομόθυμη συσστράτευση όλου του δυναμικού του Ινστιτούτου, είναι απογοητευτικό οι όποιες καλές προθέσεις της Διοίκησης να δοκιμάζονται σε συμπληγάδες άσκοπων αντιπαραθέσεων για τις κατά κανόνα τεκμηριωμένες και ισορροπημένες προτάσεις του Σωματείου.
Πέρα όμως από αυτές τις εξελίξεις στην πορεία των διεκδικήσεών μας, τον τελευταίο καιρό μας προβλημάτισαν έντονα προσπάθειες της Διοίκησης δια του Γ.Δ/ντή να διασπάσει το προσωπικό  και  να  υπονομεύσει  την  ενότητα  των  εργαζόμενωνμε  στοχοποίηση  του πρώην Προέδρου και μελών του ΔΣ του σωματείου.
Είμαστε υποχρεωμένοι επομένως να προειδοποιήσουμε ότι κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του Σωματείου, όπως και κάθε επιχείριση εμπλοκής στην λειτουργία του, αποτελούν ποινικά κολάσιμα αδικήματα σύμφωνα με το Ν.1264, για τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε σχετικές καταγγελίες.
Χωρίς να αποκλείουμε ότι επρόκειτο απλώς για αψυχολόγητες ενέργειες, θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο Γ. Δ/ντής θα ανταποκριθεί θετικά προκειμένου να μην επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας γι αυτόν τον τρόπο διοίκησης του Ινστιτούτου.
Με όλα τα ζωτικά θέματα του Ινστιτούτου ανοιχτά, οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ δηλώνουμε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε, αν χρειαστεί, τις κινητοποιήσεις μας για την επιβίωση του Ινστιτούτου με προσλήψεις νέου προσωπικού, διεκδικώντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα μας και τον ουσιαστικό ρόλο του ΙΓΜΕ στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.




ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΕΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ





Ο Αντιπρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας



Γιάννης Μαυρογιάννης                                       Γιώργης Βουγιουκαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: