16 Μαρτίου 2017

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΙΓΜΕ

Αχαρνές, 16-3-2017
Α.Π. 41/6.2

ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ


Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ  ΤΟ ΙΓΜΕ

Ο εμπαιγμός για την ύπαρξη του ΙΓΜΕ συνεχίζεται από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και γενικότερα της Κυβέρνησης.

Ο υπουργός κ. Σταθάκης αρνήθηκε να συναντήσει τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ με την δικαιολογία ότι «έχει πολύ δουλειά» αυτό τον καιρό και το επόμενο διάστημα θα λείπει στο εξωτερικό, βάζοντας την ύπαρξη του Ινστιτούτου σε κίνδυνο λουκέτου όπως οι προκατοχοί του το 2011, μη λύνοντας κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τρεις ολόκληρους μήνες μετά την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση στις 22 Δεκέμβρη 2016, όχι μόνο αρνήθηκε να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους που περιμένουν, μάταια φαίνεται, ουσιαστικές απαντήσεις για τον τρόπο που σχεδιάζει να αντιμετωπίσει και να λύσει τα καυτά προβλήματα του ΙΓΜΕ, αλλά ούτε καν ημερομηνία συνάντησης δεν καταδέχτηκε να δώσει.

Δυστυχώς, η αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ της κινητοποίησης και των εργαζόμενων, στην οποία συμπαραστάθηκε το ΚΚΕ με τον βουλευτή κ. Σταύρο Τάσσο, η ΟΜΕ με τον Γεν. Γραμματέα κ. Δημήτρη Κιτσώνη και το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ με τη Γεν. Γραμματέα κα Ε’υη Γεωργιάδου, ήταν απαράδεκτη, φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύουν στο Προεδρείο του Συνδικάτου να περάσει μαζί με τον βουλευτή ακόμα και την εξώπορτα του Υπουργείου. Αποδεικνύονται αντιεργατικότεροι όλων των προηγούμενων υπουργών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συγκυβερνήσεων, κλπ) και ως φαίνεται, με τη συστηματική υπονόμευση της λειτουργίας του, οδηγούν το ΙΓΜΕ σε παράλυση, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με την κατάργησή του.
Αν και τα προβλήματα του ΙΓΜΕ οξύνονται, όπως συστηματικά εδώ και χρόνια προειδοποιούσαμε, με αποκορύφωμα τη χθεσινή επίδοση κατασχετήριων της περιουσίας του ΙΓΜΕ λόγω τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, εξαντλώντας όλα τα μέσα για συνεννόηση με τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ και το εποπτεύον Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μπροστά στην αδιάφορη στάση του Υπουργού κ. Σταθάκη και συνολικά της κυβέρνησης, και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας εγγράφως ή και προφορικά μέσω του συμβούλου του, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ προχωρήσαμε ήδη από τη Δευτέρα 13-3-2017 σε κινητοποιήσεις:
·      Με 3ήμερη λειτουργική κατάληψη του κτηρίου των κεντρικών υπηρεσιών του ΙΓΜΕ.
·      Και σε τρίωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ενέργειας, Μεσογείων 119, σήμερα Τετάρτη 15-3-2017 στις 13:00 για να απαιτήσουμε συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό κ. Σταθάκη και άμεση λύση στα προβλήματα του Ινστιτούτου και των εργαζόμενων.

Αν και η κυβέρνηση υπόσχεται την ενίσχυση του ΙΓΜΕ για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, στην πράξη το αφήνουν να μαραζώνει, αδιαφορώντας για την ουσιαστική αξιοποίησή του, αφού:
1.     Δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού την τελευταία 10ετία, με τον μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων ήδη να ξεπερνά τα 61 έτη!
2.     Καρκινοβατεί η ένταξη των έργων του ΕΣΠΑ, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εντός του 2016, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού σε ΣΕΟΧ που είναι απαραίτητοι για τα έργα αυτά για τα επόμενα 3-7 χρόνια.
3.     Καθυστερεί επικίνδυνα η πρώτη εκταμίευση του Τακτικού Προϋπολογισμού για το 2017, με αποτέλεσμα την αδυναμία καταβολής ακόμα και της μισθοδοσίας των εργαζόμενων πριν το Πάσχα.
4.     Δεν δίνεται λύση σε κανένα από τα εργασιακά ζητήματα που αφορούν τη σωστή λειτουργία του Ινστιτούτου (ασφάλιση κινδύνων & ατυχημάτων, ανθυγιεινό επίδομα, προϋποθέσεις μετακινήσεων σε εργασίες υπαίθρου, κλπ), ή την αποκατάσταση της νομικά διαπιστωμένης παράνομης πρόσθετης περικοπής κατά 25% των αποδοχών των εργαζόμενων, συρρικνώνοντας έτσι τους ήδη πετσοκομμένους τους μισθούς.
5.     Επιβάλουν, ή στην καλύτερη περίπτωση επιτρέπουν, την πλέον επικίνδυνη γραφειοκρατική διαχείριση της λειτουργίας του, μέσω του …«για πρώτη φορά αριστερού» Γενικού Διευθυντή του ΙΓΜΕ, ο οποίος όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να λυθούν τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα για το ΙΓΜΕ, αλλά φτάνει και στο σημείο να αρνείται να καταβάλει το βοήθημα για τα έξοδα κηδείας στην οικογένεια αιφνιδίως θανόντα εν ενεργεία συναδέλφου μας, εκφράζοντας το πιο αποκρουστικό και απάνθρωπο πρόσωπο μιας τροϊκάνικης πολιτικής, ξεπερνώντας σε σκληρότητα όλους τους προκατόχους του που το χορηγούσαν σε ανάλογες περιπτώσεις.
6.     Το πλέον επικίνδυνο όμως και άμεσο πρόβλημα είναι η αδιαφορία για την αντιμετώπιση των αποζημιώσεων αποχώρησης λόγω της κατάργησης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου της ΕΘΝΙΚΗΣ, μέσω της εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης που πρότειναν οι εργαζόμενοι και αποδέχτηκε στα λόγια το ΥΠΕΝ, ενώ δεν εκταμιεύεται ούτε καν η έκτακτη χρηματοδότηση του 1 εκ €, την οποία από το 2016 είχε δεσμευθεί το Υπ. Οικονομικών, και με την οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί προσωρινά η απειλή των κατασχέσεων που είναι ήδη πραγματικότητα.

Όπως φαίνεται στο πόλεμο που έχουν κηρύξει, τόσο η Διοίκηση του ΙΓΜΕ με τη γραφειοκρατική και απάνθρωπη αδιαφορία της όσο και το ΥΠΕΝ με την πολιτική αδιαφορία του Υπουργού και της Κυβέρνησης γενικότερα, για το παρόν και το μέλλον του Ινστιτούτου, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ δεν θα μείνουν απαθείς και θα απαντήσουν Αγωνιστικά με αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, για να μείνει το Ινστιτούτο ανοιχτό και λειτουργικό προς όφελος της Κοινωνίας και του Τόπου!

Οι Υπουργοί της «πρώτης φορά αριστερά» κυβέρνησης καλούνται να δώσουν άμεση λύση σε όλα τα προβλήματα του ΙΓΜΕ, εάν πράγματι θέλουν την ανάπτυξη της χώρας.

Καλούμε σε συμπαράσταση τους Εργαζόμενους, την Επιστημονική Κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες και Αρχές που ξέρουν και βασίζονται στην τεχνική & επιστημονική αξιοπιστία και δυνατότητες του ΙΓΜΕ, να στηρίξουν τους Αγώνες μας για την ουσιαστική ανασύσταση και συνέχιση του ΙΓΜΕ.

Λύσεις για το ΙΓΜΕ, ΤΩΡΑ!

Οι τροϊκάνικες πολιτικές απαξίωσης κάθε δημόσιου φορέα και ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας δεν θα περάσει.

Ο αγώνας συνεχίζεται!



Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: