20 Μαρτίου 2017

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

Αχαρνές, 20 - 03 – 2017
Α.Π.   44/6.3

ΕΠΕΙΓΟN

ΠΡΟΣ:   -   Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας,           κ. Γ. Σταθάκη


Θέμα: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ
Κύριε Υπουργέ,
 Με επανειλημμένα προηγούμενα έγγραφά μας και κατά την πρώτη, και μόνη, εθιμοτυπική συνάντηση που είχαμε προ τριμήνου, σας γνωστοποιήσαμε τα ιδιαίτερα οξυμένα μείζονος σημασίας προβλήματα του ΙΓΜΕ, όπως των προσλήψεων, της υστέρησης στις εγκριτικές διαδικασίες των έργων του ΕΣΠΑ, της αδράνειας στην προώθηση και επίλυση έστω και ενός από τα εργασιακά νόμιμα αιτήματα των εργαζόμενων (π.χ. μισθολογικά, ανθυγιεινό, νοσηλευτικό), ιδίως δε των επαπειλούμενων κατασχέσεων λόγω οφειλών από το ΙΓΜΕ που δεν αντιμετωπίζονται με τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, και ενώ ούτε η προσωρινή εκτόνωση που θα μπορούσε να επιφέρει η έκτακτη χρηματοδότηση που είχε συστήσει το Υπουργείο Οικονομικών αξιοποιήθηκε από το ΥΠΕΝ, ούτε ουσιαστική αξιοποίηση υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει της Επιτροπής εξωδικαστικής διευθέτησης του χρέους και των αξιώσεων του συμβολαίου της Εθνικής.
Όσο και αν είναι γνωστά τα πολλά και σημαντικά θέματα που διαχειρίζεται το ΥΠΕΝ αυτή την περίοδο, μας είναι αδιανόητη η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζονται εκ μέρους του Υπουργείου σας τα προβλήματα του ΙΓΜΕ και οι εργαζόμενοι, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην παράλυση κάθε δραστηριότητας του ΙΓΜΕ. Και μάλιστα αυτήν την περίοδο, που καθημερινά σχεδόν είναι τα αιτήματα που δέχεται το ΙΓΜΕ για διαφόρων ειδών ερευνητικές υπηρεσίες και έργα, ενώ ταυτόχρονα είναι έτοιμο πλέον το Ινστιτούτο να ξεκινήσει τα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, έστω και αν η χρηματοδότησή τους παλινωδεί μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών των Υπουργείων.
Η παραπάνω στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, σε συνδυασμό με την εξίσου απαθή στάση της Διοίκησης του ΙΓΜΕ, δικαιολογούν την εκτίμηση των εργαζόμενων ότι, αντί της επίλυσης των προβλημάτων που οξύνονται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο, επιλέγεται το κρύψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί, με αποτέλεσμα, τα μεν προβλήματα να οξύνονται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο, οι δε  εργαζόμενοι να βρίσκονται σε ένα εντεινόμενο καθεστώς απογοήτευσης και αγανάκτησης.
Με δεδομένη αυτή την εκκωφαντική σιωπή του ΥΠΕΝ, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ την προηγούμενη Τετάρτη, 15-3-2017, περιμένοντας από εσάς καθαρές απαντήσεις και σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών και εργασιακών προβλημάτων. Δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε μία ακόμα άρνηση, τόσο να συναντήσετε τους εργαζόμενους, όσο και να δώσετε μία ημερομηνία συνάντησης.

Κε Υπουργέ,

Με αυτά τα δεδομένα, επιπρόσθετα δε μετά και τις νέες δυσμενείς εξελίξεις με νέες απειλές κατασχέσεων που προέκυψαν προχθές, Παρασκευή, 17-3-2017, επανερχόμαστε, για τελευταία ελπίζουμε φορά, στο αίτημά μας για ΑΜΕΣΗ συνάντηση μαζί σας για να δρομολογηθούν επιτέλους αποτελεσματικές λύσεις, που θα αποτρέψουν αυτό που ακόμα και η τροϊκανική κυβέρνηση του 2011 απέτυχε να καταφέρει: τον θάνατο του ΙΓΜΕ, ενός Ινστιτούτου μακροχρόνιας αναπτυξιακής προσφοράς, η εύρυθμη λειτουργία του οποίου μόνο κέρδος μπορεί να φέρει προς όφελος του λαού και του τόπου.
Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ για άλλη μια φορά θα κάνουν το καθήκον που η 60-χρονη ιστορία συνδικαλιστικών αγώνων και προσφοράς του Ινστιτούτου στην κοινωνία επιτάσσει. Αναμένουμε τη δική σας ανάληψη των ευθυνών που αρμόζει στον Υπουργό της κυβέρνησης, που προ δύο ετών το επανασυνέστησε.
     


Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

`

Δημήτρης Μπάτης

Γιάννης Μαυρογιάννης



Δεν υπάρχουν σχόλια: