06 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6-7-2017 Α.Π. 160/7

Αχαρνές, 6-7-2017
Α.Π. 160/7

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι τρίμηνοι συνεχείς πολύμορφοι Αγώνες των εργαζομένων του ΙΓΜΕ έφεραν αποτέλεσμα, έστω μεσοβέζικο, με την εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας προχτές στην Βουλή, με την οποία αναμένεται τουλάχιστον ο άμεσος διορισμός Διοίκησης στο Ινστιτούτο, για κινήσει τις διαδικασίες της πληρωμής 4αρων μισθών των εργαζομένων και την επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του.
Αποδεικνύεται στην πράξη μάλιστα πόσο αποτελεσματικές ήταν, τόσο η κινητοποίηση στου Μαξίμου, που απέφερε την πρωθυπουργική παρέμβαση, όσο και η ισχυρή πίεση που ασκήθηκε από τη μαζική κινητοποίηση στο ΥΠΕΝ, την προηγούμενη Πέμπτη, αφού άλλα έγραφε ο κ. Υπουργός στη γραπτή απάντησή του στους βουλευτές, και άλλα τελικά αναγκάστηκε να κάνει.   
Ο Υπουργός ΠΕΝ, όπως φοβόμαστε, έφερε νύχτα και ξαφνικά την τροπολογία, που προσωρινά μόνο εκτονώνει το ζήτημα της λειτουργίας του ΙΓΜΕ το πολύ για 12 μήνες, χωρίς όμως να ενημερώσει τους εργαζόμενους τουλάχιστον 1-2 μέρες πριν, για να πουν και αυτοί την γνώμη τους.
Στον ελάχιστο χρόνο αντίδρασης που δόθηκε, μισή μόλις μέρα (!!!), και ενώ διάφορες συλλογικότητες διαπίστωναν πανηγυρικά και δημόσια τον «θετικό χαρακτήρα» της τροπολογίας, το Προεδρείο του Συνδικάτου τη μελέτησε και την αξιολόγησε με το νομικό σύμβουλο του Συνδικάτου, εντοπίζοντας, τόσο τα σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητάς της που πιθανότατα οδηγούν σε προσωρινή και μόνο εκτόνωση της κρίσης (επανέναρξη λειτουργίας, χρηματοδοτήσεων και καταβολή της μισθοδοσίας), όσο και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ρυθμίσεις της γ’ παραγράφου που στερούν το δικαίωμα ακόμα και των εργαζόμενων να προσφεύγουν στον φυσικό τους δικαστή σε οποιαδήποτε περίπτωση απειλής ή φαλκίδευσης του οποιουδήποτε εργασιακού δικαιώματος.
Τις παρατηρήσεις αυτές, τις γνωστοποίησε σε βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τις προέβαλαν με τον κατά περίπτωση κατάλληλο τρόπο στον Υπουργό και στη Βουλή. Συνημμένα καταγράφονται οι παρατηρήσεις που γνωστοποιήθηκαν και επισημάνθηκαν έγκαιρα στους βουλευτές, στην γραπτή τους μορφή με την οποία διαβιβάστηκαν μόλις λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, περιλαμβάνοντας ακόμη και συγκεκριμένο σχέδιο βελτίωσης της προταθείσας τροπολογίας. 
Ο κ. Υπουργός όμως, όχι μόνο τις αγνόησε, αναφέροντας επιδεικτικά και εμφαντικά στη δευτερολογία του ότι η ρύθμιση της παραγρ. Γ! αφορά και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά επανέλαβε εκ νέου μέσα στην Βουλή την κεντρική του κυνική και σαφή θέση ότι προτίθεται (με νέα νομοθετική ρύθμιση;) να “φάει” όλες τις αποζημιώσεις, ιδίως των εν ενεργεία εργαζομένων που διεκδικούν το μισθολογικό στους δικαίωμα που προκύπτει από ΣΣΕ και το επιβεβαιώνει ο Άρειος Πάγος, ως ακολούθως: «Η θέση, όμως, της Κυβέρνησής μας έχει διατυπωθεί προς όλες τις πλευρές, και στους εργαζόμενους και εδώ δημόσια: Δεν προτιθέμεθα να πληρώσει το δημόσιο έξτρα χρήματα για ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό συμβόλαιο, του οποίου έληξε το αποθεματικό και λείπουν 50 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορά τα τωρινά και τα μελλοντικά εφάπαξ.».
Μόνο και μόνο ότι αποσιωπά, τόσο ότι ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ κατά τον Άρειο Πάγο ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΟΣ και ΟΧΙ εφάπαξ, όσο και την έγκαιρα κατατεθειμένη (πριν 1.5 χρόνο) πρόταση του Συνδικάτου για επίλυση του θέματος με διάλογο, όπως συνιστά το Υπ. Εργασίας, διαπραγμάτευση και εξωδικαστικό συμβιβασμό, δείχνει την κακοπιστία με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα ο κ. Υπουργός.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η εισηγήτρια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Τριανταφύλλου, τόνισε ότι θα πρέπει να συμμαζευτούν διάφορα εργασιακά «τρικ», δηλ. εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από ΣΣΕ δεκαετιών…(!)
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να τελειώσει την βρώμικη δουλειά εναντίον κάθε δικαιώματος των εργαζομένων που δεν κατάφεραν ή δεν τόλμησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 και δώθε.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΜΕ
ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ «Ρύθμιση θεμάτων ΙΓΜΕ»

Σε συνέχεια της χθεσινής διαβίβασης στο Συνδικάτο, (8:00 μμ) της τροπολογίας για τη «Ρύθμιση θεμάτων ΙΓΜΕ» που συζητείται σήμερα στη Βουλή, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
I)          Το γεγονός ότι η τροπολογία μας γνωστοποιήθηκε ΜΕΤΑ την κατάθεση της προτεινόμενης ρύθμισης στη Βουλή, βρίσκεται σε πλήρη ανακολουθία με την πρόθεση του ΥΠΕΝ να μας δοθεί ως προσχέδιο, όπως μας διαμηνύθηκε από τον κ. Λιάκο, Υφυπουργό παρά των Πρωθυπουργό.
II)         Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι ο ελάχιστος χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας για να αξιολογήσουμε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις (λιγότερο από ένα 24-ωρο). Ως εκ τούτου μια πρώτη προσέγγισή μας, δεν επιτρέπει μια ολόπλευρη αξιολόγηση των προτεινόμενων διατάξεων (πχ  συνταγματικότητα).
III)        Διαπιστώνουμε ωστόσο την ευρύτητα του πεδίου εφαρμογής των προτεινόμενων διατάξεων των παραγράφων β’ και γ’, οι οποίες, πέραν από την επιχειρούμενη φαλκίδευση δικαστικά δικαιωμένων απαιτήσεων, ενδεχομένως επιφέρουν ανεπιθύμητες περιπλοκές στη λειτουργία του ΙΓΜΕ και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενόψει των ανωτέρω θεωρούμε σκόπιμο να προστεθεί στην προταθείσα τροπολογία μια 2η παράγραφος, σε πλήρη συμβατότητα με τον επικαλούμενο σκοπό των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ως ακολούθως:
«2. Οι περιπτώσεις β’ και γ’ της παραγράφου 1 του παρόντος, δεν αφορούν απαιτήσεις άλλες πλην εκείνων που προέρχονται από τη σύμβαση ομαδικής ασφάλισης Νο 2438/0 του ΙΓΜΕ με την ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ.»
Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε την επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ, με άμεσο διορισμό Διοίκησης και άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων Απριλίου, Μαϊου και Ιουνίου 2017, καθώς και  της τρέχουσας μισθοδοσίας Ιουλίου 2017.

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

`

           Δημήτρης Μπάτης

Γιάννης Μαυρογιάννης




Δεν υπάρχουν σχόλια: