06 Ιουλίου 2017

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΕΝΙΑΙΟ"

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ 2017.
ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
ΝΑΙ, γιατί:
Συσπειρώνει όλους όσους πίστεψαν και πιστεύουν στην καταστατική αρχή της ενιαίας λίστας με ολιγοσταυρία (5 σταυροί), μιας εκλογικής διαδικασίας που κατοχυρώσαμε καταστατικά με ΟΜΟΦΩΝΙΑ.
Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την έκφραση απόψεων (πολιτικών – συνδικαλιστικών),  την αναλογικότητα στην έκφραση, και την αξιοκρατία.
Οι επιλογές των δυο προηγούμενων εκλογικών διαδικασιών ανέδειξαν συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν έδιναν σε καμία παράταξη αυτοδυναμία, δεν υπήρχαν κομματικές πλειοψηφίες, οι αποφάσεις λαμβάνονταν σχεδόν πάντα ΟΜΟΦΩΝΑ και πέτυχαν σπουδαίες συνδικαλιστικές νίκες αφού με την αγωνιστική μαχητική παρουσία τους :
απέτρεψαν τις 130 απολύσεις-εφεδρείες και πέτυχαν την επανασύσταση του ΙΓΜΕ, δρομολόγησε την λύση μιας σειράς εργασιακών θεμάτων (25%, Νοσηλευτικό, ανθυγιεινό, εκτός έδρας 50 Km) είτε μέσω κινητοποιήσεων, είτε μέσω ΟΜΕΔ και  θεσμικών θεμάτων όπως του ΚΚΠ, Οργανογράμματος, Κανονισμού λειτουργίας ΔΣ του ΙΓΜΕ κ.α
Η λειτουργία του συνδικάτου ήταν διαφανής, δημοκρατική, αποτελεσματική αφού η έλλειψη απόλυτων πλειοψηφιών απέτρεψε την μονοπώληση παραταξιακών  απόψεων, οδήγησε σε αναγκαίες συνθέσεις και δραστηριοποίησε την βάση. Ο αριθμός των συνεδριάσεων των οργάνων του συνδικάτου, ο αριθμός, των Γ.Σ. τακτικών και  των έκτακτων, των ενημερώσεων των εργαζόμενων ΚΥ και Παρατημάτων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και μακάρι να συνεχισθεί !
Έστω και με τις σημερινές πολωμένες συνθήκες η επιλογή του “ΕΝΙΑΙΟΥ” είναι μια ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην επιλογή της πόλωσης και του διχασμού που μόνο την εργοδοτική πλευρά και τη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ συμφέρει !
Παραταξιακό ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ?
ΟΧΙ, γιατί:
Τα παραταξιακά ψηφοδέλτια μας προέκυψαν γιατί η Α.Α. – Μπάτης - ΠΑΜΕ θεώρησε ότι έτσι εξυπηρετούνται τα καλλίτερα τα δικαιώματα των εργαζόμενων με βάση την “ταξική” προσέγγιση, ενώ η ΚΕΣΙ γιατί έτσι προωθείται η “ενότητα” των μομφών και των αστήρικτων καταγγελιών ενάντια στο απερχόμενο ΔΣ.
Όπως εύλογα διαπιστώνει, η Α.Α. – Μπάτης, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για την αγωνιστική συνέχεια του Συνδικάτου. Όσα όμως αναφέρει για πρόταση από μέρους του για Ενιαίο ενάντια στο “μαύρο μέτωπο”, αυτή ουδέποτε διατυπώθηκε.
Η πλατφόρμα ΚΕΣΙ, ενώ καταμαρτυρεί ότι για όλα τα κακά της μοίρας μας την αποκλειστική ευθύνη έχει το απερχόμενο ΔΣ, δεν βρίσκει λέξη να πει για τις πολιτικές ευθύνες ΥΠΕΝ και γενικότερα της Κυβέρνησης!
Ενώ ακόμη προχθές που στην Βουλή ο Υπουργός Σταθάκης ξιφούλκησε εναντίον του δικαστικά επιβεβαιωμένου δικαιώματος μας στις ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ (που πιστεύει ότι θα μας τις φάει), η δε Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κα Τριανταφύλλου (Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας) προανήγγειλε την περικοπή επιδομάτων, μισθών, νοσηλευτικού, η ΚΕΣΙ ασχολείται με τη “μη δημοκρατική αποστολή της Ανοικτής Επιστολής προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ” (λες και δεν είναι μες στις υποχρεώσεις του Προέδρου και του Γραμματέα του Συνδικάτου να απευθύνουν επιστολές στην πολιτική ηγεσία, ιδίως όταν όφειλαν να προειδοποιήσουν το κόμμα ενόψει της αποφασισμένης από τη ΓΣ κινητοποίησης), και για την “ελλιπή” ενημέρωση των εργαζόμενων για την τροπολογία. Και αυτό την ώρα που το προεδρείο προσπαθούσε να συγκροτήσει τεκμηριωμένη αντίληψη για τις συνέπειες της τροπολογίας και να ενημερώσει γι’ αυτές τους συμπαραστάτες μας βουλευτές. Για την ταμπακέρα όμως η ΚΕΣΙ, τίποτα. Ούτε για την πραξικοπηματική αιφνιδιαστική εισαγωγή της τροπολογίας στη Βουλή. Ούτε για τις συνέπειές της.


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το ΟΧΙ μας είναι η απάντηση στο ΑΝΤΙ της ΚΕΣΙ που πηγάζει από ετερόκλητα κίνητρα, χωρίς συνδικαλιστικό έρμα και προοπτική.
Η άποψη του «Ενιαίου» είναι ότι ούτε οι φωνές, ούτε οι ψίθυροι απαιτούνται στην σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για το ΙΓΜΕ που την προκαλεί η αντιλαϊκή και αντιδραστική εν τέλει πολιτική Κυβέρνησης, Τρόικας και μεγαλοσυμφερόντων.
Σε μια περίοδο έντασης της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματά μας, η σωστή προσέγγιση, απαιτεί τη νηφαλιότητα, την σύνεση,  την συνέπεια και το αγωνιστικό φρόνημα.
Η θέση μας για το ΙΓΜΕ είναι η διατήρηση του ερευνητικού χαρακτήρα (όχι υπηρεσία έστω και γεωλογική), ο δημόσιος χαρακτήρας του και η περιφερειακή του διάρθρωση. Η αξιοποίηση του Ο.Π. απαιτεί την ορθολογική έρευνα του. Η ανάπτυξη απαιτεί εκτίμηση όλων των γεωλογικών, γεωτεχνικών δεδομένων, των υπόγειων υδατικών πόρων, των περιβαλλοντικών παραμέτρων. Όλα αυτά απαιτούν βασική έρευνα υποδομής δηλ. Γεωλογική Χαρτογράφηση (δεν μπορεί η γεωλογική Χαρτογράφηση στο νέο ΕΣΠΑ να είναι ανύπαρκτη).
Βασικός λοιπόν συνδικαλιστικός στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου του ΙΓΜΕ με άμεσες προσλήψεις (συμπλήρωση όλων των προτεινόμενων στο ΚΚΠ οργανικών θέσεων την επόμενη 4ετία) και επανέναρξη του ερευνητικού του έργου.
Τα προβλήματα που δημιούργησαν όλες οι περικοπές και αντιδραστικές ρυθμίσεις προηγούμενων Κυβερνήσεων και Διοικήσεων που διεκδικούσε και πρέπει να συνεχίσει να διεκδικεί το Συνδικάτο, περιλαμβάνουν ΟΛΑ τα μισθολογικά, θεσμικά δικαιώματα (ακόμη και το και το 3χίλιαρο για την κηδεία) όπως:
Εργασιακά:
Ü  Τη διακοπή της παράνομης κατακράτησης του Β’ 25% αλλά και της υπερβάλλουσας διαφοράς του 8%.
Ü  Την επαναφορά του ανθυγιεινού επιδόματος.
Ü  Την απλοποιημένη εφαρμογή των όρων εκτός έδρας απασχόλησης.
Ü  Το επίδομα νοσηλείας
Ü  To 3-χίλιαρο για την κηδεία.
Ü  Την εξωδικαστική και οριστική διευθέτηση της εφάπαξ μισθολογικής παροχής.
Θεσμικά
Ü  Την ανανέωση του νοσηλευτικού
Ü  Την κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος του εκπρόσωπου των εργαζομένων να εισάγει θέματα στο ΔΣ του ΙΓΜΕ.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το γενικό πολιτικό κλίμα όμως είναι αρνητικό, αφού η πρώτη «αριστερή» Κυβέρνηση, με την υπογραφή των πρόσφατων 2 μνημονίων συνεχίζει τα δύο πρώτα των προηγούμενων κυβερνήσεων, εντείνοντας την επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, την ίδια ώρα που υποθηκεύει τη χώρα μέχρι το 2060 και ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.
Επομένως, η νέα Διοίκηση θα έχει μπροστά της δυσεπίλυτα θέματα λόγω της πολιτικής του ΥΠΕΝ και της επερχόμενης λαίλαπας. Από καρδιάς ευχόμαστε σε αυτή και σε όλους μας καλό κουράγιο. Απαιτούμε όμως μέσα στον Ιούλιο τα 4 δεδουλευμένα μηνιάτικα.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Για  μας Εκλογές ξεκαθαρίσματος λογαριασμών δεν μας αγγίζουν γιατί τη Δευτέρα ΟΛΑ τα προβλήματα θα είναι εκεί και τα χρονοδιαγράμματα και τα διαδικαστικά Αυγούστου – Οκτωβρίου της ΚΕΣΙ δεν μας κάνουν πιο αισιόδοξους…
Αν υπάρχουν θέματα ξεκαθαρίσματος, αυτά αφορούν:
1ο Την αντιπαράθεση Υπουργείου – Εργαζόμενων που γίνεται με ευθύνη του ΥΠΕΝ που προτιμάει ιδιαίτερους συνομιλητές και όχι το Συνδικάτο.
2ο Την επιχειρούμενη από το ΥΠΕΝ διάσπαση της ενότητας νύν και πρώην  εργαζομένων για τις νομικά κατοχυρωμένες αποζημιώσεις, προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη δυνατή έκπτωση έως και εξαφάνιση των υποχρεώσεων του. Η ενιαία και αναλογική ρύθμιση του θέματος μέσα από την Επιτροπή Εξωδικαστικής Διαπραγμάτευσης που πρότεινε το Υπουργείο Εργασίας είναι ο πιο συμφέρων δρόμος για τους νυν εργαζόμενους, που προς το παρόν είναι δικαστικά λιγότερο δυνατοί.
Τέλος οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στου Μαξίμου και την Πέμπτη 29/6/2017 στο ΥΠΕΝ, ήταν απολύτως πετυχημένες παρά την μίζερη εκτίμηση των υποψηφίων συνδικαλιστών της ΚΕΣΙ αφού είχαν σαν αποτέλεσμα τη ψήφιση της τροπολογίας παρά τις όποιες αρνητικές επιφυλάξεις μας. Αυτή η εκτίμηση είναι μια βασική  διαφορά μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις διεκδικήσεις και τη συνδικαλιστική πρακτική.
Άξιον απορίας: 4 μήνες απαιτούσε αυτή η νομοπαρασκευαστική επεξεργασία της τροπολογίας του Κου Υπουργού ;;; Αφού από το Δεκέμβρη τον προειδοποίησε η απελθούσα Διοίκηση αλλά και το Συνδικάτο για την επερχόμενη “χρεοκοπία”, και αφού θέλει να μας φάει τις αποζημιώσεις γιατί δεν έβγαλε τη τροπολογία πριν την έκδοση των κατασχέσεων;;;  Από αφέλεια;; ΟΧΙ !!!! Στη διάσπαση και την πόλωση ΑΠΑΝΤΑΜΕ με ενότητα,  Ψύχραιμα και Αποφασιστικά ΜΕ “ΕΝΙΑΙΟ”.








Δεν υπάρχουν σχόλια: