13 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ
Αθήνα, 12-2-2018
Επί ξυρού ακμής συνεχίζει να βρίσκεται το ΙΓΜΕ, 7 μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας 4480/2017 (αρ. 5) που του επιτρέπει σήμερα να εξασφαλίζει τη λειτουργία του και τη μισθοδοσία των εργαζόμενων σε αυτό. Η τροπολογία αυτή λήγει σε 5 μήνες και από την πλευρά του ΥΠΕΝ δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια για να βρεθεί ή έστω να δρομολογηθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την άρνηση του Υπουργού ΠΕΝ να συνεχίσει να καταβάλλει τα ποσά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ κατά την αποχώρησή τους, ενώ υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τέτοιες οφειλές του Ινστιτούτου, ύψους άνω των 8 εκ. ευρώ. Το Συνδικάτο ΙΓΜΕ επιμένει ότι ο μόνος άμεσος και ασφαλής τρόπος διευθέτησης του προβλήματος είναι η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΥΠΕΝ, του Υπ. Οικονομικών και των ενδιαφερομένων μερών (εργαζόμενοι εν ενεργεία και αποχωρήσαντες), ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη εξωδικαστική λύση για να μπορέσει το ΙΓΜΕ να λειτουργήσει απρόσκοπτα. Δυστυχώς, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη στις 5/1/18 επιβεβαιώθηκε η αρνητική στάση του, αφού απέκλεισε ξανά οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το θέμα. Στο ερώτημά μας, με ποιο τρόπο σχεδιάζει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πήραμε μόνο τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα, χωρίς κανένα στοιχείο για το περιεχόμενο της σχεδιαζόμενης λύσης. Από τη δήλωση του κ. Σταθάκη κατά τη συνάντησή μας ότι «μένει αμετακίνητος στις θέσεις που διατύπωσε στην ομιλία του στη Βουλή», σχετικά με την τροπολογία, είναι προφανές ότι σχεδιάζεται κάποια λύση που θα θεσμοθετεί τη μη καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων. Με βάση τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Ινστιτούτου. Τόσο η μέχρι σήμερα αδράνεια του Υπουργείου, όσο και οι διαφαινόμενες υπό σχεδιασμό «λύσεις», κάνουν πολύ πιθανή την ύπαρξη «εμπλοκών» σε αυτή τη διαδικασία, που ως αποτέλεσμα θα έχουν την εκ νέου παύση της λειτουργίας του ΙΓΜΕ.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η απαράδεκτη κωλυσιεργία Διοίκησης και Υπουργείου για την παύση των παράνομων κρατήσεων, που από το 2013 αφαιρούν κάθε μήνα περίπου 100.000 από τους μισθούς των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ. Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού ΠΕΝ στη συνάντηση της 5/1/18 για θετική άμεση αντιμετώπιση και για συγκεκριμένη απάντηση έως τις 5/2/18, δεν έχει υπάρξει έως και σήμερα καμιά σχετική ενημέρωση και ενέργεια. Έτσι το ΙΓΜΕ σωρεύει χρέη προς τους εργαζόμενους που όταν θα τελεσιδικήσουν δικαστικά θα δημιουργήσουν άλλο ένα οικονομικό αδιέξοδο.
Επαναλαμβάνουμε ότι εκλαμβάνουμε ως εμπαιγμό την έναρξη από τη μια της εκταμίευσης από το ΙΓΜΕ πόρων ερευνητικών – αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 17 εκ. ευρώ στην επόμενη πενταετία και από την άλλη τη μη επίλυση προβλημάτων που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν το ΙΓΜΕ σε οικονομικό αδιέξοδο και λειτουργική παραλυσία, πολύ πριν την περάτωση των προγραμμάτων αυτών. Τη στιγμή μάλιστα που στην τελευταία απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για τους ορυκτούς πόρους της χώρας, περιγράφεται ένας αναβαθμισμένος ρόλος για το ΙΓΜΕ.
Για τους παραπάνω λόγους, το Συνδικάτο εργαζομένων στο ΙΓΜΕ ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα μια σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων, με κύριο στόχο να πετύχουμε τη βέλτιστη ενημέρωση και την ευρύτερη δυνατή στήριξη των πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών δυνάμεων, ώστε να αποτραπεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός ουσιαστικής διάλυσης του ΙΓΜΕ και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του και η συνέχιση της δράσης και προσφοράς του στην κοινωνία και την Πολιτεία.
• Καλούμε τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη και τη Διοίκηση που αυτός διόρισε να αλλάξουν την πορεία που οδηγεί το ΙΓΜΕ σε οικονομικό αδιέξοδο και παράλυση. Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία μεσολάβησης μέσω ΟΜΕΔ, να υπογραφεί μια ΣΣΕ που θα σταματά άμεσα τη ληστεία των εργαζομένων και την υπερχρέωση του ΙΓΜΕ.
• Καλούμε ΥΠΕΝ και Διοίκηση να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και να καταθέσουν προτάσεις για την καταβολή των ποσών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι κατά την αποχώρησή τους, ώστε το ΙΓΜΕ να λειτουργήσει απρόσκοπτα προς όφελος της Πολιτείας και των πολιτών.
• Καλούμε όλους όσοι έχουν μέχρι σήμερα συμπαρασταθεί στον αγώνα μας για το ΙΓΜΕ και τα δικαιώματά μας, να το κάνουν και αυτή τη φορά, συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις και δράσεις που σχεδιάζουμε για τον επόμενο μήνα.
Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: