ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ

26 Φεβρουαρίου 2018

Σύσκεψη ΔΣ ΟΜΕ με τα ΔΣ των συνδικάτων του κλάδου για την υπογραφή της ΣΣΕ


Αρ. πρωτ:  629                                                                                              Αθήνα, 23 Φλεβάρη  2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη του ΔΣ της ΟΜΕ με τα ΔΣ των συνδικάτων του κλάδου
για την υπογραφή της ΣΣΕ.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας στα πλαίσια των διαδικασιών που αφορούν την διεκδίκηση ΣΣΕ από τον ΣΜΕ οργάνωσε στην Θήβα, την Πέμπτη 22.2.2018, σύσκεψη των συνδικάτων της Ομοσπονδίας προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου για την κρίσιμη φάση που έχει φτάσει το θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης με τον ΣΜΕ στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης του ΟΜΕΔ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ΔΣ των Συνδικάτων της ΛΑΡΚΟ (Βοιωτία, Εύβοια, Αθήνα), από τους Βωξίτες (Άμφισσα, Δίστομο-Δελφοί), των Σμυριδεργατών της Νάξου και το ΙΓΜΕ.
Με βάση την εισήγηση του Προέδρου της ΟΜΕ ενημερώθηκαν αναλυτικά τα Συνδικάτα των Μεταλλωρύχων για όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον ΣΜΕ που μετά από πολλά χρόνια αδράνειας διεκδίκησε η Ομοσπονδία, στα πλαίσια των αποφάσεων του 22ου Συνέδριου της που έγινε στις 20 Οκτώβρη του 2017.
Από την ενημέρωση διαπιστώθηκε ότι μετά της πολύμηνες άκαρπες διαπραγματεύσεις της ΟΜΕ με τον ΣΜΕ και την άρνηση του για υπογραφή ΣΣΕ για το 2017, η ΟΜΕ κατέφυγε στη διαδικασία της Μεσολάβησης του ΟΜΕΔ η πορεία της οποίας έχει φθάσει σε κρίσιμη καμπή.
Τα βασικά αιτήματα του κλάδου ήταν η υπογραφή ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ που να καλύπτει όλες τις ειδικότητες των εργαζόμενων στα Μεταλλεία, Λατομεία, Λιγνιτωρυχεία, που να καλύπτουν τις απώλειες του εισοδήματος στα μνημονιακά χρόνια, την ανάκτηση του επιδόματος των τριετών και την βελτίωση επιδομάτων και θεσμικών ρυθμίσεων.
Η πρόταση της ΟΜΕ αν και ήταν απόλυτα ρεαλιστική με βάση τα δεδομένα του κλάδου που παρά την κρίση βρίσκεται σε ανοδική πορεία σε κάθε επίπεδο (κέρδη, επενδύσεις, εξαγωγές) αντιμετωπίσθηκε αρχικά αρνητικά σε κάθε αίτημα προτείνοντας ακόμη και μείωση των αποδοχών σε σχέση με τους μισθούς της ΣΣΕ του 2011.
Με την επιμονή της ΟΜΕ και τη σοβαρή στοιχειοθέτηση των αιτημάτων, η διαδικασία της διαβούλευσης κατέληξε να έχει σαν βάση συζήτησης τους μισθούς και τις θεσμικές ρυθμίσεις που προέβλεπε η ΣΣΕ του 2011, να περιλάβει ορισμένες κρίσιμες ειδικότητες μεταλλωρύχων που δεν προβλέπονταν στην ΣΣΕ του 2011, να περιλάβει την αναγνώριση μιας ακόμη τριετίας μετά από τον Φλεβάρη του 2012 και για όσες ειδικότητες δεν συμπεριέλαβε να αναγνωρίσει της εφαρμογή των αντίστοιχων Ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και με προτεραιότητα την μετά από πολλά χρόνια κάλυψη των εργαζόμενων του κλάδου με ΣΣΕ ζητήθηκε η εξουσιοδότηση των Συνδικάτων για την υπογραφή της Σύμβασης με τον ΣΜΕ.
Παράλληλα εξουσιοδοτήθηκε από τη σύσκεψη να πάρει κάθε πολιτική και συνδικαλιστική πρωτοβουλία σε περίπτωση υπαναχώρησης των εργοδοτών με τη προκήρυξη ακόμη και αγωνιστικών κινητοποιήσεων την μορφή των οποίων θα αποφασίσει το ΔΣ της ΟΜΕ.
Τέλος στα πλαίσια της σύσκεψης και προκειμένου να υπάρχει αλληλοενημέρωση των εργαζομένων ,έγινε συγκεκριμενοποίηση των προβλημάτων του κλάδου όπως αυτά αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους των Συνδικάτων, ώστε να υπάρξει η ανάλογη στήριξη της ΟΜΕ προς τα σωματεία και να διασφαλισθεί η συμπαράσταση όλων των εργαζόμενων.
Από τα προβλήματα που καταγράφηκαν τα σημαντικότερα ήταν τα σχετιζόμενα με τη διασφάλιση των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας, με τις εργολαβίες και τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τα γενικότερα θέματα της εκμετάλλευσης του Ορυκτού Πλούτου προς όφελος των εργαζόμενων και του τόπου με καθετοποίηση της παραγωγής και σε συνθήκες απόλυτου σεβασμού προς το Περιβάλλον.
Επισημάνθηκε η ανάγκη της ενίσχυσης της Γεωλογικής και Μεταλλευτικής έρευνας με μαζικές προσλήψεις στο ΙΓΜΕ, αλλά και η διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ.
Στα πλαίσια αυτά η ΟΜΕ θα συνεχίσει τις πιέσεις της προς τα Υπουργεία ΠΕΝ και Εργασίας για την υλοποίηση των αποφάσεων του Προγράμματος Δράσης του 22ουΣυνεδρίου της ΟΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση για όλα αυτά τα θέματα με προτεραιότητα τώρα στην υπογραφή ΣΣΕ η ΟΜΕ δεσμεύτηκε να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, αλλά και στο πλευρό των Συνδικάτων εφόσον προκύψουν προβλήματα στους χώρους δουλειάς.

ΟΙ ΜΕΤΑΛΩΡΥΧΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΑΛΑΙΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: