26 Φεβρουαρίου 2018

ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ


                                                  

                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                                                                                               Αχαρνές, 26-2-2018 Α.Π. 8/6.2
Το Σωματείο εργαζομένων ΙΓΜΕ αναγκάζεται για άλλη μια φορά να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με αίτημα να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα πια προβλήματα των εργαζομένων και να αποτρέψει εξελίξεις που μπορούν να οδηγήσουν στη διάλυση του Ινστιτούτου. Τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι:

1. Η κωλυσιεργία και μετάθεση στο απώτερο μέλλον της αποκατάστασης της παράνομης παρακράτησης του 25% της μισθοδοσίας που αφορά 100.000 ευρώ κάθε μήνα, από τους μισθούς του προσωπικού. Πρόκειται για κρατήσεις που είχαν επιβάλει λανθασμένα από το 2013 προηγούμενες διοικήσεις, στο πλαίσιο εφαρμογής λαθεμένης ερμηνευτικής εγκυκλίου του Γ.Λ.Κ. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη από το 2014 των εργαζομένων είχε σαν αποτέλεσμα τη μαζική δικαίωσή τους. Η συνέχιση όμως των διεκδικήσεων δια της δικαστικής οδού συνεπάγεται ότι σύντομα το ΙΓΜΕ θα βρεθεί υπόχρεο καταβολής στους εργαζόμενους ποσού ικανό να οδηγήσει το Ινστιτούτο σε πρόσθετη οικονομική δυσχέρεια. Οι δικαστικές αποφάσεις και η συνεχής πίεση των εργαζομένων για εξωδικαστική λύση μέσα από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οδήγησαν τις τελευταίες Διοικήσεις του ΙΓΜΕ, να χαρακτηρίσουν με αποφάσεις τους, δίκαιο το αίτημά μας και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες μεσολάβησης μέσω ΟΜΕΔ για τη σύναψη σχετικής Σ.Σ.Ε. Παρά την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία που επιδεικνύει η σημερινή Διοίκηση του ΙΓΜΕ στις διαδικασίες του ΟΜΕΔ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει τελικά η λογική ώστε να καταλήξουμε σύντομα σε επίλυση του προβλήματος και εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΙΓΜΕ. 2. Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας 4480/2017 (αρ. 5) που επέτρεψε την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζόμενων (λήγει σε 4 μήνες) από την πλευρά του ΥΠΕΝ δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια για να βρεθεί ή έστω να δρομολογηθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο. Η άρνηση του Υπουργού ΠΕΝ να συνεχίσει να καταβάλλει ποσά που δικαιούνται οι υποχωρούντες εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, αν και υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, υπονομεύει τη λειτουργία και την ύπαρξη του Ινστιτούτου. Το Συνδικάτο ΙΓΜΕ επιμένει ότι ο μόνος άμεσος και ασφαλής τρόπος διευθέτησης του προβλήματος είναι η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΥΠΕΝ, του Υπ. Οικονομικών και των ενδιαφερομένων μερών (εργαζόμενοι εν ενεργεία και αποχωρήσαντες), ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη εξωδικαστική λύση για να μπορέσει το ΙΓΜΕ να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού ΠΕΝ κ. Σταθάκη στη συνάντηση της 5ης/1/18 για θετική άμεση αντιμετώπιση και για συγκεκριμένη απάντηση έως τις 5/2/18, δεν έχει υπάρξει έως και σήμερα

καμιά σχετική ενημέρωση και ενέργεια. Οι εργαζόμενοι προσλαμβάνουν ως εμπαιγμό από τη μια να εκταμιεύονται πόροι από το ΙΓΜΕ συνολικού ύψους 17 εκ. ευρώ για ερευνητικά–αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και από την άλλη να μην επιλύονται προβλήματα που τελικά θα οδηγήσουν το ΙΓΜΕ σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο πολύ πριν την περάτωση των προγραμμάτων αυτών.

Για το λόγο αυτό ζητάμε από τον Υπουργό να μας απαντήσει άμεσα με επιστολή στα θέματα αυτά, όπως είχε δεσμευτεί, αλλιώς να προγραμματιστεί νέα συνάντηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, του Προεδρείου του Συνδικάτου με τον Υπουργό, ώστε να δρομολογηθεί εκ νέου σχετικός διάλογος. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει δεκτό από τον κ. Σταθάκη, οι εργαζόμενοι θα το απαιτήσουν με την παρουσία τους στο Υπουργείο, κηρύσσοντας απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 1/3/18.

• Καλούμε τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη και τη Διοίκηση να παρέμβουν ουσιαστικά για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων ώστε να αποτραπεί το οικονομικό αδιέξοδο που οδηγεί στη διάλυση του ΙΓΜΕ.

• Καλούμε ΥΠΕΝ και Διοίκηση να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και να καταθέσουν προτάσεις για την επίλυση των οικονομικών υποχρεώσεων και των θεσμικών ρυθμίσεων που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της μεσολάβησης του ΟΜΕΔ, ώστε το ΙΓΜΕ να λειτουργεί απρόσκοπτα, προς όφελος της Πολιτείας και των πολιτών.

Το Δ.Σ. του Συνδικάτου ΙΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: