11 Οκτωβρίου 2018

Συμπαράσταση ΟΜΕ στο Συνδικάτο ΙΓΜΕ


Αρ. πρωτ: 722                                                                                      Αθήνα, 11 Οκτώβρη 2018

Προς:    Γραφείο Πρωθυπουργού.
    Υπουργό Π.Ε.Ν.
Κοινοποίηση:   Πολιτικά κόμματα.
    ΓΣΕΕ - ΕΚΑ
    Μέλη Σωματεία ΟΜΕ
    ΜΜΕ


Κύριε Πρωθυπουργέ,
η εδώ και 67 χρόνια επιστημονική προσφορά του ΙΓΜΕ  στην ανάπτυξη της Χώρας,  ως θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα των γεωεπιστημών και κυρίως στην  αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου  ήταν καθοριστική και αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός καθώς επίσης και η αυτονόητη αναγκαιότητα συνέχισης του ρόλου και της προσφοράς του στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, το ΙΓΜΕ αντιμετωπίζεται εκ μέρους της Πολιτείας με ένα απαξιωτικό τρόπο που διαρκώς συρρικνώνει το έργο και την προσφορά του με ότι αυτό συνεπάγεται για την διατήρηση και ανάπτυξη της -τόσο χρήσιμης για την Κοινωνία και την Εθνική Οικονομία-,συσσωρευμένης γεωλογικής γνώσης.

Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η σημερινή ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ΠΕΝ όπως αυτή αποτυπώνεται στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως 15.10.2018 και το οποίο  καταργεί το ΙΓΜΕ (λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση) και συστήνει την «Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών», ως ΝΠΔΔ.

Στην ουσία το σχέδιο νόμου καταργεί ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο παραδίδοντας την μεταλλευτική έρευνα στις πολυεθνικές εταιρείες, μετατρέποντας το σε μια δημόσια υπηρεσία ελεγκτικού - γνωμοδοτικού χαρακτήρα, που προσχηματικά διατηρεί τα ερευνητικά της αντικείμενα. Μια υπηρεσία που δεν έχει καμιά σχέση με κρατικό φορέα έρευνάς υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών, όπως είναι το ΙΓΜΕ. Ένα γραφειοκρατικό “μικρό και ευέλικτο” σχήμα διαχείρισης γεωδεδομένων, κονδυλίων και προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Που διογκώνει την γραφειοκρατική δομή και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με πλήθος διορισμένων διευθυντικών στελεχών και συμβούλων, ενώ ελαχιστοποιούνται οι οργανικές θέσεις σε 220, όταν οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις για το αναγκαίο προσωπικό από τις πιο πρόσφατες επιχειρησιακές μελέτες ήταν 520 άτομα. Που δεν εξασφαλίζει κανένα από τα δικαιώματα που έχουν μέχρι σήμερα κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι μέσω των ΣΣΕ και του ΚΚΠ του ΙΓΜΕ ενώ  καταργεί την παρουσία στο Δ.Σ. της «Αρχής» του εκλεγμένου Εκπροσώπου των Εργαζομένων ενώ με τη διαδικασία της εκκαθάρισης που θέτει το ΙΓΜΕ, εξανεμίζεται ουσιαστικά το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν ακόμα και δικαστικά οποιεσδήποτε άρσεις αδικιών και παρανομιών, δικαιωμάτων και απαιτήσεων που προκύπτουν μέχρι τη λύση του ΙΓΜΕ.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας :

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ τη πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που απαξιώνει καταξιωμένους φορείς του Δημοσίου προκειμένου να τους οδηγήσει στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση τους. Η κατάργηση του ΙΓΜΕ σηματοδοτεί ξεκάθαρα το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της έρευνας του Ορυκτού Πλούτου της Χώρας μας και είναι ενταγμένη στο γενικότερο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών και μεταμνημονιακών πολιτικών που ασκούνται στην Χώρα μας και οι οποίες για την συγκεκριμένη περίπτωση στοχεύουν στην μεταφορά της γεωλογικής γνώσης από το κράτος στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα προκειμένου ο ορυκτός πλούτος της πατρίδας μας να παραδοθεί στην βορά τους.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, να αποσύρει το σχέδιο νόμου που καταργεί το ΙΓΜΕ και τα ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ να το καταψηφίσουν σε περίπτωση που έρθει προς ψήφιση.

ΚΑΛΕΙ όλους τους  επιστημονικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και οργανώσεις να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους, τόσο με την ενεργή συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, όσο και με την αποδόμηση του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΝ στη δημόσια διαβούλευση.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ στους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ όπου με ομόφωνες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεών τους δηλώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούν την κατάργηση του ΙΓΜΕ και τις αλλαγές που εκτός των άλλων πολιτικών σκοπιμοτήτων στόχο έχουν τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματά τους και ΣΤΗΡΙΖΕΙ τον διαρκή, μακροχρόνιο και επίμονο αγώνα τους που μαζί με την συσσωρευμένη γνώση αποτελούν το μεγάλο κεφάλαιο του ΙΓΜΕ ως μια σημαντική βάση για την ανάπτυξη του τόπου, να κρατήσουν το Ινστιτούτο τους ζωντανό και χρήσιμο για την Κοινωνία.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: