15 Μαρτίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Αθήνα, 15/3/2019 

Το Δ.Σ. του Συνδικάτου ΙΓΜΕ συνεδρίασε σήμερα, εξέτασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί
και αποφάσισε τα παρακάτω:

Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο περιεχόμενο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για τον τρόπο αντιμετώπισης της πορείας της ΕΑΓΜΕ και των σχετικών ενεργειών και αποφάσεων της Διοίκησης. Στα πλαίσια αυτά, η διαδικασία της γνωστοποίησης στους εργαζόμενους του Πίνακα Διαπιστωτικής Πράξης θεωρούμε ότι φαίνεται να ικανοποιεί τη βασική προϋπόθεση της έγκαιρης γνωστοποίησης στους εργαζόμενους για τον απαραίτητο έλεγχο της ορθότητας των στοιχείων. Οπότε, από τη στιγμή που θα εμπεριέχεται ορθά υπολογισμένη και η στήλη της βαθμολογίας, δεν έχουμε αντίρρηση το θέμα να εισαχθεί για συζήτηση στο πρώτο Δ.Σ. της ΕΑΓΜΕ. 

Σχολιάζοντας το άλλο θέμα, που προέκυψε από την τοποθέτηση της Αναπληρώτριας Γενικής Δ/ντριας Οικονομικού κ. Ράπτη στη χθεσινή παράστασή μας, ότι η τοποθέτηση δηλαδή των εργαζόμενων στις θέσεις των Υ.Μ. της ΕΑΓΜΕ και η επιλογή προσωρινών προϊσταμένων των Υ.Μ., σημειώνουμε ότι και εδώ ισχύει ακριβώς η ίδια λογική αντιμετώπισης, είτε αυτό υλοποιηθεί με απόφαση Γ.Δ. είτε συνταχθεί εισήγηση για το Δ.Σ. της ΕΑΓΜΕ: Σε ότι αφορά την τοποθέτηση των υπαλλήλων, οι εργαζόμενοι απαιτούν να εφαρμοστούν οι στοιχειώδεις κανόνες χρηστής διοίκησης, να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση όλων των εργαζομένων για τις σκέψεις και προτάσεις της διοίκησης ώστε να έχουν το χρόνο να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους σε περίπτωση που δεν υπάρχει συναίνεση, θεωρώντας επίσης ως αυτονόητο ότι θα υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές μετακινήσεις προσωπικού. 

Σε ότι δε αφορά την τοποθέτηση προσωρινών προϊσταμένων, εκτιμούμε ότι για αυτό υπάρχουν τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις α) να εισαχθεί στο Δ.Σ. της ΕΑΓΜΕ μια εισήγηση για τα σαφή και διαφανή κριτήρια με βάση τα οποία θα οριστούν οι προσωρινοί προϊστάμενοι, κριτήρια που απαιτείται να συνάδουν πέρα από τα γενικά ισχύοντα και με αυτά που έχουν κατοχυρωθεί από τον ΚΚΠ του ΙΓΜΕ για την τοποθέτηση των προϊσταμένων, β) να οριστεί σαφώς το χρονικό διάστημα που αυτοί θα υπηρετήσουν, ώστε η προσωρινότητα να μην παρατείνεται επ ́ άπειρον και γ) να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές μετακινήσεις. 

Απαιτεί την άμεση ενημέρωση του προσωπικού και την επείγουσα λήψη αποφάσεων και δράσεων ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των οικονομικών εκκρεμοτήτων που υπάρχει σήμερα εις βάρος του το ΙΓΜΕ. Οι σημαντικότερες οικονομικές εκκρεμότητες είναι: α) η εξόφληση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων έως τις 8/3/19, β) η εξόφληση των δικαστικών αποφάσεων για την καταβολή των αναδρομικών των παράνομων παρακρατήσεων, που έχουν ήδη ενταλματοποιηθεί ως ΙΓΜΕ και αφορά αρκετούς συναδέλφους, γ) η πληρωμή της αποζημίωσης απόλυσης των 15.000€ σε συναδέλφους που έχουν ήδη αποχωρήσει, δ) η εξόφληση τιμολογίων προμηθευτών που επίσης έχουν ενταλματοποιηθεί και έχει πραγματοποιηθεί η παράδοση των ειδών ή εργασιών. 

Απαιτούμε έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση από τη Διοίκηση για την ημερομηνία της καταβολής της μισθοδοσίας μας, η οποία δεν θα πρέπει να είναι αργότερα από τις 26/3/19, σύμφωνα με τις Νομικές υποχρεώσεις της Διοίκησης της ΕΑΓΜΕ.

Θέλουμε τέλος να σχολιάσουμε την αγωνιώδη προσπάθεια της Διοίκησης να πείσει τους εργαζόμενους ότι οι παρεμβάσεις μας για τη διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι κινήσεις και δράσεις προσπάθειας επιβολής «συν-διοίκησης» της ΕΑΓΜΕ από το Συνδικάτο. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν να υπονομεύσουν τη μαζική συλλογική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή την προσπάθεια, την ομόφωνη και ομόθυμη απόφασή τους να μην επιτρέψουν άλλες περικοπές και καταπατήσεις εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους. Δηλώνουμε άλλη μια φορά προς τη Διοίκηση που προσποιείται ότι δεν κατανοεί τη διαφορά, ότι το Συνδικάτο δεν επεμβαίνει και δεν θα επέμβει ποτέ για Υπηρεσιακά ή Ερευνητικά ζητήματα που δεν αφορούν άμεσα την καταπάτηση και φαλκίδευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Απαιτούμε μόνο να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες χρηστής Διοίκησης και δηλώνουμε πως με κάθε δυνατό τρόπο δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστούμε άλλο, μισθολογικά, εργασιακά, επιστημονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: