10 Μαΐου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2η συνάντηση της ΟΜΕ με τον ΣΜΕ για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.


Αρ. πρωτ: 797                                

Αθήνα, 9 Μαΐου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεύτερη άκαρπη συνάντηση της ΟΜΕ με τον ΣΜΕ για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.
Εκτίμηση του Δ.Σ της ΟΜΕ για την υπογραφή της ΣΣΕ.
Σύγκλιση Σύσκεψης με τα Δ.Σ των συνδικάτων του κλάδου στις 17/5/2019.
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ)στα πλαίσια των διαδικασιών που αφορούν την διεκδίκηση νέας ΣΣΕ του 2019 από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ ),υπέβαλλε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων προς διαβούλευση με την εργοδοτική οργάνωση από τις 5 Μάρτη 2019.
Από τη πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 5 του Απρίλη, διαπιστώθηκε από την εργοδοτική οργάνωση μια επιθετική αντεργατική διάθεση που την “αιτιολόγησαν” σαν αντίδραση στην απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να καταστήσει την προηγούμενη υπογραφείσα κλαδική ΣΣΕ ως υποχρεωτική την εφαρμογή της για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας.
Πριν ακόμη προχωρήσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη νέα ΣΣΕ και εφαρμοσθεί η ισχύουσα στο σύνολο των εργοδοτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ο ΣΜΕ προσέφυγε στο ΣτΕ προκειμένου να προσβάλλει δικαστικά την εφαρμογή της προηγούμενης ΣΣΕ.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η εργοδοτική αναλγησία που πανηγυρίζει για όλες τις μνημονιακές αποφάσεις όλων των Κυβερνήσεων, που πετσόκοψαν εργατικά δικαιώματα, συντάξεις και κοινωνικές παροχές αλλά που δεν διστάζει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα (εργοδοτικής και νομικής αμφισβήτησης) προκειμένου να μην ενισχυθεί το εισόδημα των ασθενέστερων εργαζόμενων του κλάδου που αφορά κυρίως στους συμβασιούχους και εργαζόμενους σε εργολάβους. Είναι αυτό που λέει ο λαός για τους δυνατούς του χρήματος που απαιτούν τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας δικά τους!
Στην δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 7.5.2019 οι εκπρόσωποι του ΣΜΕ, αν και είχαν δεσμευτεί από την πρώτη συνάντηση ότι θα κατέθεταν μια συγκεκριμένη εργοδοτική πρόταση πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων που τους έχουμε καταθέσει, δεν το έπραξαν, με αιτιολογία ότι η Διοίκηση του ΣΜΕ τους είχε δώσει σαφή οδηγία να μην προχωρήσουν σε κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης αν δεν συνομολογούσε η ΟΜΕ στην από μηδενική βάση και από κοινού επανεξέτασης όλων των ειδικοτήτων αλλά και των όρων της ισχύουσας ΣΣΕ. Αποκορύφωμα δε της αδιαλλαξίας τους και της έλλειψης σοβαρότητας στην διαπραγματευτική διαδικασία, ήταν η άρνηση υποβολής χρονοδιαγράμματος για την ενδεχόμενη υποβολή πρότασης.
Έτσι όπως και στη πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΜΕ προέβαλλαν μια σειρά παράλογων απαιτήσεων και εκβιαστικών όρων προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, όπως πχ να εξαιρεθούν ειδικότητες από την ΣΣΕ για να μην εφαρμόζεται η ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους στα σωματεία μας, μετατρέποντας τους σε 2 ή και 3 ταχυτήτων…(!).
Στις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ο ΣΜΕ έθεσε θέμα μη αποδοχής της ΣΣΕ ως κλαδικής, παρά το γεγονός ότι στους χώρους δουλειάς των μεταλλείων, λατομείων λιγνιτωρυχείων εργάζονται μια σειρά κλάδοι από ανειδίκευτους εργάτες, έως τεχνικούς και επιστήμονες, να μην αφορά γενικότερα όλους τους εργοδότες του κλάδου και ακόμη και όλες τις ειδικότητες αυτές που είχαν ήδη συνομολογήσει με την υπογραφή της ισχύουσας ΣΣΕ.
Είναι προφανές ότι με δικαστικές τρικλοποδιές προσπαθούν να παρεμποδίσουν την εφαρμογή της ισχύουσας ΣΣΕ και σε ότι αφορά την υπογραφή νέας ΣΣΕ κωλυσιεργώντας την διαπραγματευτική διαδικασία αφενός μεν για να παρέλθει ο χρόνος μετενέργειας της ισχύουσας ΣΣΕ αφετέρου δε να ροκανίσουν το χρόνο μέχρι τις Εθνικές εκλογές.
Μπροστά σε αυτή την ανεύθυνη και ανάλγητη συμπεριφορά των εργοδοτών προς τους μεταλλωρύχους, που τους παραβιάζουν συστηματικά τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλείας, με αποτέλεσμα εργατικά ατυχήματα ακόμη και θανατηφόρα αλλά και προς τις τοπικές κοινωνίες που εγκληματούν παραβιάζοντας μια σειρά περιβαλλοντικών όρων, η ΟΜΕ με απόλυτη ευθύνη προς του συναδέλφους μεταλλωρύχους αλλά και προς την κοινωνία θεωρώντας ότι η αξιοποίηση του Ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται προς όφελος του λαού θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία.
Για το σκοπό αυτό, η ΟΜΕ καλεί σε Πανελλαδική σύσκεψη όλα τα σωματεία του κλάδου προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση των εργαζόμενων ώστε να υπάρξει η ανάλογη στήριξη από τα σωματεία προς το ΔΣ της ΟΜΕ και να διασφαλισθεί η συμπαράσταση όλων των εργαζόμενων στις ενέργειες της.
Στα πλαίσια της σύσκεψης θα γίνει συγκεκριμενοποίηση όλων των προβλημάτων του κλάδου όπως είναι τα σχετιζόμενα με τη διασφάλιση των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας, με τις εργολαβίες και τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τα γενικότερα θέματα της εκμετάλλευσης του Ορυκτού Πλούτου προς όφελος των εργαζόμενων και του τόπου με καθετοποίηση της παραγωγής και σε συνθήκες απόλυτου σεβασμού προς το Περιβάλλον.
Παράλληλα θα ζητηθεί να εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ της ΟΜΕ προκειμένου πάρει κάθε πολιτική και συνδικαλιστική πρωτοβουλία ακόμη και με τη προκήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων την μορφή των οποίων θα αποφασίσει το ΔΣ της ΟΜΕ, εφόσον δεν υπάρξει καμία έμπρακτη ενέργεια από την εργοδοτική πλευρά για την υπογραφή ΣΣΕ.
Ολοι στη Σύσκεψη των συνδικάτων του κλάδου που θα πραγματοποιηθεί στις 17/5/2019 στις 10 πμ στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

ΟΙ ΜΕΤΑΛΩΡΥΧΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΑΛΑΙΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ:

· ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.

· ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.

· ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

   

                
                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: