30 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 Αχαρνές, 30-3-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ



Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες από το Προεδρείο του Συνδικάτου στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, όπου καταγγέλθηκε η εγκληματική επιλογή Κυβέρνησης – ΥΠΕΚΑ για ουσιαστική διάλυση του ΙΓΜΕ με την μαζική αποπομπή, μέσω εφεδρείας και υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, πάνω από  50% του προσωπικού του.

Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Χάρης Σμυρνιώτης κατάγγειλε την νέα επιλογή της Διοίκησης του ΕΚΒΑΑ για παραπομπή της διένεξης στα δικαστήρια (η δίκη γίνεται σήμερα Παρασκευή 30-3-2012 στην Ευελπίδων όπου καλούνται οι εργαζόμενοι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.00 π.μ.).

Στη Συνέντευξη Τύπου πήραν επίσης το λόγο και δήλωσαν τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ.Σπ.Μάμαλης, ο εκπρόσωπος της ΔΕ του ΤΕΕ κ.Αλεξ.Παπασπυρίδης, ο Πρόεδρος του Παν.Συλ.Δ.Μηχ.Μεταλλείων-Μετ/γών κ.Τ.Μαυρίδης καθώς και ο οικ.γραμ/τέας του ΕΚΑ κ.Κουλουμπαρίτσης.


Στη Σ.Τ. κατατέθηκε το παρακάτω Ψήφισμα που υπογράφεται από τους παραβρισκόμενους φορείς και άλλους συμπαραστεκόμενους συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.



ΨΗΦΙΣΜΑ





Σε μια περίοδο που κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες αμφισβητούνται και η ενίσχυση της έρευνας θα μπορούσε να συμβάλει στο ξεπέρασμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Από το 2010 από τον Τακτικό του Προϋπολογισμό του ΙΓΜΕ, το ΥΠΕΚΑ περιέκοψε το 150%,, οδήγησε πάνω από 250 εργαζόμενους στην συνταξιοδότηση και, το εισόδημα και περιέκοψε κατά 30% τις αποδοχές τους των εργαζόμενων.

Παράλληλα πάγωσε κυριολεκτικά τα δύο τελευταία χρόνια την δημόσια χρηματοδότηση (ΔΕ, ΕΣΠΑ) Ερευνητικών Προγραμμάτων, περιορίζοντας στο 4% το ερευνητικό του έργο που υλοποιείται από χρηματοδοτήσεις ανταγωνιστικών προγραμμάτων της Ε.Ε. και έργων υπέρ τρίτων .

Με την έκδοση της ΚΥΑ 25200/8-11-11 και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) 268/31-12-11, το ΙΓΜΕ, ένας ερευνητικός φορέας 330 εργαζόμενων (ερευνητές και τεχνικό – διοικητικό  υποστηρικτικό προσωπικό) απορροφήθηκε από το ΕΚΠΑΑ ένα φορέα δύο εργαζόμενων και δημιουργήθηκε το ΕΚΒΑΑ, προκειμένου να απομακρυνθεί το σύνολο του υποστηρικτικού προσωπικού.

Το Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ, στη συνεδρίαση της 20-3-12 αποφάσισε να θέσει σε εφεδρεία – απόλυση  130 εργαζόμενους, στερώντας το Ινστιτούτο από το απαραίτητο υποστηρικτικό αλλά και επιστημονικό προσωπικό για την εκτέλεση του ερευνητικού του έργου (ΕΣΠΑ 25 εκ. Ευρώ).

Η ζημιά που θα προκύψει από την κατάργηση του Ινστιτούτου δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ισοσκελίσει το  όποιο  προσωρινό δημοσιονομικό όφελος. Το ΙΓΜΕ έχει προσφέρει τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία.

Το ΙΓΜΕ προσφέρει συνεχώς, εδώ και 60 χρόνια, την επιστημονική του πείρα και εφαρμοσμένη γνώση, σε όλους τους ερευνητικούς τομείς του υπεδάφους, που άμεσα ή έμμεσα αποδίδουν καθημερινά μεγάλο πλούτο στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό κόστος του ΙΓΜΕ (μισθοδοσίες, λειτουργικά έξοδα και κόστος ερευνών) τα τελευταία εξήντα χρόνια είναι λιγότερο από το 1% της αξίας των κοιτασμάτων του λιγνίτη και μόνον!

 Επειδή λοιπόν γίνεται πολλή συζήτηση για τη σχέση κόστους – οφέλους, ενδεικτικά αναφέρεται ότι. Αυτό το έγκλημα το πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός, διότι αν η έρευνα συνεχιζόταν, σήμερα θα είχαμε ίσως βρει μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και δεν θα είχαμε φθάσει στη σημερινή οικονομική κατάσταση.

Εάν καταργηθεί το ΙΓΜΕ θα διαπραχθεί ένα τεράστιο έγκλημα ανάλογο με  το κλείσιμο της ΔΕΠ-ΕΚΥ που είχε ως αντικείμενο την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αύριο θα είναι πολύ αργά για να διορθωθεί.

Αναγνωρίζοντας τον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΙΓΜΕ στην παρούσα οικονομική κατάσταση, θεωρούμε ότι χρειάζεται

·      Η ανάκληση όλων των μέτρων που οδηγούν στη μαζική εφεδρεία – απόλυση του υποστηρικτικού προσωπικού ΔΕ – ΥΕ αλλά και, με βάση το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, μεγάλου τμήματος του έμπειρου επιστημονικού προσωπικου.

·      η περαιτέρω ανάπτυξη του μοναδικού φορέα γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας  της χώρας, συμβούλου του κράτους σε θέματα γεωεπιστημών και περιβάλλοντος.



Γνωρίζουμε ότι για την εξασφάλιση των παραπάνω  θα πρέπει να καταργηθεί η ΚΥΑ 25200/8-11-11, να προβλεφθεί στην τροπολογία της ΠΝΠ η πλήρης αξιοποίηση, ΟΛΟΥ του υποστηρικτικού προσωπικού, να καταργηθεί  η τελευταία απόφασή  (20-3-2012) του Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ. 





Επισυνάπτουμε σχέδιο τροπολογίας που κατατέθηκε στο Σxέδιο Νόμου «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»  Αρθ. 169,  που έχει δοθεί από το Συνδικάτο.





ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ στο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ,

ΜΕΡΟΣ ΣΤ’

Διατάξεις ΥΠΕΚΑ

Άρθρο 169

Συμπλήρωση διατάξεων του ν. 4001/2011 και του ν. 4047/2012

παράγραφος 2

2. Η παρ. 11 του άρθρ. 1 της από 31-12-2011 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων εφαρμογής του ν.4024/2011» (Α΄ 262) που κυρώθηκε με το άρθρο δεύτερο του ν. 4047/2012 (Α΄ 31), αντικαθίσταται ως εξής :

Εξαιρείται από την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 7 του άρθρου 34 του ν.4024/2011, ως ισχύει, και παραμένει στην υπηρεσία αριθμός εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το συγχωνευθέν δια της Υ.Α. 25200/2011 (ΦΕΚ Β 2612/8−11−2011) Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ), αναγκαίος για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας με ειδικότητες και διαδικασία που προβλέπονται με την κατ’αναλογία εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 66 του ν. 4002/11

Ο αριθμός των παραπάνω εργαζομένων ανά κατηγορία ΥΕ και ΔΕ καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΒΑΑ.



Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου εκδίδεται μέχρι τις 30.06.2012, διαφορετικά παύει να ισχύει η παραπάνω εξαίρεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: