25 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΤΗΝ 9.7.2013

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ  ΤΟΥ  ΙΓΜΕ


Από το ΙΓΕΥ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών Υπεδάφους) στο ΕΘΙΓΜΕ (Εθνικό Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) το ΙΓΜΕ,  δίνει το παρόν σαν συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, αλλά και πάντα δίπλα στην κοινωνία. Πάνω από 60 χρόνια προφέρει την επιστημονική γνώση, την επιστημονική έρευνα,  βρίσκεται αρωγός της κοινωνίας.
Όλα αυτά τα χρόνια, οι έρευνες και  η δουλειά του ΙΓΜΕ βοήθησε την ανάπτυξη της χώρας. Ερευνήθηκαν πχ και αναπτύχθηκαν τα λιγνιτικά πεδία, που βοήθησαν την ΔΕΗ να προσφέρει ενέργεια στην οικονομία και την κοινωνία.
Στα μεγάλα έργα στη χώρα μας το ΙΓΜΕ έχει αφήσει τη σφραγίδα του. Θυμάμαι ακόμη τις γεωφυσικές έρευνες στα Μεσόγεια, που έγιναν για την κατασκευή του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, που νέα  τότε και εγώ φοιτήτρια της Γεωλογίας, έκανα την πρακτική μου.
Όλα αυτά τα χρόνια οι μελέτες και η εργασία του ΙΓΜΕ και των εργαζόμενων του βρίσκονται δίπλα και πλάι στις τοπικές κοινωνίες, για την εξασφάλιση  παροχής καθαρού νερού. Και σήμερα ακόμη, το αποδυναμωμένο από προσωπικό ΙΓΜΕ είναι παρόν, στη διερεύνηση της ποιότητας του νερού, όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης είναι πάντα δίπλα στις κοινωνίες και την ΤΑ, στην προσπάθεια διάσωσης οικισμών από φυσικά καταστροφικά φαινόμενα.
Πάνω από 60 χρόνια προσφοράς, που συσσώρευσαν ανεκτίμητη εμπειρία και εκατοντάδες εργαζόμενους που όλα αυτά τα χρόνια πρόσφεραν τις καλύτερες επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες τους και έβαζαν  μέρα με την μέρα τον αναγκαίο θεμέλιο λίθο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.  Μέρα με την ημέρα πλούτιζαν και πλουτίζουν τις γνώσεις μας για τον πλούτο της χώρας μας, για τους φυσικούς και ορυκτούς πόρους, τα ενεργειακά ορυκτά, την γεωθερμία,  τη χαρτογράφηση και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Όμως σήμερα, πολιτικές αγκυλωμένες σε ιδεοληψίες, πολιτικές υποταγμένες στις μνημονιακές «υποχρεώσεις», πολιτικές εκπορευόμενες από προσωπικές εμπάθειες, έβαλαν στο στόχαστρο κατ’ αρχήν το ΙΓΜΕ. Το συγχωνεύουν με τον νόμο 4024/2011 με το ΕΚΒΑΑ και με την ΚΥΑ 25200/2011 θέτουν μεγάλο μέρος του προσωπικού του σε «ιδιότυπη διαθεσιμότητα», αδιαφορώντας για την κατασπατάληση της συσσωρευμένης εμπειρίας, αδιαφορώντας για την υλοποίηση των προγραμμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αδιαφορώντας για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά προπάντων αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς. Τόσο καιρό,  η συγκυβέρνηση οχυρωμένη πίσω από την άρνηση του υπουργού Οικονομικών, παρά την πολιτική βούληση που έχει εκφραστεί απ΄ όλες σχεδόν τις πτέρυγες της Βουλής, παρά τις ομιλίες στο Κοινοβούλιο, παρά τις συνεχείς τροπολογίες, που υποστηρίζονται από βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων, αρνείται να δώσει λύση. Ο πιθανόν αναγκαίος όμως εξορθολογισμός δεν επιβάλλεται με το έτσι θέλω. Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται στο πόδι αλλά χρειάζονται μελέτη και σχεδιασμό. Έτσι, αντί για ενίσχυση του ΙΓΜΕ και προσλήψεις νέου και αναγκαίου προσωπικού, κρατούν σε ομηρεία τους εργαζόμενους.  Αντί για αναβάθμιση του ΙΓΜΕ με προσωπικό και εξοπλισμό, προωθούν την υποβάθμιση και σταδιακά την εξαφάνιση του.
Ο σκοπός είναι γνωστός! Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει ανάγκη από επιστημονικές εκτιμήσεις, δεν χρειάζεται τον έλεγχο και τις συμβουλές της επιστήμης, για  να μπορέσει να ξεπουλήσει στα ιδιωτικά συμφέροντα και στα συμφέροντα των δανειστών, όλα τα δικαιώματα στους ορυκτούς πόρους. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θέλει τις επιστημονικές απόψεις, γιατί δεν συμβάλλουν στις επιδιώξεις της για success story και προτιμά τις απόρρητες εκθέσεις «συμβούλων» με τις υπερφίαλες εκτιμήσεις! Για να το πετύχουν αυτό μεταχειρίζονται τα πάντα, από την «ιδιότυπη εφεδρεία» εκπαιδευμένου προσωπικού, μέχρι την υποβάθμιση και  συρρίκνωση του Ινστιτούτου,  μέχρι και τον αποκλεισμό ολόκληρης της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής κοινότητας από την πρόσβαση στα ακαδημαϊκά περιοδικά και συγγράμματα.
Μαζί με το ΙΓΜΕ και πολλά άλλα ερευνητικά ιδρύματα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, το ΙΤΣΑΚ, που έχει  ενσωματωθεί με τον ΟΑΣΠ,  ο Δημόκριτος, Το Αστεροσκοπείο Αθηνών με τα ινστιτούτα του, το ΕΘΙΑΓΕ, το ΕΚΚΕ για να αναφέρουμε μόνο μερικά,  πρόσφεραν και προσφέρουν τις βάσεις της έρευνας και τα αναγκαία εκείνα στοιχεία, πάνω στα μπορούμε να σχεδιάσουμε κομμάτια της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που ονειρευόμαστε και που απαιτείται ιδιαίτερα σήμερα.
Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πιστεύουμε ότι η βασική εφαρμοσμένη έρευνα έχει να προσφέρει πολλά σε τούτον τον τόπο. Ο σχεδιασμός, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η ανάπτυξη και η ανάκαμψη πρέπει να βασιστούν στα πορίσματα που προσφέρουν τα ερευνητικά ιδρύματα.
Κατά συνέπεια η ενίσχυση των ερευνητικών ιδρυμάτων τόσο σε πόρους,  όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό είναι αναγκαία  συνθήκη  για τη χάραξη των πολιτικών που θα μας οδηγήσουν στο Μέλλον, πάντα με  σεβασμό στον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.
Καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια: