25 Ιουλίου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ  ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

Κυρίες και Κύριοι καλημέρα σας,
Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω το Συνδικάτο των Εργαζομένων του  ΙΓΜΕ  για την πρόσκληση τους στη σημερινή ημερίδα και για την ευκαιρία που μας δίνουν να ανταλλάξουμε σκέψεις, θέσεις και προβληματισμούς σχετικά με τη θέση και τον ρόλο που μπορεί να έχει και να διαδραματίσει η επιστημονική έρευνα στην οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.
Είναι μάλιστα και μια καλή αφορμή να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Δηλαδή, να δούμε τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του οικονομικού μας ελλείμματος, του χρέους και της οικονομικής κρίσης, και να αξιολογήσουμε αυτές τις επιλογές. Άλλωστε η προσπάθεια για ανασύσταση της χώρας και έξοδο από την κρίση, εκτός από την πολιτική απόφαση και επιλογή, απαιτεί και μια συνεχή αξιολόγηση των πεπραγμένων.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, δεν απαιτεί θα έλεγα εξειδικευμένη γνώση για να συνειδητοποιήσει ότι ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο για να έχεις ανάπτυξη, να δημιουργήσεις και να οικοδομήσεις μια ισχυρή οικονομία, η οποία παράγει και βασίζεται στις πραγματικές της δυνατότητες, είναι η επιστημονική έρευνα. Εγώ θα πρόσθετα  δίπλα και μια συγγενική έννοια, την καινοτομία. Επιστημονική έρευνα και καινοτομία στη σύγχρονή εποχή είναι έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες, αλληλοεξαρτώμενες καλύτερα.  
Δυστυχώς στον συγκεκριμένο τομέα, και αυτό είναι μια πραγματικότητα που ήρθε ο καιρός να την αντιμετωπίσουμε, στη χώρα μας έχουμε μείνει αρκετά πίσω. Όχι τόσο γιατί δεν διαθέτουμε το απαραίτητο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό, όσο γιατί δεν έχουμε ακόμη δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο και εκείνες τις τεχνολογικές δομές που θα επιτρέψουν στην επιστημονική δραστηριότητα να παράγει και να προτείνει.
Είναι κοινός τόπος πια ότι η χώρα μας δεν μπορεί να βγει από την κρίση στηριζόμενη μόνο στην πρωτογενή παραγωγή ούτε στα δανεικά.
Γι’ αυτό λοιπόν η κατεύθυνση πρέπει να είναι συγκεκριμένη.
Πρώτον, εξασφαλίζεις την πολιτική και νομισματική σταθερότητα, γεγονός που για την Ελλάδα σημαίνει συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οικονομική ζώνη του Ευρώ.
Δεύτερον, δημιουργείς μια οικονομία η οποία δεν παράγει ελλείμματα αλλά πρωτογενές πλεόνασμα.
Τρίτον, στήνεις έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα μακριά από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Τέταρτον, δημιουργείς φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και,
Πέμπτον, διαθέτεις κονδύλια για την επιστημονική έρευνα, σταδιακά και σαφώς ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας.
Στους άξονες αυτούς κινείται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχοντας υλοποιήσει ή σχεδιάζοντας να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλαβαν την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, η χώρα είχε ένα τεράστιο χρέος και μεγάλα ελλείμματα και ήταν ήδη ενταγμένη σε μια δανειακή σύμβαση, μέσα σε μια άκρως ρευστή οικονομική και πολιτική κατάσταση. Η υλοποίηση λοιπόν όλων των βημάτων που αναφέρθηκαν, μέσα σ’ αυτήν την πραγματικότητα, έχει μεγαλύτερη σημασία σε σύγκρισή με περιόδους οικονομικής και πολιτικής ομαλότητας.
Άλλωστε για την αναγκαιότητα που υπάρχει σήμερα για ανάπτυξη του τομέα της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει από καιρό τοποθετηθεί, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα, η οποία θα αξιοποιεί και θα στηρίζει  τους νέους επιστήμονες και το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό της χώρας, δημιουργώντας μια οικονομία με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη, η οποία θα βασίζεται κατά πολύ στην έρευνα και στην καινοτομία.
Κυρίες και Κύριοι,
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω τη σκέψη ότι, η οικονομική κρίση πέρα από την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει στη χώρα και τις αντικειμενικές δυσκολίες που συνεπάγεται για το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού, είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούμε και να διορθώσουμε τις αστοχίες και παθογένειες της δημόσιας ζωής, της κρατικής διοίκησης και των πολιτικών επιλογών στο σύνολο τους. Είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε από το μηδέν, με στόχο τη δημιουργία μιας Ελλάδας αξιοκρατικής, ανταγωνιστικής και καινοτόμας που θα αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και θα συμβαδίζει πλήρως και σε όλους τους τομείς με όλες τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: