25 Ιουλίου 2013

Χαιρετισμός της Διαμάντως Μανωλάκου Μέλος της Κ.Ε του Κ Κ Ε, βουλευτής

Χαιρετισμός στην επιστημονική ημερίδα του συνδικάτου εργαζομένων ΙΓΜΕ
Μανωλάκου Διαμάντω Μέλος της Κ.Ε του Κ Κ Ε, βουλευτής
     
     Εκ μέρους του ΚΚΕ θάθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να εκφράσω εξαρχής την άποψη μας.
Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες βαθειάς οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος που η αγριότητα του εκδηλώνεται πιο κυνικά και απροσχημάτιστα, χρεοκοπώντας το λαό και εκποιώντας το δημόσιο πλούτο  για να  γλιτώσουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας το κάθε σωματείο, το κάθε συνδικάτο δεν μπορεί να αντιστέκεται μόνο στον οικονομικό πόλεμο αλλά να παίρνει θέση και πολιτικά ενάντια σε αυτή την πολιτική που τον εξοντώνει του τσακίζει τη ζωή, καταστρέφει τα όνειρα και το μέλλον της νεολαίας. Και αυτά εσείς τα καταλαβαίνετε και τα βιώνετε όχι μόνο γιατί απειλείστε με μαζικές απολύσεις υποβαθμίζοντας και άλλο το ΙΓΜΕ, αλλά ήδη έχουν μειωθεί μισθοί και συντάξεις, κατακτήσεις έχουν παρθεί πίσω και μάλιστα με βρώμικο τρόπο σας κατηγόρησαν σας διαπόμπευσαν κιόλας για να νοιώθετε ένοχοι για τις κατακτήσεις σας για να μην έχετε συμπαράσταση και αλληλεγγύη. 
    Συνεπώς επιστημονικές τέτοιες ημερίδες από το συνδικάτο έχουν σημασία γιατί αποδεικνύουν ότι είσαστε απαραίτητοι να έχουν και πολιτικό περιεχόμενο. Γιατί δεν αρκεί να λέει κανείς θέλω και χρειάζομαι το ΙΓΜΕ γενικά , αλλά αναβαθμισμένο και πρέπει να αναδεικνύει και τι μπορεί να κάνει αν θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα ή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ένα τέτοιο ερώτημα τίθεται και για  την επιστημονική έρευνα . Έρευνα για να την καρπώνεται ο επιχειρηματίας και να αυγαταίνει τα κέρδη ή στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών; Αυτή την απάντηση την έχει δώσει η κυβέρνηση και η ΕΕ  που λέει μέσα από Κανονισμούς κανένα ερευνητικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ιδιώτη. Γι αυτό είναι ΕΕ του κεφαλαίου.
 Ή  ακόμη να αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο και επίκαιρο ζήτημα: π.χ.   Ο Εθνικός Φορέας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων δε θα διεξάγει αυτοδύναμη έρευνα ούτε θα συμμετάσχει σε κοινοπραξία εκμετάλλευσης. Γι αυτό δεν προβλέπεται καμιά ουσιαστική εμπλοκή ΙΓΜΕ, ΕΛΚΕΘΕ, ΕΜΠ κλπ., παρά μόνο η συμμετοχή τους σ’ ένα επιστημονικό φόρουμ συμβούλων της κυβέρνησης.
   Το δε κυβερνητικό πλαίσιο έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου τι κάνει; θα  διανέμει τον ενεργειακό πλούτο της χώρας σε μια χούφτα ομίλους που θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος. Ορισμένες μέθοδοι ερευνών και παραχωρήσεων (σύμβαση μίσθωσης, open door) που προτάσσει η κυβέρνηση δε διασφαλίζουν ούτε τον ουσιαστικό έλεγχο των ερευνών ούτε καν τη δέσμευση ενός μέρους της εξόρυξης προς όφελος του ελληνικού κράτους και περιορίζονται σε κάποιο μίσθωμα και σε ορισμένα φορολογικά έσοδα.
    Η κυβέρνηση αιτιολογεί τη στάση της με το επιχείρημα ότι το κράτος δεν πρέπει να αναλαμβάνει επιχειρηματικό κίνδυνο στο συγκεκριμένο τομέα. Ομως η διεθνής πρακτική είναι η ουσιαστική συμμετοχή κρατικών ομίλων, όχι μόνο των μεγάλων δυνάμεων, όπως της Κίνας, της Βραζιλίας της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και άλλων χωρών, όπως π.χ. του Ιράν, της Βενεζουέλας, η Μαλαισίας, κ.ά.  Και μάλιστα η συγκρότηση των αντίστοιχων κρατικών φορέων άλλων ευρωπαϊκών κρατών δεν είναι συγκρίσιμη με τον ψευδεπίγραφο ελληνικό κρατικό φορέα-σφραγίδα .
Παρόμοια θέματα υπάρχουν και με τα λιγνιτικά πεδία αλλά και συνολικά να απαντήσουμε και να εξηγήσουμε πως μια πλούσια χώρα σε ενεργειακές πηγές όπως είναι η Ελλάδα, έχει καταδικάσει το λαό της σε ενεργειακή φτώχεια δεν μπορεί η πλειοψηφία του λαού να πληρώσει  για να ζεσταθεί  το σπίτι του. Φυσικά δεν είναι ζήτημα έλλειψης σχεδιασμού όπως λένε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την εξουσία διαχείρισης του σάπιου αυτού συστήματος,  αλλά είναι συγκεκριμένης πολιτικής απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης του ορυκτού πλούτου υπέρ των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων. Το ίδιο γίνεται και για το νερό, αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως αναγκαίο αγαθό κ.λ.π.
Συνεπώς η επιστημονική έρευνα, όπως και η οικονομική πολιτική  δεν είναι πολιτικά ουδέτερη αλλά  μπορεί να απαντήσει στην κρίση όταν μπει στην υπηρεσία του λαού για να τον απαλλάξει από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και με αυτή την έννοια καλώς διοργανώνεται  από το Συνδικάτο Εργαζομένων αυτή η επιστημονική ΗΜΕΡΙΔΑ και με ενδιαφέρον αναμένουμε τα συμπεράσματα σας. Καλή επιτυχία μέσα από τη καρδιά μας.

9/7/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: