22 Οκτωβρίου 2013

Συνέντευξη Συνδικάτου ΙΓΜΕ στην Κρήτη 21/10/2013

(εφημερίδα: ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ) 22-10-2013 Πρωτοσέλιδο
Κίνδυνος «λουκέτου» στο ΙΓΜΕ - Έργα 9 εκ. ευρώ θα σταματήσουν αν φύγει και άλλο προσωπικό

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στα περιφερειακά τμήματα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – μεταξύ αυτών και στην Κρήτη – με τη συνεχή «αιμορραγία» προσωπικού και κυρίως των τεχνικών ειδικοτήτων, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, της παύσης προσλήψεων και της εφεδρείας που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Αυτό συνεπάγεται ότι η γεωλογική έρευνα και η έρευνα για τους υδάτινους πόρους θα σταματήσει, ενώ έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, ύψους 9 εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, κινδυνεύουν να χαθούν.

Σήμερα συζητείται στη Βουλή η τροπολογία για την αναίρεση της διάταξης που βάζει σε καθεστώς εφεδρείας 100 εργαζομένων από τους συνολικά 270 που εργάζονται σήμερα στο ΙΓΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πανελλαδικά το 85% των εργαζομένων είναι τεχνικό προσωπικό και το διοικητικό έχει περιοριστεί στο 15%.

«Η ανασφάλεια, oι συνεχείς περικοπές μισθών, και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για στήριξη του φορέα, έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους να βγουν στη σύνταξη ακόμα και πρόωρα, δεδομένου ότι με πολύ μεγάλη δυσπιστία δέχονται τις δηλώσεις όλων των διοικήσεων για το μέλλον του Ινστιτούτου», τόνισε ο κ. Χάρης Σμυρνιώτης, πρόεδρος των εργαζομένων ΙΓΜΕ και νυν ΕΚΒΑΑ, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου στο Ρέθυμνο.

Ο κ. Σμυρνιώτης τόνισε ότι με την τροπολογία που θα συζητηθεί στη Βουλή, θα μπορούσε να δοθεί τέλος στην ομηρία των 100 εργαζομένων, όπως δόθηκε στους ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΔΑ από τον υπουργό Αναπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Υπογράμμισε, δε, ότι ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Μανιάτης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το Ινστιτούτο κινδυνεύει να κλείσει. «Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι με τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Μανιάτη πρέπει να καταλάβει ότι πλέον έχει περάσει την κόκκινη γραμμή το ινστιτούτο. Αν φύγει και άλλο προσωπικό θα οδηγηθεί στην πλήρη διάλυση», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι εργαζόμενοι είναι δυο μήνες απλήρωτοι, ζούμε μια συνεχή αγωνία για κεκτημένα δικαιώματα που αφορούν τους εν ενεργεία και τους συνταξιούχους συναδέλφους μας, αλλά έχουμε κάνει μεγάλες εκπτώσεις στις διεκδικήσεις μας προκειμένου να διατηρηθεί αυτός ο φορέας που είναι χρήσιμος και ειδικότερα στις τοπικές κοινωνίες.

Η πολιτική ηγεσία όμως προκειμένου να εξυπηρετήσει τις δεσμεύσεις στην τρόικα για 12.500 νέες διαθεσιμότητες έχει βάλει στο στόχαστρο και το ΙΓΜΕ», υποστήριξε.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με 24ωρες απεργίες αν δεν ενισχυθεί το ΙΓΜΕ με νέο προσωπικό που ζητούν τόσο οι υπεύθυνοι των έργων όσο και η διοίκηση, προκειμένου να έρθει σε πέρας το έργο που ήδη έχει αρχίσει και συντελείται. «Το παράρτημα κρέμεται από μια κλωστή», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Τέσσερα έργα ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη σε εθνική κλίμακα και την Κρήτη, τα οποία κινδυνεύουν να σταματήσουν και να χαθούν τα χρήματα.


«Ούτως ή άλλως υπάρχει κωλυσιεργία στην εκταμίευση κονδυλίων, αλλά και όταν ακόμα γίνεται η εκταμίευση, λόγω της έλλειψης προσωπικού σε καίριες ειδικότητες υπάρχει καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων. Αν φύγει και άλλο προσωπικό σημαίνει ότι τα έργα θα σταματήσουν και τα χρήματα θα γυρίσουν στην κοινότητα», είπε ο κ. Σμυρνιώτης.

Τα έργα είναι τα εξής:

-Πρόγραμμα που αφορά τη βασική έρευνα υποδομής στη γεωλογία και την αναθεώρηση των γεωλογικών χαρτών, προκειμένου να έχουμε σωστότερα συμπεράσματα για εφαρμοσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα πετρέλαια και τα ενεργειακά. Το πρόγραμμα εξελίσσεται στην κεντρική και δυτική Ελλάδα και την Κρήτη

- Έργο των ορυκτών πόρων

- Έργο του εθνικού δικτύου διαχείρισης των υπόγειων υδάτων που ενδιαφέρει κατά μέγιστο βαθμό την Κρήτη, αφού έχει υδροδοτικά προβλήματα

- Έργο για τα καταστροφικά φαινόμενα που αποτελεί και οδηγία της ΕΕ σε σχέση με την πρόβλεψη τσουνάμι, σεισμών και άλλων κατολισθιτικών φαινομένων που έχει εφαρμογή και στην Κρήτη.

«Όλα αυτά τα έργα έχουν σχέση με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα στηθούν πάνω στις δικές μας έρευνες», είπε ο κ. Σμυρνιώτης.

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟ ΤΟ ΙΓΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα θέματα καθημερινότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σμυρνιώτης, τονίζοντας πως βασικό ζητούμενο είναι να μην μπουν οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ στο καθεστώς της διαθεσιμότητας που σημαίνει απολύσεις.

Συνολικά 15 άτομα είναι σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ στην Κρήτη, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί πολλοί και σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως εργοδηγοί. Από τους 15, οι τέσσερις απειλούνται από την εφεδρεία, οι τρεις είναι από το Ρέθυμνο και ο ένας από τον Άγιο Νικόλαο. Η κατάσταση είναι τέτοια που ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στο ΙΓΜΕ στην Κρήτη είναι ορατός.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βασιλάκης, αντιπρόεδρος του συνδικάτου, εργοδηγός επί 30 χρόνια και ένας από τους 100 που βρίσκονται στη λίστα της εφεδρείας είπε χαρακτηριστικά ότι αν υλοποιηθεί εντέλει η εφεδρεία θα μειωθεί τόσο το προσωπικό που δεν θα μπορέσει να φέρει σε πέρας κανένα από τα έργα που έχει ξεκινήσει.

Η ιδέα, δε, της αποχώρησης από το Ινστιτούτο μετά από 30 χρόνια δουλειάς, τον φέρνει σε αδιέξοδο όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ


Ρεπορταζ Βίντεο εδώ:
http://www.neatv.gr/el/15055/gme-kritis-flertarei-me-to-loiketo.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: