22 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση 22/02/2014





Αχαρνές, 22-02-2014
       ΑΠ. : 12/7

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς:        Μέλη μας

Κοιν.:        Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ι. Μανιάτη
                   Αν.Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Σ. Καλαφάτη
                   Γεν. Γραμματέα ΥΠΕΚΑ, κ. Κ. Γιαννακοπούλου
                   Γεν. Γραμματέα Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κ. Μαθιουδάκη
                   Πρόεδρο & Μέλη Δ.Σ. ΕΚΒΑΑ


Συνάδελφοι,

Ενώ ακόμα εκκρεμεί η απάντηση του Υπουργείου για ορισμό του χρόνου της συνάντησης του Προεδρείου του Συνδικάτου με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, για την πραγματοποίηση της οποίας μόλις πριν μια βδομάδα δεσμεύτηκε το Υπουργείο, μέσω της Γεν. Γραμματέως του, κας Γιαννακοπούλου, το κλίμα στο Ινστιτούτο βάρυναν δραματικά οι προκλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις του κ. Προέδρου του ΔΣ στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής για το ΙΓΜΕ και τους εργαζόμενους, οδηγώντας τους στην απόφαση να κηρύξουν τον ίδιο ως ανεπιθύμητο στο Ινστιτούτο και να προχωρήσουν σε λειτουργική κατάληψη από τη Δευτέρα, 24-2-2014.
Ο κ. Πρόεδρος, με συνεχή ενημερωτικά “διαγγέλματα” υπερασπίζεται τις θέσεις που προέβαλλε στην Επιτροπή της Βουλής συνεχίζοντας, την καταστροφική πολιτική του ενάντια στην ιστορία, το παρόν και τις μελλοντικές προοπτικές του ΙΓΜΕ, (επικαλούμενος τις ευλογίες του απερχόμενου Αν. Υπουργού κ. Καλαφάτη), την συκοφαντική επίθεση του ενάντια στους εργαζόμενους με φτηνές δικαιολογίες για τα ΜΜΕ (που κατά τύχη αλλά συστηματικά προβάλλουν τις συκοφαντίες ενάντια στους εργαζόμενους), και με νέες προβοκατόρικες ενέργειες την ανεπιτυχή προσπάθειά του να διασπάσει την ηγεσία του Συνδικάτου από τους εργαζόμενους. Δυστυχώς πλέον και για τον ίδιο, τον έχουν καταλάβει όλοι και σιγά σιγά τον εγκαταλείπουν.
Η τακτική του είναι γνωστή: Από τη μια, με την τακτική “καρότου” προς τους εργαζόμενους, μέσω e-mail που έστειλε ως Vassilis Kostopoulos, Environmental Perception !!!???, τάζει  χάντρες και καθρεφτάκια επιμισθίων σε ιθαγενείς, και μας δίνει εύσημα για την υπομονή και σοβαρότητα που αντιμετωπίζουμε για τέσσερα χρόνια τις καταστροφικές πολιτικές των τροϊκανικών Διοικήσεων του ΙΓΜΕ, του Υπουργείου και συνολικά της Κυβέρνησης (συνειδητοποιώντας μήπως και αυτός ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ;)
Από την άλλη, με την τακτική “μαστίγιου” προς την ηγεσία του Συνδικάτου, μέσω e-mail που έστειλε αυτή φορά ως Βασίλειος Κωστόπουλος, Πρόεδρος του ΕΚΒΑΑ, με συκοφαντικές κατηγορίες για “βία και απειλές”, με προσπάθεια εξωραϊσμού των καταστροφικών προτάσεων των EGS, που ήδη εφαρμόζει, αλλά και με αχαρακτήριστους υπαινιγμούς για το ήθος των μελών του ΔΣ του Συνδικάτου.
Αντιγράφουμε κατά λέξη από το δικό του κείμενο: “…συγκεκριμένα «δημοσιογραφικά στασίδια», που μάλιστα προέρχονται από αντίθετο πολιτικό χώρο από αυτόν που σας διαφεντεύει, διαστρεβλώνουν συνεχώς την πραγματικότητα, εσείς τα ακολουθείτε, για να κάνετε τη «δουλειά» σας, «σιγοντάροντας», συνειδητά ή ασυνείδητα, την δική τους «βρώμικη δουλειά».”


Άραγε, ποιος χώρος διαφεντεύει τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδικάτου, που για πρώτη φορά εκλέχτηκαν από ενιαίο ψηφοδέλτιο, για να το μάθουμε και εμείς; Όλοι οι εργαζόμενοι όμως ξέρουμε ποιοι είναι οι πολιτικοί χώροι, που ο ίδιος ο Πρόεδρος επικαλείται ότι τον διόρισαν και διαφεντεύουν και τη Διοίκησή του.
Άραγε, ποια είναι η “δουλειά” για την οποία μας μέμφεται ο κ. Πρόεδρος, δυσκολευόμενος ωστόσο να την αναφέρει ευθέως, επιλέγοντας να κρυφτεί πίσω από την ασάφεια των εισαγωγικών;
Μόνο αγανάκτηση και απογοήτευση μας προκαλεί πλέον, ειδικά ο κ. Πρόεδρος, αλλά και στο σύνολό της αυτή η Διοίκηση, που συνειδητοποιώντας πλέον την ανεπάρκειά της να διοικήσει ένα ιστορικό Ινστιτούτο, όπως το ΙΓΜΕ, αποκαλύπτει το πραγματικό της ήθος.
Θα μας ήταν εύκολο να το χαρακτηρίσουμε. Άλλωστε το ήθος του αυτό, με κραυγές, εξαλλοσύνες και απειλές το βιώνουμε καθημερινά σχεδόν για ένα χρόνο όλοι οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα αυτοί που δεν του κάνουν τα χατίρια, αλλά ακόμη και οι κολλητοί του, που όταν πάψει να τους χρειάζεται, δεν διστάζει να τους απαξιώσει.
Ας τον χαρακτηρίσουν και να τον χαίρονται οι πολιτικοί χώροι που τον διόρισαν, και τον κρατούν ακόμα στη θέση του.
Μετά από όλα αυτά, οι υποκριτικές ενέργειες του κ. Προέδρου που ακολούθησαν, καλώντας από τα μεγάφωνα για δήθεν ενημέρωση το Προεδρείο του Συνδικάτου, δεν μπορούσαν να απαντηθούν παρά με τον τρόπο που απαντήθηκαν:
Τη μαζική παρουσία όλων των εργαζόμενων έξω από τα γραφεία της Διοίκησης, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και να ανακοινώσουν και δια ζώσης τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.
Χαιρετίζουμε την απόφαση ΟΛΩΝ των συναδέλφων (ακόμη και ορισμένων που εμφανίζονταν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ως προνομιακοί συνομιλητές του) που απέφυγαν να ακολουθήσουν τις χάντρες των “επιμισθίων” και την προσπάθειά του κ. Προέδρου, να τους εμπλέξει σε συνομιλίες για να δημιουργήσει συνένοχους στο έγκλημα που ετοιμάζει:
Το Προεδρικό Διάταγμά του για την ουσιαστική εξαφάνιση του ΙΓΜΕ μέσα στο πλαδαρό ΕΚΒΑΑ της “Ομάδας Γής” και Κλιματιστικών Υδροφορέων..!
Οι νεώτερες απολογητικές εξηγήσεις του κ. Προέδρου για τα λεχθέντα στη Βουλή και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, δε μας ξεγελούν πλέον. Οι προθέσεις του έχουν φανεί ξεκάθαρα:
Ένα ΙΓΜΕ, γραφείο συμβουλών, συλλογής δεδομένων και σύνταξης προδιαγραφών συμβάσεων, που δεν θα ασχολείται ούτε με τη βασική έρευνα υποδομής (γεωλογική χαρτογράφηση), ούτε με την εφαρμοσμένη έρευνα (μεταλλευτική, υπογείων νερών), και ένα ΕΚΒΑΑ όχημα για περιβαλλοντολογίζοντες “συνεργάτες” του για λίγο κλίμα, λίγο διάστημα, λίγο τον “υδροφορέα” του κ. Προέδρου.
Οι όποιες συμπράξεις του ΙΓΜΕ με φορείς από την ερευνητική κοινότητα της χώρας και τα ΑΕΙ, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων – αναγκών της χώρας, που δεν θα σώσουν τα εργαστήρια και τα παρατήματα, δεν μπορεί να γίνονται, ούτε ερήμην των επιστημόνων του ΙΓΜΕ, ούτε πολύ περισσότερο το άλλοθι για την αδυναμία της Διοίκησης να αντιληφθεί ποιο είναι το Ινστιτούτο που διοικεί, και ποιες ανάγκες και οι προτεραιότητες της χώρας που μπορεί και πρέπει να υπηρετεί ένα ινστιτούτο σαν το ΙΓΜΕ.
Συνάδελφοι,

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 24-2-2014.

Ø  Για να πάψει ο κ. Πρόεδρος να αυτοσχεδιάζει με σχέδια Προεδρικού Διατάγματος, που πριν καν ασχοληθεί μ’ αυτά το ΔΣ του ΕΚΒΑΑ τα προβάλλει στην Επιτροπή της Βουλής, και που κανείς Υπουργός επίσημα δεν τα έχει πάρει γραπτά για να ασχοληθεί στα σοβαρά.
Ø  Για να ασχοληθεί επιτέλους η Διοίκηση με τα σημερινά πραγματικά προβλήματα, μετά από ένα ολόκληρο δίμηνο χωρίς χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του 2014.
Ø  Για να δούμε αν μπορεί η Διοίκηση εκτός από τις αλλεπάλληλες περικοπές μπορεί φερέγγυα να δρομολογήσει τη διευθέτηση έστω και ενός από τα ουσιώδη εργασιακά (πχ Πράξη 20 – Νοσηλευτικό) και λειτουργικά προβλήματα (πχ Εκτός Έδρας), που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και  βραχυκυκλώνουν την πραγματική δουλειά μας στα βουνά και της ρεματιές της χώρας μας.
Είναι πλέον καιρός ο κ. Υπουργός να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κρύβεται, πίσω από μια άσχετη με τα αντικείμενα του ΙΓΜΕ Διοίκηση και να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ, που ζουν τις αγωνίες του χθες, του σήμερα και του αύριο του Ινστιτούτου.

Συνάδελφοι,

Σας καλούμε όλους μαζικά στις κινητοποιήσεις  για να την ανατροπή της αρνητικής πορείας του Ινστιτούτου, που μεθοδεύεται συστηματικά από τις πολιτικές της Συγκυβέρνησης και του Υπουργείου, και  εκτελεί επιμελώς ο κ. Πρόεδρος με την κάλυψη του ΔΣ του ΕΚΒΑΑ, στα πλαίσια των προτεραιοτήτων της Ε.Ε. και όσων επιδιώκουν το ξεπούλημα του Ορυκτού Πλούτου.

ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΕΧΟΥΜΕ
ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ


Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Χ. Σμυρνιώτης
Ε. Αραπογιάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια: