13 Ιανουαρίου 2016

Προς Υπουργούς 13/1/2016


Αχαρνές, 13 - 1 – 2016
Α.Π. 4/6.3

ΠΡΟΣ: Υπουργό, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
                         κ. Π. Σκουρλέτη

                         ΚΟΙΝ : Υπουργό Οικονομίας κ. Ε. Τσακαλώτο                                                                                                                                  Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο
                                    Γεν. Γραμματέα ΠΕΝ κ. Χ. Μπαριτάκη
                   Γεν. Γραμματέα ΠΕΝ κ. Βεροιόπουλο
                                               

ΘΕΜΑ: Επείγουσα ανάγκη συνάντησης για ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση προβλημάτων του ΙΓΜΕ
                                                                                                       
Κύριε Υπουργέ

Επανερχόμαστε με το αίτημα συνάντησης για ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση προβλημάτων του ΙΓΜΕ, γιατί μετά από παρέλευση τριών και πλέον μηνών, που το Συνδικάτο επιχειρεί να συναντηθεί μαζί σας προκειμένου να αντιμετωπισθούν σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με το μέλλον και την χρηματοδότηση του ΙΓΜΕ, με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν έχει γίνει δυνατόν και οι δικαιολογίες που μας παρουσιάζει το γραφείο σας για τον μη ορισμό συνάντησης δεν μπορούν να γίνουν πλέον αποδεκτές.
Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, που σε όλη τη περίοδο της θεσμικής και πολιτικής αμφισβήτησης του Ινστιτούτου με αισιοδοξία και θάρρος δώσανε σκληρές μάχες ενάντια σε Κυβέρνηση, τρόικα, μνημόνια, για να υπερασπισθούν το έργο και τη προοπτική του φορέα στην έρευνα του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, αποτρέποντας το κλείσιμο και την διάλυση του Ινστιτούτου αλλά και για τα εργασιακά τους δικαιώματα, και πέτυχαν την ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ του ΙΓΜΕ, με την έκδοση της ΚΥΑ 12935/23-6-15 (ΦΕΚ Β 1247), εξακολουθούν δυστυχώς και μετά τις γιορτές να βρίσκονται μπροστά από τα ίδια στάσιμα προβλήματα που συνδέονται με την προοπτική του Ινστιτούτου, με συναισθήματα εντεινόμενης και πάλι ανασφάλειας, που δεν τους πρέπει.
Η επανασύσταση ενός ερευνητικού – παραγωγικού Ινστιτούτου όπως το ΙΓΜΕ, που αποτελεί δικαίωση όλης της ελληνικής κοινωνίας, όπως φαίνεται δεν αποτελεί από μόνη της την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συμβάλει στην βιομηχανική ανάπτυξη του τόπου, στην ανάπτυξη, διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων της χώρας.
Ήδη 62 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που είχαν σημαντική συμβολή στην ολοκλήρωση στο έργο που κατάφερε να υλοποιήσει το Ινστιτούτο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ βρίσκονται πλέον εκτός ΙΓΜΕ, απολυμένοι ουσιαστικά, με κίνδυνο να μην μπορέσει ο φορέας να παραδώσει τα πορίσματα των ερευνητικών προγραμμάτων χωρίς την συμβολή τους.
Πρέπει να τονίσουμε ότι στα πλαίσια της υπονόμευσης του ΙΓΜΕ με τη μετατροπή  του σε φορέα “φάντασμα (ΕΚΒΑΑ)” συρρικνώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα από 627 εργαζόμενοι που σχεδιάσανε το ΕΣΠΑ και τους εγκρίθηκε ένα ερευνητικό πρόγραμμα 25 εκ Ευρώ να έχουν μείνει περίπου 200 εργαζόμενοι για να αποδώσουν ένα ερευνητικό έργο 7 εκ. Ευρώ. Και αυτό κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, αφού και το 2015 ουσιαστικά λόγω των καθυστερήσεων στην χρηματοδότηση το προσωπικό δεν εργάστηκε πάνω από 4 μήνες.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο ούτε οι συνάδελφοι συμβασιούχοι που, ενώ προβλέπονταν να απασχοληθούν για 3 χρόνια,  ουσιαστικά δεν απασχολήθηκαν ούτε ένα ολόκληρο χρόνο. Αυτό το έγκλημα απέναντι στον ιστορικό ερευνητικό φορέα που λέγεται ΙΓΜΕ, αλλά και στη νέα γενιά συμβασιούχων επιστημόνων που επιλέγηκε με διαγωνισμό ΑΣΕΠ και απασχολήθηκε για λίγο, τείνει να ολοκληρωθεί από την ολιγωρία του Υπουργείου που αδιαφορεί στις εκκλήσεις του Σωματείου για μεταβατική ΝΟΜΟΘΕΤΙΚH ρύθμιση παραμονής των συμβασιούχων μέχρι την έγκριση των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ολόκληρες υπηρεσίες του ΙΓΜΕ έχουν νεκρώσει (Χημείο, Εργαστήρια, Εργοτάξια, υδρογεωλογία, Προμήθειες, Λογιστήριο κ.α), ενώ ακόμη και έργα υπέρ τρίτων για τα οποία υπάρχουν συμβάσεις και δεσμεύσεις του ΙΓΜΕ (γεωθερμία, περιβάλλον, υδροδοτήσεις κ.α) κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα.
Την ίδια περίοδο οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ βλέπουν με πίκρα την κυβέρνηση με φωτογραφικές διατάξεις σε νόμους και με ΠΝΠ να κάνει ρυθμίσεις παραμονής τουλάχιστον για 6 μήνες, για συναδέλφους συμβασιούχους άλλων φορέων όπως της ΜΟΔ, των Φορέων Διαχείρισης (του δικού μας Υπουργείου), του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του ΕΛΚΕΘΕ, ενώ για το ΙΓΜΕ τίποτε, λες και δεν αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύμφωνα με το ΦΕΚ 184/30-12-2015 γίνεται παράταση των συμβάσεων του προσωπικού των Φορέων Διαχείρισης για ένα έτος (μέχρι 31/12/2016). Άρθρο 14 Προσθήκη εδαφίου στην παρ. 20 του άρθρου 8 του Ν. 4109/2013 (Α΄ 16). Στο τέλος της παραγράφου 20 του άρθρου 8 του Ν. 4109/2013 (Α΄ 16) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Οι συμβάσεις των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθώς και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου παρατείνονται από τη λήξη τους μέχρι και την 31/12/2016. Οι συμβάσεις αυτές δεν μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι δαπάνες μισθοδοσίας, καθώς και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες των φορέων θα καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο.»
Με την ίδια διαδικασία, και με το σκεπτικό ότι ένα μεγάλο μέρος του έργου του ΙΓΜΕ έχει και περιβαλλοντικό προσανατολισμό, θα μπορούσε να περιληφθεί και το Ινστιτούτο έστω και αναδρομικά στην ίδια ή ανάλογη ρύθμιση.
Για την αντιμετώπιση και αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ με Απεργιακή Κινητοποίηση, ακόμη και στην παραμονή Χριστουγέννων, βρέθηκαν κάτω από το Υπουργείο προκειμένου να γίνει η συνεχώς αναβαλλόμενη συνάντηση με τον κ. Υπουργό που κατά τους συνεργάτες του από βδομάδα σε βδομάδα (πραγματοποιεί) την συνάντηση.
Η συνάντηση αυτή είναι επιβεβλημένη επίσης και για να ενημερωθεί ο Υπουργός για τις δυνατότητες του Ινστιτούτου το εγχείρημα της επανίδρυσης του οποίου κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα λόγω έλλειψης προσωπικού, περιορισμού κατά γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό τρόπο της υπαίθριας ερευνητικής ή εργοταξιακής εργασίας (λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων της Εκτός έδρας εργασίας) αλλά και εργασιακής ανασφάλειας και απογοήτευσης του προσωπικού.
Να σημειώσουμε ότι παρά τη θετική παρέμβαση του Υπουργείου εργασίας με το Πρακτικό συμφιλίωσης για το θέμα το ανθρωπιστικό θέμα του συμβολαίου ζωής και υγείας (αφού αφορά καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, πρόσφατο εργατικό ατύχημα συναδέλφου με 3μηνη παραμονή σε νοσοκομείο κ.α.) όχι μόνο δεν είχαμε θετική εξέλιξη αλλά οι τροϊκανικοί καρεκλοκένταυροι του Υπουργείου μπλοκάρισαν το Προϋπολογισμό του ΙΓΜΕ για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους με καθυστέρηση στην μισθοδοσία τους.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση με τις γενικότερες ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου έχει οδηγήσει όλους τους εργαζόμενους της χώρας στην απόγνωση, αλλά και την ελληνική κοινωνία στην απογοήτευση, απαιτούμε ο Κος Υπουργός να συναντηθεί ΑΜΕΣΑ με το Σωματείο προκειμένου να δοθούν λύσεις σε όσα προηγούμενα προβλήματα αναφέραμε και οι συνεργάτες τους να μη κοροϊδεύουν τους εργαζομένους με συνεχείς αναβολές συναντήσεων που συνεχώς μετατίθενται.
Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ μάθανε όλα αυτά τα χρόνια ότι τίποτε δεν τους έχει χαρισθεί και ότι μόνο με τον αγώνα τους επιβάλλανε λύσεις. Απαιτούν:
·           προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερές σχέσεις απασχόλησης (σε πρώτη φάση των 137 θέσεων που ζήτησε η Διοίκηση του ΙΓΜΕ),
·           αναδρομική ρύθμιση (από τον Δεκέμβρη του 2015) για τη παραμονή των 62 συμβασιούχων για να ολοκληρώσει το ΙΓΜΕ το ΕΣΠΑ,
·           ΑΜΕΣΗ ρύθμιση της Εκτός έδρας εργασίας (σύμφωνα με το σχέδιο ΚΥΑ που από τις αρχές του 2015 έχει υποβάλλει ο Γεν. Δ/ντής του ΙΓΜΕ),
·           αντιμετώπιση των εργασιακών εκκρεμοτήτων,
·           υπογραφή νέας ΣΣΕ,
·           διασφάλιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων στη συνάντηση Υπουργού – Σωματείου οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα τους.
Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

Χ Σμυρνιώτης

Γ. Βουγιουκαλάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: