20 Απριλίου 2018

Παρέμβαση της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ στην Ημερίδα 17/4/2018



ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ 17-4-2018

Εκ μέρους της Ενωσης των Συνταξιούχων του ΙΓΜΕ θα ήθελα να συγχαρώ το Συνδικάτο για τη διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας που φέρνει για πολλοστή φορά  στο προσκήνιο τη σημασία αυτού του Ινστιτούτου για τη χώρα.
Στον ίδιο χώρο βρισκόμασταν και πριν ένα χρόνο και υπογραμμίζαμε την προσφορά του ΙΓΜΕ για 60 χρόνια αλλά και την αναγκαιότητα συνέχισης και ενίσχυσης του δυναμικού του.
Η ηγεσία του ΥΠΕΝ, αφού με δική της επιλογή οδήγησε στην περσινή κρίση και διακοπή της λειτουργίας του ΙΓΜΕ, άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενουςγια 5 μήνες, για να εκμαιεύσει μια 12μηνη παράταση από τη Βουλή, οδηγεί και πάλι σήμερα το ΙΓΜΕ στην ίδια κατάσταση. Έχουν περάσει οι 10 από τους 12 μήνες και τίποτα δεν έχει γίνει από τη μεριά του Υπουργείου για να βρεθεί μια συναινετική λύση. Αλλά όπως φαίνεται ο κ.Σταθάκης  δεν θέλει ούτε να αποπειραθεί, γιά τα μάτια του κόσμου, να βρεί λύση μέσω της επιτροπής εξωδικαστικού συμβιβασμού  που είχε συγκροτηθεί επί Σκουρλέτη, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα και τους δικηγόρους του.
Πρωτοφανής είναι και η στάση της σημερινής διοίκησης του ΙΓΜΕ. Οχυρώνεται πίσω από ένα ρόλο εκτελεστικού οργάνου του Υπουργού, χωρίς στοιχειώδη αυτοτέλεια και άποψη για τα τεκταινόμενα στο ΙΓΜΕ. Είναι ίσως η μόνη διοίκηση που δεν θεωρεί υποχρέωση της να ενημερώσει το Γενικό Λογιστήριο για τις οφειλές της βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων απέναντι στους συνταξιούχους. Έτσι βέβαια μπορεί η Κυβέρνηση να επαίρεται ότι μείωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου.
Αλλά, όπως ενημερωνόμαστε από το Συνδικάτο, ούτε για τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους (παράνομη περικοπή του 25% των μισθών, νοσηλευτικό κλπ.)δεν φαίνεται να μεριμνά. Παρόλαυτα υπάρχουν συνδικαλιστικοί φορείς όπως ο ΣΕΠ που δεν διστάζουν να εκθειάζουν την προσφορά της στο ΙΓΜΕ, όπως ανενδίαστα έπραξαν στην πρόσφατη δίκη ασφαλιστικών μέτρων και, βασιλικότεροι του βασιλέως,θεωρούν παράνομο το δικαίωμα της αποζημίωσης της ΕΘΝΙΚΗΣ, κάνοντας το συνήγορο του Υπουργού και της Διοίκησης
Παρόλο που η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου προσπαθεί να μας εμφανίσει, εμάς τους συνταξιούχους του ΙΓΜΕ, ως απειλή για την ύπαρξη του Ινστιτούτου, και να μας φέρει σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους πρέπει να τονίσουμε τα εξής:
·        Σε καμμία περίπτωση το πρόβλημα ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ  δεν μπορεί να καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς του ΙΓΜΕ. Οι υποχρεώσεις του δημοσίου με βάση αυτό το συμβόλαιο, προς συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους, δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ετήσιους προϋπολογισμούς του ΙΓΜΕ., Χρειάζεται έκτακτη ειδική χρηματοδότηση από το ΥΠΟΙΚ για την πληρωμή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και έτσι αντιμετωπίστηκαν μέχρι τώρα από το Γενικό Λογιστήριο. Μπορούν και πρέπει να ενταχθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Η οφειλή αυτή είναι οφειλή του Δημοσίου γενικά και όχι του ΙΓΜΕ και θα πρέπει να καταβληθεί χωρίς να διασαλευθεί καθόλου η λειτουργικότητα του ΙΓΜΕ.
·        Οι απαιτήσεις των συνταξιούχων με βάση το συμβόλαιο της Εθνικής είναι μια απαίτηση δικαιωμένη από τα δικαστήρια μέχρι τον Ανώτατο βαθμό (Αρειος Πάγος) και οι τόκοι υπερημερίας ή τα δικαστικά έξοδα που καταλογίζονται στο ΙΓΜΕ (και επομένως στο Δημόσιο) με αυτές τις αποφάσεις είναι μια τιμωρητική πράξη για την πλευρά, που ενώ είχε υπογράψει το συμβόλαιο αρνείται να συμμορφωθεί με τους όρους του και 100άδες ανθρώπους μας ταλαιπωρεί στα δικαστήρια από το 2009 φορτώνοντας τα ήδη υπερφορτωμένα δικαστήρια με υποθέσεις και το Δημόσιο με χρέη.
·        Κάθε συνάδελφος που δικαιώνεται τελεσίδικα από τα δικαστήρια δεν είναι μια απειλή αλλά μια εγγύηση για τη δικαίωση και όλων των υπολοίπων που αναμένουν την εκδίκαση των υποθέσεων τους, τόσο των συνταξιούχων όσο και των εν ενεργεία.

Εμείς παρόλαυτα, από πολύ παλιά είχαμε προτείνει την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής εξωδικαστικής λύσης στο πρόβλημα ώστε και οι συνταξιούχοι να μην ταλαιπωρούνται αλλά και το δημόσιο να μην επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας κα. δικαστικά έξοδα. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξάντλησαν τις προσπάθειες τους στην αμφισβήτηση της νομιμότητας του συμβολαίου, με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, ευτυχώς για μας ανεπιτυχώς. Αν κάποιοι από την κυβερνητική πλευρά αναζητούν προσχήματα για να εξαφανίσουν το ΙΓΜΕ, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι και άλλοι το προσπάθησαν στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά όχι μόνο δεν τα κατάφεραν, αλλά αντίθετα αποκαλύφθηκαν. Εμείς θα συνεχίσουμε μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με το Συνδικάτο, τις προσπάθειες για δικαίωση μας σε όλα τα επίπεδα, δικαστικό και διεκδικητικό, και είμαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: