21 Ιουνίου 2018

“ΕΝΙΑΙΟ”




19-6-2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΓΜΕ

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή, 22 του Ιούνη, εκλέγουμε νέο εκπρόσωπο των εργαζόμενων στο ΔΣ του ΙΓΜΕ, καθώς και τον αναπληρωτή του, σε μια περίοδο με πολλά εργασιακά θέματα ανοιχτά, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ακόμα και υπαρξιακό χαρακτήρα για το παρόν και το μέλλον του Ινστιτούτου.

Οι εκλογές αυτές έχουν έναν ιδιάζοντα χαρακτήρα, καθώς δεν επιλέγουμε μεταξύ παρατάξεων στη βάση ευρύτερων συνδικαλιστικών και πολιτικών προσανατολισμών, ή ενδεχομένως, συγκυριακών τακτικών επιλογών για μια αποτελεσματικότερη συνδικαλιστική δράση. Επιλέγουμε μεταξύ προσώπων, με βασικό κριτήριο τα εχέγγυα που παρέχουν για την γνήσια, αξιόπιστη και αποτελεσματική εκπροσώπηση των συμφερόντων εργαζόμενων του ΙΓΜΕ, και μόνο αυτών, στις διαδικασίες λειτουργίας και λήψης αποφάσεων από το ΔΣ του ΙΓΜΕ.

Είναι προφανές σε όλους μας ότι τον ουσιαστικό ρόλο για την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων τον έχουν τα συνδικάτα και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ έχει έναν επίσης σημαντικό ρόλο να παίξει:

▪ ως βασικός παράγοντας διαφάνειας στη λειτουργία του ΔΣ, σε σχέση με τα εργασιακά μας θέματα και τις επιχειρησιακές λειτουργίες,

▪ πάνω απ’ όλα όμως, ως φορέας προώθησης και διεκδίκησης των εργασιακών μας αιτημάτων και ελέγχου κάθε πιθανής αυθαιρεσίας της διοίκησης προς τους εργαζόμενους.

Το «ΕΝΙΑΙΟ», με την όποια εκλογική δύναμη του έδωσαν οι εργαζόμενοι μετά τη νεώτερη οπισθοδρομική παραταξιοποίηση του Συνδικάτου το 2017, προσπάθησε με τις παρεμβάσεις του να προωθήσει την αγωνιστική διεκδικητική τακτική του Συνδικάτου και να αντιταχθεί στις τακτικές σύμπλευσης με τον «ρεαλισμό» του μικρότερου κακού, που έχει δυστυχώς επιλέξει η πλειοψηφούσα παράταξη, η ΚΕΣΙ. Ήδη βλέπουμε τα δυσμενή αποτελέσματά της τακτικής αυτής, με τον απροσχημάτιστο και επαναλαμβανόμενο σε όλα τα θέματα εμπαιγμό μας από τη Διοίκηση και το ΥΠΕΝ.

Δυστυχώς, παρά τις ακούραστες δικές μας προσπάθειες, η πλειοψηφούσα παράταξη συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη και αναποτελεσματική τακτική της. Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, τόσο σε ότι αφορά τις εργασιακές διεκδικήσεις (25%, Νοσηλευτικό, Ανθυγιεινό, λοιπές παροχές των προηγούμενων ΕΣΣΕ, μισθολογική παροχή της ΕΘΝΙΚΗΣ, 5-ετίες, απεμπλοκή από το μισθολόγιο και τις ρυθμίσεις για το ΕΕ του Δημοσίου, επαναφορά και συνομολόγηση νέων ΕΣΣΕ, κλπ), όσο και στις θεσμικές (αμφισβήτηση της νομικής μορφής του ΙΓΜΕ ως ΝΠΙΔ με τις πολυθεματικές αρμοδιότητες του ν.272/76, την επαρκή πολυκλαδική στελέχωση και την περιφερειακή του διάρθρωση).

Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων επιζητεί την λύση αυτών των προβλημάτων, το μόνο βέβαιο είναι ότι η κατευναστική – συγκαταβατική συνδικαλιστική τακτική που ακολουθεί η ΚΕΣΙ, δεν οδήγησαν σε κανένα απολύτως αποτέλεσμα, όπως άλλωστε “πανηγυρικά” διαπιστώσαμε στη σημερινή απολογητική συγκέντρωση της Διοίκησης. Οι εργαζόμενοι δεν κέρδισαν απολύτως τίποτα, ενώ η διοίκηση αποθρασύνεται απολαμβάνοντας την «εργασιακή ειρήνη» που της χαρίζεται, ο δε Υπουργός συνεχίζει να είναι εχθρικός, ανάλγητος και υπερφίαλος απέναντι στα προβλήματά μας, υπηρετώντας κατά γράμμα τις δυσμενέστερες για τους εργαζόμενους κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές. Το «ΕΝΙΑΙΟ», παίρνοντας ξεκάθαρη θέση και σ’ αυτή τη σημαντική συνδικαλιστική διαδικασία θεωρεί αυτονόητο, ότι η αναποτελεσματική αυτή τακτική της σημερινής ηγεσίας του Συνδικάτου δεν θα πρέπει να εκφραστεί και μέσω του εκπρόσωπου των εργαζόμενων στις λειτουργίες του ΔΣ του ΙΓΜΕ .

Συνάδελφοι,

Ο απερχόμενος εκπρόσωπός μας στο ΔΣ, συν. Σμυρνιώτης, με τον οποίο συμπορευτήκαμε και στηρίξαμε με κάθε μέσο στον δύσκολο ρόλο του στους δίσεκτους καιρούς που περάσαμε και περνάμε, αφήνει πλούσιο έργο και σημαντικές παρακαταθήκες.

Για την επιλογή του νέου εκπροσώπου μας, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε μια σειρά παραμέτρους. Και πρώτα από όλα, την ανιδιοτέλεια, την αμεροληψία, την εντιμότητα, το διεκδικητικό και αγωνιστικό φρόνημα, τη δυνατότητα υπέρβασης στενών παραταξιασμών ή παλαιοκομματικών αντιλήψεων και πρακτικών, αλλά και την αντίληψη των επιστημονικών αντικειμένων του ΙΓΜΕ και τη γνώση των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και του διοικητικού - νομικού πλαισίου μέσα στο οποίο αυτές ασκούνται.

Έχοντας αυτά κατά νου, και χωρίς καμιά διάθεση απαξίωσης κανενός άλλου από τους συναδέλφους που έθεσαν την υποψηφιότητά τους στη διάθεσή μας σ’ αυτή την εκλογή, στηρίζουμε την υποψηφιότητα του συνάδελφου Γιάννη Μαυρογιάννη, θεωρώντας ότι η υποψηφιότητα αυτή συγκεντρώνει στον μεγαλύτερο βαθμό τα αναγκαία εχέγγυα για την πληρέστερη ανταπόκριση στο ρόλο και την ευθύνη του εκπροσώπου των εργαζόμενων στο ΔΣ του ΙΓΜΕ κατά τη διάρκεια της επόμενης, κρίσιμης για το ΙΓΜΕ και τους εργαζόμενους, τριετίας.

Σας καλούμε να στηρίξουμε μαζί την πρότασή μας αυτή, και με τη μαζική μας συμμετοχή στις εκλογές της Παρασκευής να ενισχύσουμε τον εκπρόσωπό μας στο σημαντικό ρόλο του στο ΔΣ του ΙΓΜΕ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία



Δεν υπάρχουν σχόλια: