02 Αυγούστου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΣ ΟΜΕ 2/8/2018

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
(Η Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση Ε.Α.Σ. – Ο.Μ.Ε.  συγκροτήθηκε από συναδέλφους αντιπροσώπους των ταξικών δυνάμεων της ΔΑΣ-ΟΜΕ που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ και από αντιπροσώπους των ταξικών δυνάμεων της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ τον Οκτώβρη του 2017)
 2/8/2018
Η ΟΜΕ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

Μετά από τρεις περίπου δεκαετίες η ΟΜΕ υπέγραψε ΣΣΕ, αφού από το 1990 ο ΣΜΕ δεν αναγνώριζε την ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ της ΟΜΕ σε σχέση με την εργοδοτική Αντι- Ομοσπονδία ΟΕΜΛΕ, η ηγεσία της οποίας με παρέμβαση της ΟΜΕ είχε καταδικασθεί για καλπονοθεία. Επί σειρά ετών η ΟΜΕ προσυπόγραφε ως δεύτερη υπογραφή τις ΣΣΕ που συνομολογούσαν ΣΜΕ και ΟΕΜΛΕ μέχρι την τελευταία που υπογράφτηκε το 2011. Μετά οι εργοδότες γενικά, αρνούνταν να υπογράψουν ΣΣΕ και μάλιστα Κλαδικές με βάση το νέο αντεργατικό οπλοστάσιο Κυβέρνησης και Τρόικας.

Η διεκδίκηση της σύναψης ΣΣΕ έγινε με τις διαχρονικές επίμονες προσπάθειες των μελών της ΕΑΣ, που επί χρόνια έθεταν στο ΔΣ της ΟΜΕ το θέμα υπογραφής ΣΣΕ. Εν τέλει αποφασίστηκε με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του τελευταίου 22ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας αλλά και του ΔΣ που ανέλαβε την προώθηση των αποφάσεων του Συνεδρίου.

Στην προσπάθεια αυτή υπήρξε μια ομόθυμη διάθεση από όλα τα μέλη του ΔΣ για την υπογραφή της ΣΣΕ. Μετά από εξαντλητική διαδικασία διεκδίκησης, με κάθε μορφής διαπραγματευτικής πίεσης οι εργαζόμενοι του κλάδου μας απέκτησαν νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σε μια περίοδο μάλιστα, που παρά τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, τόσο οι εργοδότες, όσο και το Υπουργείο Εργασίας προσπαθούσαν να αποφύγουν συλλογικές δεσμεύσεις.

Στην προσπάθεια αυτή ανταποκρίθηκαν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΟΜΕ και εκπροσωπήθηκαν με Πρόεδρους και Γ. Γραμματείς (εκτός του Συνδικάτου ΙΓΜΕ που εξουσιοδότησε τον Χάρη Σμυρνιώτη) σε συγκέντρωση που έγινε στην Θήβα τον Φλεβάρη του 2018, με σκοπό την αγωνιστική διεκδίκηση, όπου υπήρξε η ΟΜΟΦΩΝΗ έγκριση του προγράμματος αγωνιστικής δράσης της ΟΜΕ. Στην ίδια περίοδο σε συναντήσεις που έγιναν με τους Εκπροσώπους του ΣΜΕ, του Υπουργείου Εργασίας έγινε σαφής η διάθεση διεκδίκησης της υπογραφής ΣΣΕ με κάθε πρόσφορο αγωνιστικό τρόπο και η διάθεση αυτή καταγράφηκε και με Δελτία Τύπου σε κάθε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης.

Η επιμελημένη και προσεκτική προσφυγή μας στην Διαμεσολάβηση του ΟΜΕΔ χωρίς να λύσει το θέμα συνέβαλλε στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος στα αιτήματα μας και αποτέλεσε το περιεχόμενο της ΣΣΕ που προσυπέγραψαν ΟΜΕ και ΣΜΕ.

Η υπογραφή ΣΣΕ μεταξύ ΟΜΕ και ΣΜΕ επιβεβαιώνει την ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ της ΟΜΕ, και ενδεχόμενα ανοίγει το δρόμο για την εκπροσώπηση όλων των Σωματείων των Μεταλλείων μέσω της ΟΜΕ.
Αποτελεί σοβαρή κατάκτηση για όλους τους νέους εργαζόμενους που μπήκαν στον Κλάδο μετά το 2011 και αμείβονταν ανεξάρτητα ειδικότητας, με το κατώτατο των 586 Ευρώ.

Άνοιξε το δρόμο σε ένταξη στην ΣΣΕ της ΟΜΕ νέων ειδικοτήτων που εργάζονται στα μεταλλεία (κύρια χειριστών που αμείβονταν με την πολύ χαμηλότερη Ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ των χειριστών). Με την απαλοιφή του καθορισμού της ΣΣΕ ως Ομοιοεπαγγελματικής εύκολα μπορεί με μια απλή δικαστική απόφαση να θεωρηθεί Κλαδική.

Εφόσον μάλιστα, κατά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης μετά τον Αύγουστο ψηφισθεί η επεκτασιμότητα των Κλαδικών ΣΣΕ, τότε η συγκεκριμένη ΣΣΕ, θα αφορά ΑΜΕΣΑ όλους του εργοδότες είτε είναι μέλη του ΣΜΕ είτε Όχι, και όλα τα Σωματεία του Κλάδου.

Επίσης προωθήθηκαν και επιμέρους θέματα όπως :

Μια σειρά από ειδικότητες που έχουν υπαλληλική ιδιότητα μεταφέρθηκαν από την κατηγορία των ημερομίσθιων σε έμμισθους, σε μια σειρά ειδικότητες αναβαθμίστηκε η κατηγοριοποίηση των βασικών μισθών, ενώ για πρώτη φορά υπήρξαν δεσμεύσεις για την προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία που έχει εκπονήσει το ΕΛΙΝΥΑΕ.

Βασικά θέματα που δεν προωθήθηκαν ήταν, η μια έστω και συμβολική αύξηση των Βασικών μισθών, το επίδομα πολυετίας, το οποίο παραμένει παγωμένο έως το 2012 βάσει της 6 ΠΥΣ /14.2.2012 (αίτημα που είχε γίνει δεκτό από τον ΣΜΕ στην διαπραγμάτευση με την καταβολή μιας έστω τριετίας, αλλά ύστερα από πιέσεις του ΣΕΒ απαλείφτηκε), και η συμπερίληψη όλων ανεξαιρέτως των ειδικοτήτων του Κλάδου (πχ διοικητικο-οικονομικοί, επιστήμονες κ.α ) που θα σήμαινε στην ουσία και την τυπική καταγραφή της ΣΣΕ ως Κλαδική.

Η εκπρόσωποι της Παράταξης ΕΑΣ-ΟΜΕ, στο ΔΣ της ΟΜΕ (Δ. Μπάτης και Χ. Σμυρνιώτης) αν και συνέβαλλαν με όλες τους τις δυνάμεις σε όλες τις φάσεις της διεκδίκησης για να επιτευχτεί η ιδανικότερη ΣΣΕ, εκτιμώντας ότι το περιεχόμενο της ΣΣΕ που για τις δεδομένες συνθήκες ήταν το καλλίτερο δυνατό ψήφισαν λευκό, θέλοντας με την ψήφο τους να υπογραμμίσουν, την ανάγκη μεγαλύτερης αγωνιστικής παρέμβασης σε επόμενη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ, ώστε με αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ της ΟΜΕ να διασφαλισθούν καλύτεροι όροι ΣΣΕ, για ακόμη καλλίτερα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους του Κλάδου. Είναι βέβαιο ότι η συσπείρωση των εργαζομένων του κλάδου αποτελεί βασική προϋπόθεση και για την διαμόρφωση της αγωνιστικής διάθεσης.

Στα πλαίσια αυτά η ΟΜΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τα Σωματεία μέλη της για την εξειδίκευση των όρων της παρούσας σύμβασης που πρέπει να αποτελεί βάση για την διεκδίκηση υπογραφής Επιχειρησιακών ΣΣΕ στο ΔΗΜΟΣΙΟ και ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

Το θετικό αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι η ανασύνταξη και η ενότητα του Εργατικού Κινήματος σε κατεύθυνση Αγωνιστική, Ταξική, προκειμένου να γκρεμίσει όλο το αντεργατικό – αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχει στήσει Κυβέρνηση, ΣΕΒ, Ε.Ε. και ΔΝΤ στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, ενάντια στα εργασιακά μας δικαιώματα, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, κλέβοντας επί της ουσίας τον παραγόμενο πλούτο από τους εργαζόμενους.

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συμβάλλει ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ στο μέτρο των δυνάμεων της σε όλα τα μέτωπα διεκδικήσεων της ΟΜΕ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς


Η ΕΓ της ΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: