01 Νοεμβρίου 2018

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΕΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΟΜΕ-ΥΠΕΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31/10/2018



Αρ. πρωτ: 729                                                                                     Αθήνα, 1η Νοέμβρη 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΕΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΟΜΕ-ΥΠΕΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31/10/2018

Στις 31/10/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του ΔΣ της ΟΜΕ και του ΥΠΕΝ, για φλέγοντα ζητήματα των Σωματείων μας και του κλάδου μας. Κύρια ζητήματα της συνάντησης ήταν:
1.       Η εξόρυξη σμύριδας στην Νάξο η οποία έχει καθυστερήσει για φέτος και κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι να μην μπορέσουν να εξορύξουν την θεμιτή ποσότητα λόγω περιορισμένου χρόνου με κίνδυνο να χαθούν ένσημα.
2.       Επεκτασιμότητα της ΣΣΕ που υπογράφτηκε με τον ΣΜΕ τον Ιούλη του 2018
3.      Αποτροπή της ψήφισης νόμου για το ΕΑΓΜΕ που βάζει ταφόπλακα στο ΙΓΜΕ

Για το 1ο θέμα, μετά από διαπραγμάτευση και συζήτηση, ο Υπουργός τελικά, υπέγραψε σχετική απόφαση για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες εξόρυξης από την 1η Νοέμβρη 2018.
Για το 2ο θέμα, υποσχέθηκε ότι θα έρθει σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας για να πιέσει να δοθεί πράσινο φως στην επέκταση της ΣΣΕ σε όλους τους εργασιακούς χώρους Μεταλλείων Ορυχείων.
Για το 3ο θέμα, ζητήσαμε από τον Υπουργό να μην πραγματοποιήσει την απειλή του και να αφήσει το ΙΓΜΕ να συνεχίσει τον ρόλο του και το έργο του, ενισχύοντας ταυτόχρονα με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τουλάχιστον στις 520 οργανικές θέσεις που ο ίδιος υπέγραψε πριν λίγους μήνες. Επίσης βάσει της του ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 30/10/2018 από την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη 24/10/2018, να δώσει όλα τα αναδρομικά στους εργαζόμενους από τον Απρίλιο του 2013, που έχει κριθεί με πλήθος δικαστικών αποφάσεων ως αντισυνταγματική, όπως την ανέφερε και ό ίδιος ο Υπουργός στην Βουλή. Εξ άλλου σε άλλες υπηρεσίες όπως στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και αλλού δόθηκαν όλα τα αναδρομικά στους εργαζόμενους.
Ο Υπουργός κ. Σταθάκης απάντησε:
1.       Τον νόμο για το ΕΑΓΜΕ θα τον φέρει για ψήφιση σύντομα στην Βουλή, εντός του Νοεμβρίου 2018, είτε απεγκλωβιστούν οι λογαριασμοί του ΙΓΜΕ από τις κατασχέσεις είτε όχι. Θεώρησε δε, ότι προσφέρει σημαντική υπηρεσία στον τόπο, διότι με το νέο οργανισμό (ΕΑΓΜΕ) αναβαθμίζει τον ρόλο του ΙΓΜΕ.
2.      Θα συνεχίσει την διαβούλευση με το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΓΜΕ σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις.
3.      Οι 220 οργανικές θέσεις που προβλέπονται θα είναι μόνιμου προσωπικού.
4.      Δεν θα μοιραστεί το ΕΣΠΑ σε άλλους εκτός ΕΑΓΜΕ.
5.      Αρνήθηκε να δώσει αναδρομικά για την περικοπή του 4093, πέραν αυτών που δίνει το ΓΛΚ, παραπέμποντας μας στον Χουλιαράκη, αλλά δεν το απέκλεισε και τελείως. 
Συνεχίσαμε να τον πιέζουμε να αλλάξει την απόφασή του για το ΕΑΓΜΕ, αλλά έδειξε ανένδοτος.
Η ΟΜΕ, απάντησε ότι σε απόλυτο συντονισμό με το Συνδικάτο ΙΓΜΕ, θα συμπαρασταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, στην όποια απόφαση για πάλη και αγώνα δώσουν για να προασπίσουν το Ινστιτούτο και τα συμφέροντα τους.
ΤΟ Δ.Σ


Δεν υπάρχουν σχόλια: