12 Ιουλίου 2011




Καταργούν και το ΙΓΜΕ - Δήλωση Μανώλη ΓλέζουPDFΕκτύπωσηE-mail
<><>
Συντάχθηκε απο τον/την Νίκος Τζιγκουνάκης   
ΔΕΥΤΈΡΑ, 11 ΙΟΎΛΙΟΣ 2011 20:00
 
Καταγγέλει την απόφαση της κυβέρνησης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Η δήλωση του Μανώλη Γλέζου.
(Επίτιμου διδάκτορα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου  Πατρών και Μεταλλειολογίας στο ΕΜΠ)
Δεν φτάνει που καταργήθηκε το μάθημα της Γεωλογίας στο Γυμνάσιο, δεν φτάνει που συρρικνώθηκαν τα παραρτήματα του ΙΓΜΕ σε όλη τη χώρα, η σημερινή κυβέρνηση προχωρά και στην κατάργηση του ίδιου του ΙΓΜΕ, σε μια εποχή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτείται άμεση εφαρμογή πρωτοποριακών περιβαλλοντικών κανόνων και διασφάλιση αναπτυξιακής βιωσιμότητας του ορυκτού πλούτου, και ενώ ενισχύεται σημαντικά ο θεσμικός και στρατηγικός ρόλος των 32 Γεωλογικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.eurogeosureveys.org/), ακόμη και σε χώρες οικονομικά εύθραυστες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά και στις κεντροανατολικές, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ρουμανία.


Η κυβέρνηση, χωρίς καμία μελέτη, θεωρεί την ύπαρξη του ΙΓΜΕ περιττή και προωθεί τη διάλυσή του. Χωρίς καμία λογική και τεκμηρίωση και χωρίς να εξηγεί
ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος που θα προκύψει για την οικονομία και την κοινωνία. Θα είναι μεγάλο λάθος να καταργηθεί ο μοναδικός γεωλογικός και μεταλλευτικός φορέας εφαρμοσμένης έρευνας, κρίνοντάς τον με καθαρά λογιστικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η εμπειρία και η γνώση του, η συνεισφορά του στην εθνική οικονομία και κοινωνία και οι δυνατότητες προσφοράς του στις τρέχουσες συνθήκες.
Το ΙΓΜΕ στα 60 και πλέον χρόνια πορείας του έχει αποδεδειγμένα συμβάλει στη βασική εφαρμοσμένη έρευνα. Μερικές από τις δράσεις του είναι ο εντοπισμός φυσικών ορυκτών πόρων (λιγνιτικά κοιτάσματα που αξιοποιούνται από ΔΕΗ), κοιτάσματα χρυσού, νικελίου, βωξιτών και ο εντοπισμός και αξιοποίηση υπόγειων νερών για την αντιμετώπιση υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών (λειψυδρία Αθηνών 1991), η μελέτη γεωθερμικών πεδίων, η ολοκλήρωση της γεωλογικής χαρτογράφησης της χώρας, η ανάπτυξη λατομικών περιοχών, η μελέτη τεχνικών έργων, η προστασία οικισμών από φυσικά καταστροφικά φαινόμενα, η συστηματική καταγραφή των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών υπόγειων και επιφανειακών νερών.
Είναι τουλάχιστον ανακόλουθο, ασύνηθες και απαράδεκτο την ίδια στιγμή που προωθείται από το ΥΠΕΚΑ η αξιοποίηση της γεωθερμίας και η ίδρυση φορέα υδρογονανθράκων, να καταργείται ο επιστημονικός οργανισμός που στην έρευνα και τα αποτελέσματά του βασίζεται τόσο η αξιοποίηση της Γεωθερμίας όσο και οι γεωφυσικές έρευνες που με τόσες τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Γνωρίζουν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης ότι καμιά σεισμική έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν μπορεί να σχεδιαστεί και αργότερα να ερμηνευτεί  χωρίς την ύπαρξη γεωλογικών χαρτών που μόνο Γεωλογικά Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο υλοποιούν;
Όλες οι χώρες της Ε.Ε., της Αμερικής και σχεδόν όλων των υπόλοιπων κρατών του κόσμου διαθέτουν αυτόνομα οργανωμένα δημόσια γεωλογικά ερευνητικά Ινστιτούτα (Geological Surveys) αντίστοιχα του ΙΓΜΕ.
Καμιά κυβέρνηση δεν σκέφθηκε να τα κλείσει, ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλων οικονομικών κρίσεων. Αντίθετα, τα ενίσχυσε, αναζητώντας διέξοδο στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων, που είναι από τις πλέον ασφαλείς και προσοδοφόρες οικονομικές πηγές. Ακόμη και η Αλβανία, με πολύ σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα, διατηρεί δημόσια αυτόνομη Γεωλογική Υπηρεσία, την οποία ενίσχυσε με επιστήμονες από παρεμφερή Γεωλογικά Ινστιτούτα.
Το ΙΓΜΕ αποτελεί μέρος της βασικής υποδομής της χώρας, η οποία πρέπει να διαφυλαχτεί και να ενισχυθεί και όχι να διαλυθεί. Η κατάργηση του ΙΓΜΕ θα οδηγήσει τη χώρα στους τομείς έρευνας και αξιοποίησης των φυσικών πόρων, των υδατικών πόρων αλλά και της μελέτης και πρόληψης φυσικών καταστροφών σε εποχές πριν από τη δεκαετία του 1950, όταν για κάθε μελέτη σε αυτούς τους τομείς έπρεπε να κληθούν ειδικοί από το εξωτερικό.
Η λύση δεν βρίσκεται στην κατάργηση σημαντικών δομών και φορέων με τα χαρακτηριστικά του ΙΓΜΕ, δηλαδή μοναδική γνώση σε κρίσιμα αντικείμενα για την ανάπτυξη της χώρας, επιστημονικό δυναμικό υψηλού επιπέδου, άρτια εργαστηριακή και υλικοτεχνική υποδομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: