13 Ιουλίου 2011

Αντιδράσεις για την κατάργηση του ΙΓΜΕ

«Δεν υπάρχει χώρα χωρίς Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Προ ολίγων ετών, η Πορτογαλία αποφάσισε την κατάργησή του, για να ανακαλύψει πολύ γρήγορα ότι πρόκειται για λάθος και να το ξαναδημιουργήσει, με αυξημένο κόστος». Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ κ. Γιάννης Κατσίκης ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά την αντίθεση των 400 εργαζομένων (επιστημόνων, ερευνητών, διοικητικών και άλλων) στην προοπτική κατάργησης του ινστιτούτου και περάσματος ενός μέρους του δυναμικού του σε διεύθυνση υπουργείου. «Είναι ανάγκη να υπάρχει ανεξάρτητο δημόσιο ινστιτούτο ερευνών, έτσι ώστε να μην εκδίδει μελέτες κατά παραγγελία της διοίκησης ούτε βεβαίως να πάμε σε ιδιωτικοποίηση ενός κρίσιμου τομέα για την ανάπτυξη της χώρας», συμπλήρωσε.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ παρουσιάστηκε και η επιστολή της κ. Luca Demicheli, επικεφαλής του EuroGeoSurveys, οργανισμού που εκπροσωπεί 32 ευρωπαϊκά γεωλογικά ινστιτούτα, προς τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΚΑ. Η κ. Demicheli τονίζει ότι ειδικά σε εποχή οικονομικής κρίσης πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στη γεωλογική έρευνα και την αναζήτηση ορυκτών πόρων.

Η αντίδραση των εργαζομένων, αλλά και πλήθους φορέων, επιστημόνων, περιφερειών και δήμων, καθώς και συνδικάτων, προκλήθηκε από την απόφαση της Διυπουργικής να συμπεριλάβει το ΙΓΜΕ στους 11 κρατικούς φορείς που καταργούνται άμεσα.

«Για αιματηρές περικοπές, που δεν εξασφαλίζουν τη φετινή μισθοδοσία των εργαζομένων», μίλησε ο κ. Χάρης Σμυρνιώτης, υποστηρίζοντας ότι «μεγάλα συμφέροντα δεν θέλουν το ΙΓΜΕ, γιατί αντιδρούσε σε διαδικασίες φαστ τρακ, βλαπτικές για τον δημόσιο πλούτο». Οπως ισχυρίστηκαν «δεν μπορεί να κλείνει ένα ινστιτούτο με 60ετή ιστορία και τεράστια εμπειρία και προσφορά, ανοίγοντας τον δρόμο σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία αμφίβολης ικανότητας και προθέσεων».

Ο κ. Πάνος Γεωργίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερευνητών Ιδρυμάτων Δημοσίου Δικαίου, σημείωσε ότι και άλλα ιδιαίτερα χρήσιμα ερευνητικά κέντρα οδηγούνται σε λουκέτο, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: