23 Μαρτίου 2017

Ριζοσπάστης για ΙΓΜΕ Πέμπτη 23 Μάρτη 2017 - αριθ. φύλλου: 12684



                           Πέμπτη 23 Μάρτη 2017 - αριθ. φύλλου: 12684

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΓΜΕ
Συνεχίζουν με τρίωρες στάσεις εργασίας
Με δύο τρίωρες στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο και συγκέντρωση στο υπουργείο Ενέργειας (Μεσογείων 119) σήμερα Πέμπτη, στις 13.00, οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) συνεχίζουν τον αγώνα για ουσιαστική ανασύσταση και συνέχιση του έργου του Ινστιτούτου και για λύση χρόνιων εργασιακών προβλημάτων.
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Δ. Μπάτης, και ο αντιπρόεδρος, Χ. Σμυρνιώτης, κατήγγειλαν τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και υπογράμμισαν ότι η λειτουργία του Ινστιτούτου βρίσκεται σε κίνδυνο.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, στο ΙΓΜΕ πλέον εργάζονται μόλις 203 εργαζόμενοι, όταν οι οργανικές θέσεις είναι 550, ενώ η μέση ηλικία όσων εργαζομένων απέμειναν σήμερα είναι το 61ο έτος!
Το Συνδικάτο, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» για την πορεία του ΙΓΜΕ και την πολιτική απαξίωσής του σε επιστημονικό προσωπικό, εργαστήρια αλλά και τεχνικά μέσα που διαθέτει, εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί:
Δεν δίνει λύση σε κανένα εργασιακό ζήτημα που είναι συνδεδεμένο με τη σωστή λειτουργία του Ινστιτούτου (συμβόλαιο ασφάλισης κινδύνων και υγείας ή αποκατάσταση της παράνομης στέρησης του ανθυγιεινού επιδόματος, εκτός έδρας κ.ά.).
Καθυστερεί η έναρξη των έργων του ΕΣΠΑ και οι προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Κατακρατείται παράνομα το 25% των αποδοχών των εργαζομένων, παρά την έκδοση θετικών αποφάσεων Εφετείου.
Καθυστερεί επικίνδυνα η εκταμίευση του Τακτικού Προϋπολογισμού και η καταβολή αποζημιώσεων σε συνταξιούχους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, ο οποίος μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στις διεκδικήσεις και στους αγώνες των εργαζομένων. Όπως σημείωσε σε σύντομη παρέμβασή του«το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θέλει το ΙΓΜΕ και αν ναι: Ποια θα είναι η αποστολή του;». Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, τόνισε, δίνουν τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη που ομολογούν ότι «οι ιδιώτες δεν αναλαμβάνουν έρευνα με υψηλό ρίσκο». Αρα, θέλουν ένα ΙΓΜΕ λόγω της εμπειρίας 60 χρόνων, αλλά θα φορτώνουν το κόστος στην κοινωνία και οι επιχειρήσεις θα αποσπούν τα οφέλη. Γιατί έρευνα που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια του οικονομικού συστήματος που λειτουργεί αποκλειστικά για τα κέρδη των μονοπωλίων, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης συνδικαλιστές από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΛΙΝΥΑΕ, τον Σύνδεσμο Μελετητών Γεωλόγων και το ΕΚΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: