09 Ιουλίου 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ 09/07/2018

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΙΓΜΕ                       

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
09/07/2018
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,
Καλούμαστε για μια ακόμη φορά να αντιμετωπίσουμε κυβερνητικές επιλογές για το μέλλον και τον χαρακτήρα του ΙΓΜΕ, που κινδυνεύει να οδηγηθεί όχι μόνο στο «μικρό» και «ευέλικτο» που ήταν στόχος παλαιοτέρων κυβερνήσεων, αλλά στο «μικρό» και επί της ουσίας ανύπαρκτο ΙΓΜΕ, διότι:
1. Δεν θα έχει μόνιμο προσωπικό, αφού σταδιακά θα αντικαθίσταται από διαφόρων μορφών συμβασιούχων «ευέλικτης» απασχόλησης. Ήδη έχουν προσληφθεί 32 εργαζόμενοι με Συμβάσεις Εργασίας Ορισμένου Χρόνου, ενώ στο επόμενο ΔΣ του ΙΓΜΕ  προωθούνται άλλες 30 προσλήψεις με τον ακόμη πιο βάρβαρο τρόπο των Συμβάσεων Μίσθωσης Έργου, ενώ οι 45 προσλήψεις ακυρώθηκαν για το 2018.
2. Δεν θα υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί, εργασιακά δικαιώματα, αφού θα καταργηθούν στην πράξη οι ΕΣΣΕ.
3. Το «νέο» ΙΓΜΕ που εξήγγειλε η κυβέρνηση προς ψήφιση στο σύντομο επόμενο διάστημα, δημιουργείται για να δοθούν όλα τα έργα, αλλά και βασικά αντικείμενα σε άλλους φορείς Δημόσιους, Ιδιωτικούς, Ελλάδας, Ευρώπης και ίσως και σε επιχειρηματικούς ομίλους για να ροκανίσουν όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από όπου και αν προέρχονται.
4. Αλλά το κυριότερο το «νέο» ΙΓΜΕ γίνεται αποκλειστικά για να γλυτώσει από το χρέος της ΕΘΝΙΚΗΣ, αλλά και να «απορροφήσει» και τα υπόλοιπα διεκδικούμενα στα δικαστήρια, όπως 25%, πενταετίες, ανθυγιεινό κ.α.
Παρότι αριθμητικά είμαστε λιγότεροι, διαθέτουμε τεράστια πείρα που αποκτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τους Αγώνες μας, που στο χέρι μας είναι να την αξιοποιήσουμε για μια ακόμη φορά, εντάσσοντας στους αγώνες και τους συνάδελφους συμβασιούχους, προκειμένου να αποτρέψουμε τις καταστρεπτικές και εκβιαστικές προθέσεις της κυβέρνησης.
Μην ξεχνάμε ότι με ενότητα και αγώνα ενεργοποιήθηκε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας και καταφέραμε να ανατρέψουμε το έκτρωμα ΕΚΒΑΑ επανασυστήνοντας το ΙΓΜΕ χωρίς να απολυθεί κανείς, αντιμετωπίζοντας την ολομέτωπη επίθεση που δεχτήκαμε από Κυβέρνηση, τρόικα, κεφάλαιο που χρησιμοποίησαν όλα τα δυνατά μέσα, από απειλές, υποσχέσεις, έως ΜΑΤ και Δικαστικές διώξεις. Ακόμη και τώρα, εάν το θέλουμε  διαθέτουμε την δύναμη και τα όπλα, κύρια το ερευνητικό έργο που μπορούμε να προσφέρουμε στο λαό μας και τους συμμάχους στη κοινωνία για να ανατρέψουμε την εκβιαστική πρόταση Σταθάκη και να βγούμε για μια ακόμη φορά νικητές!
Η ενημερωτική παρουσία των δικηγόρων την Παρασκευή 6/7/2018 στο Αμφιθέατρο ήταν καταλυτική και ξεκάθαρη απαντώντας σε όλα τα ζητήματα για την έκβαση της διεκδίκησης της ΕΘΝΙΚΗΣ από δω και πέρα, στην κρίσιμη περίοδο μέχρι την πιθανή κατάθεση νομοσχεδίου στην Βουλή για ΙΓΜΕ.
Το συμπέρασμα εν συντομία είναι, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο Αγώνας με Ενότητα όλων των διεκδικούντων του συμβόλαιο της ΕΘΝΙΚΗΣ. Οι Δικηγόροι στα Δικαστήρια και οι εργαζόμενοι με πολιτικό - συνδικαλιστικό τρόπο, ώστε με την πίεση του Αγώνα και την μέγιστη διεκδίκηση να πετύχουμε στην διαπραγμάτευση. Επίσης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέουμε την όποια προσωπική άποψη έχουμε για τη διαπραγμάτευση με την νομική πτυχή του προβλήματος, την στιγμή που όλοι οι δικηγόροι συγκλίνουν προς την ίδια νομική άποψη.
Εξ άλλου η μέχρι τώρα Αγωνιστική και Δικαστική διεκδίκηση που ξεκίνησε εδώ και 10 χρόνια, είχε εντυπωσιακό θετικό αποτέλεσμα (όπως αναφέρθηκε από τους δικηγόρους) διότι:
1. Επετεύχθη θετική Αρειοπαγίτικη απόφαση, αλλά και σωρεία θετικών Εφετειακών αποφάσεων σε δίκες πρώην συναδέλφων που πιέζουν σημαντικά και λειτουργούν ως ατμομηχανή την κυβέρνηση να καταβάλει τα δεδουλευμένα όλων των συναδέλφων.
2. Ακόμη και οι «αρνητικές» αποφάσεις που βγήκαν για τους εν ενεργεία, δεν αναφέρονται πουθενά και σε καμία παράγραφο ότι δεν έχουμε το δικαίωμα, αλλά το παραπέμπουν στην αποχώρηση.
3. Επετεύχθη συνεργασία και συντονισμός των περισσότερων δικηγόρων που έχουν αναλάβει από συναδέλφους εντολή για την ΕΘΝΙΚΗ, οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με τον Ν. Σ. του Συνδικάτου που θα θέλαμε να έχει το ρόλο του συντονιστή.
4. Το νέο νομικό σκεπτικό που κατατέθηκε σχεδόν από όλους τους εν ενεργεία, δίνει μια αισιόδοξη ελπίδα σε όλους, για θετική δικαστική έκβαση.
5. Η κατάθεση των αγωγών λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι στις νομικά εμπόδια που θα προσπαθήσει να βάλει ο Υπουργός με τη νέα νομοθετική ρύθμιση για το ΙΓΜΕ, αφού δεν μπορεί να παρακάμψει την εκκρεμοδικία στην οποία βρισκόμαστε αλλά και την αντισυνταγματική αλλαγή του ρόλου του ΙΓΜΕ που αποτελεί καταδολίευση έναντι εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων.
Αρνητική εξέλιξη ήταν η καλομελετημένη μεθόδευση των Σταθάκη-Τσαγκά και «σια», από το 2017, που αντί να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση με τους φορείς, για να βρεθεί η σωστή λύση για όλους, προτίμησαν να δημιουργήσουν τεράστια ανωμαλία στη λειτουργία του ΙΓΜΕ, που οδήγησαν σε παραίτηση την προηγούμενη διοίκηση και συνοδεύτηκε με 5 μήνες απληρωσιάς στους εργαζόμενους, προκειμένου να μπορέσουν  να εκβιάσουν την συνείδηση των εργαζομένων, όχι απλώς να μην αντιδρούν, αλλά και να στραφούν εναντίον των πρώην συναδέλφων συνταξιούχων, ενοχοποιώντας τους, ότι έχουν αυτοί την ευθύνη για την φαύλη αυτή κατάσταση.
Ουσιαστικά με την αλλαγή των συσχετισμών στο Συνδικάτο, συνειδητά ή ασυνείδητα, χάσαμε έναν ολόκληρο πολύτιμο χρόνο Αγώνα, βοηθώντας την κυβέρνηση να ανανεώσει τις δυνάμεις της, για να μας «στριμώξει» με τον ωμό και χυδαίο εκβιασμό, προκειμένου να ξεφύγει από το δικό της «στρίμωγμα».
Έχουμε ασκήσει επανειλημμένα κριτική για την τακτική του περίφημου «άλλου τρόπου» στην πλειοψηφία του Συνδικάτου που σύρθηκε στα δικαστήρια εναντίον του συμβολαίου μας, κοντράροντας τους συνταξιούχους, υποτασσόμενη από την ταυτόχρονη νομική τακτική του ΣΕΠ, κάνοντας την δουλειά της Διοίκησης και του ΥΠΕΝ,  δίνοντας τους ικανοποίηση για τον διχασμό που πέτυχε με λεφτά του Συνδικάτου.
Αλλά όμως αυτή την κρίσιμη περίοδο προέχει η νικηφόρα για όλους έκβαση του Αγώνα που είναι μονόδρομος να συμμετέχουμε όλοι, αρκεί να μπορέσουμε στην σημερινή Συνέλευση να καταλήξουμε σε κοινές δράσεις παραμερίζοντας τις όποιες μέχρι τώρα διαφορές μας. Για αυτό προτείνουμε:
1. Καταγγελία για την εξαγγελία Σταθάκη, σε σχέση με το νέο ΙΓΜΕ και Απόρριψη της απαράδεκτης πρότασης του για την αποζημίωση της ΕΘΝΙΚΗΣ, Απαιτώντας νέα αξιοπρεπή πρόταση.
2. Δημοσιοποίηση των θέσεων μας με ΔΤ, συν. Τύπου, ενημέρωση κομμάτων (πλην ΧΑ), φορέων και κινητοποιήσεις σε ΥΠΕΝ-ΜΑΞΙΜΟΥ-ΓΛΚ-ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποτραπεί αυτό το ολέθριο σχέδιο για το ΙΓΜΕ.
3. Άμεση συνάντηση με την ΕΣΤΥ για την κοινή διαπραγμάτευση στα πλαίσια της σύστασης του Υπ. Εργασίας με την παρουσία των όλων θεσμικών εκπροσώπων (κύρια με τη παρουσία του Υπ. Οικονομικών) που θα συνοδεύονται από τους Ν.Σ. τους.
4. Να επαναφέρουμε το ισχυρό αγωνιστικό Μέτωπο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ-ΕΣΤΥ απέναντι στις εξευτελιστικές και εκβιαστικές προτάσεις Σταθάκη.
5. Να αναθεωρήσουμε τη στάση μας σε δικαστικό επίπεδο σε σχέση με τις προσφυγές των πρώην συναδέλφων μας στα Δικαστήρια

Και κάτι διαδικαστικά σημαντικό σχετικά με την πρόσκληση του Συνδικάτου σε Γ. Συνέλευση που αφορά στην καταγραφή των απόψεων των Παρατημάτων την άποψη των οποίων οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη ουσιαστικά και ισότιμα στις ψηφοφορίες.
Προκειμένου να έχουν την πλήρη καταστατική νομιμότητα οι Αποφάσεις μας θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη διάταξη του καταστατικού μας στο άρθρο 20 παράγραφο 5 είναι: « Με απόφαση Γ.Σ. μπορεί να καθορίζεται Πανελλαδική Ψηφοφορία για σοβαρά ζητήματα του Συνδικάτου (Κανονισμών και άλλων θεσμικών ζητημάτων) με την ίδια διαδικασία του άρθρου 25 για τις αρχαιρεσίες. Τα ζητήματα αυτά μπαίνουν κατάλληλα με μορφή προτάσεων ή ερωτημάτων από την Γ.Σ. που αποφασίζει και την Πανελλαδική ψηφοφορία».
Επόμενα οι όποιες προτάσεις κατατεθούν στην ΓΣ, να διατυπωθούν γραπτά και να γίνουν ταυτόχρονές μυστικές ψηφοφορίες Πανελλαδικά προκειμένου να διασφαλισθεί το αδιάβλητο των αποφάσεων μας.
Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε τον ν. 1264/1982 σε σχέση με τις Γενικές Συνελεύσεις που είναι αντίθετος στη πίεση της συνείδησης των εργαζόμενων.
Ας τηρήσουμε λοιπόν την σωστή διαδικασία για να μην υπάρξει καμία σκιά όσο αφορά τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρουμε σχετικά με την διαπραγμάτευση. Άλλωστε η χρησιμοποίηση της Πανελλαδικής ψηφοφορίας ήταν πάγια θέση στις Συνελεύσεις του Συνδικάτου μας και αναφερόμασταν στην αξιοποίηση της όταν θα φτάναμε σε κομβικά σημεία διαπραγμάτευσης.
Και μην ξεχνάμε ότι:
ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ 
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΙΓΜΕ! 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΙΓΜΕ                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: