02 Ιουλίου 2018

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

 
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,
Κατ αρχήν θα ήθελα όχι απλώς να ευχαριστήσω, αλλά και να ΣΥΓΧΑΡΩ τους 59 συναδέλφους που με ψήφησαν, αψηφώντας κάθε φωνή αθέμιτης προπαγάνδας και μάλιστα με την εμπλοκή του Προέδρου του Συνδικάτου. 

Με το τελικό αποτέλεσμα εξασφαλίστηκε η διαφάνεια με το να παραβρίσκομαι στις συνεδριάσεις των ΔΣ και να ενημερώνω για το τι συζητείται στα συμβούλια.

Οι 59 Συνάδελφοι, (ένα ποσοστά περίπου 30%) ανεξάρτητα από τη πολιτικοσυνδικαλιστική τους άποψη, προκειμένου να γίνει η ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ τους μέσα στο ΔΣ του ΙΓΜΕ, ήρθαν με ψηλά το κεφάλι στην κάλπη και κατέθεσαν την ετυμηγορία τους, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, δίνοντας έτσι νέα ΕΛΠΙΔΑ, για την από δω και πέρα πορεία των Αγώνων μας στη διεκδίκηση των κλεμμένων δικαιωμάτων μας αλλά και την αποτροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης για το «νέο» ΙΓΜΕ…

Σε αυτές τις εκλογές φάνηκε καθαρά ότι ένα μέρος των συναδέλφων που στήριζαν επί ένα χρόνο την ΚΕΣΙ μήπως και κάτι αλλάξει, αισθάνθηκαν απογοητευμένοι και πλέον δεν την εμπιστεύονται και αυτό εκφράστηκε με τη ψήφο προς το άτομο μου αλλά και από το μεγάλο ποσοστό αποχής-λευκού-άκυρου, προβληματίζει ιδιαίτερα. Είναι μια εκφρασμένη σεβαστή πολιτική άποψη συναδέλφων, την οποία δεσμεύομαι να μην τη διαψεύσω.

Σε όλη την διαδικασία αυτών των εκλογών, μας δόθηκε η ευκαιρία για προσωπική επαφή και συζήτηση με μεγάλο μέρος των συναδέλφων είτε με ψήφισαν είτε όχι. Ανταλλάξαμε προβληματισμούς και απόψεις για το ΙΓΜΕ που θέλουμε, όπως την προβληματική λειτουργία του 3 χρόνια μετά την επανασύσταση του και για το πώς και με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε πρώτα εμείς που εργαζόμαστε σε αυτόν τον χώρο προκειμένου να πιέσουμε την αφερέγγυα Διοίκηση και το αντεργατικό – αντιερευνητικό ΥΠΕΝ να υλοποιήσουν ότι μας υποσχέθηκαν, αλλά δεν τις τήρησαν..

Οφείλω να πω ότι παρά τα προβλήματα που προέκυψαν με την ΚΕΕ για την αλλαγή της ώρας των εκλογών και σε ένα σημαντικό βαθμό αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα κατά 10 ψήφους τουλάχιστον στις Κ.Υ. του ΙΓΜΕ, θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι καθαρό και δεν αμφισβητείται αφού ο πρώτος τον ψήφων κέρδισε με 23 ψήφους διαφορά (82-59) και ως εκ τούτου δεν θα κάνω προσβολή αυτών των εκλογών.

Όφειλα για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών και για τη δυνατότητα όλων των συναδέλφων στην ψήφο να κάνω την ένσταση για την οποία κατά πλειοψηφία απάντησε και η ΚΕΕ, με 2 έγγραφα, το ένα σε συνεδρίαση με την Δικαστικό ως Προέδρου και το άλλο χωρίς την Δικαστικό και μου παρέδωσε την αλληλογραφία με τον ΔΣΑ την οποία σας επισυνάπτω για να ενημέρωση σας. Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι εκλογές δεν ήταν προγραμματισμένες για τις 29/6/2018, αλλά για την Πέμπτη 28/6/2018. Η ΚΕΕ όταν αποφάσισε μετά το πέρας των εκλογών του 1ου γύρου στις 22/6/2018 να μεταθέσει κατά μια μέρα τις εκλογές, δεν ενημέρωσε έγκαιρα τον ΔΣΑ, παρά μόνο την παραμονή των εκλογών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή για πρώτη φορά στα χρονικά ανωμαλία.

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι ο πρώτος που ανακοίνωσε την ημερομηνία των επαναληπτικών εκλογών είναι ό συν. Βουγιουκαλάκης στις 22/6/2018 με προσωπική του ανακοίνωση και 3 μέρες μετά η ΚΕΕ. Η γραμματέας της ΚΕΕ όταν πήγα να καταθέσω την διαμαρτυρία το μεσημέρι της παραμονής των εκλογών, όχι μόνο δεν μου εξήγησε αυτό το λάθος (;;;), αλλά ηρνείτο πεισματικά να παραλάβει το έγγραφο της διαμαρτυρίας μου.

Στα παραρτήματα αντίθετα οι εκλογές κύλησαν ομαλά διότι οι κατά τόπους Ε.Ε. έκαναν σωστά την δουλειά τους.

Σε κάθε περίπτωση συγχάρηκα τον συν. Βουγιουκαλάκη για την καθαρή εκλογή του, πλην όμως στην προσωπική του ανακοίνωση που έστειλε λίγο μετά τις εκλογές στις 29/6/2018, δημιουργείται προβληματισμός για ορισμένα ζητήματα που υπόσχεται, στα οποία τον καλώ να απαντήσει δημόσια για να γίνει καθαρό τι εννοεί, όπως:

1. Τι θα γίνει με τις υποσχέσεις περί τηλεσυνδέσεων και ενημέρωσης (για ανοιχτά ΔΣ) ή συμμετοχής των συναδέλφων και άλλα δημοκρατικά τα είχε υποσχεθεί και πέρυσι ως επικεφαλής της ΚΕΣΙ που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Συνδικάτο, αλλά δεν το έκανε ποτέ πράξη;;

2. Η καθιέρωση άτυπης ετήσιας απολογιστικής συνέλευσης με ψηφοφορία, θα την εφαρμόσει ; Θα βάλει στόχο στο Συνδικάτο για να αλλάξει τον νόμο η Κυβέρνηση;

3. Τι σημαίνει ότι θα ακολουθήσει την γνώμη της όποια κατά καιρούς «πλειοψηφίας» προκύψει; Αν η «πλειοψηφία» συναινέσει να γίνουν απολύσεις, να μην γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ή ακόμη χειρότερα να δίνονται δουλειές οutsorting, ή να καταργηθεί μια υπηρεσιακή μονάδα πχ ΧΗΜΕΙΟ και να την αναλάβει μια εταιρεία ιδιωτική με απόλυση των εργαζομένων των συναδέλφων στον χώρο αυτό και με συμμετοχή τους στην ιδιωτική εταιρεία (όπως είχε προταθεί κάποτε από τους «σοφούς» της ΕGS), θα συμφωνήσει επειδή το θέλει η «πλειοψηφία»; Και αν δεν συμφωνεί ο ίδιος, θα αξιοποίηση την αγωνιστική και θεσμική εμπειρία του παρελθόντος για να μην περάσουν τέτοιες εκβιαστικές “πλειοψηφίες» Επόμενα τι θέση θα πάρει με όλους του, τους θεσμικούς ρόλους (Πρόεδρος Συνδικάτου, Εκπρόσωπος Εργαζομένων) για να αντισταθεί σε μια τέτοια πιθανή βρώμικη περίπτωση, αν τεθεί από το ΔΣ ή την Κυβέρνηση;

4. Φαντάζομαι ότι ισχύουν όσα έγραφε στην ανακοίνωση του Συνδικάτου 11/6/2018 που την συνυπογράφει και ο ίδιος ως Πρόεδρος Συνδικάτου λέει καθαρά: "Το δικαίωμα σταυροδοσίας είναι ένας σταυρός, επόμενα στην ουσία η εκλογή είναι με καθαρά πλειοψηφικό σύστημα. Όποιος εργαζόμενος έρθει πρώτος σε σταυρούς εκλέγεται εκπρόσωπος των εργαζομένων ως τακτικό μέλος στο Δ.Σ. του ΙΓΜΕ για τρία χρόνια. Ο δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης εκλέγεται αναπληρωτής εκπρόσωπος".

Δημήτρης Μπάτης

02/07/2018




Δεν υπάρχουν σχόλια: