23 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΣΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ 24-9-2019


ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.Α.Μ. ΙΓΜΕ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΣΕ
 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ 24-9-2019

Συνάδελφισσες  Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας το παράδειγμα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  μόλις στους δύο πρώτους μήνες φρόντισε να επιβεβαιώσει με ποιανού το μέρος είναι και για ποιών τα συμφέροντα ενδιαφέρεται. Στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «επιχειρηματικότητας» φέρνει στη Βουλή για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, πολυνομοσχέδιο στο οποίο φροντίζει μέσω Υπουργικών αποφάσεων να παρακάμπτει οποιαδήποτε μέτρα αφορούν το περιβάλλον και άλλες υποχρεώσεις των επιχειρηματιών προκειμένου με διαδικασίες fast-track να  προχωράει τις «επενδύσεις» φοβερίζοντας ακόμη και με ποινές τους υπαλλήλους που ασκούν ελέγχους στις επενδύσεις, ενώ ετοιμάζεται να παραδώσει στα ιδιωτικά μονοπώλια ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΛΑΡΚΟ, Νερό και Αεροδρόμια.
Για να πετύχει τους στόχους της φροντίζει να σαρώσει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να διευκολύνει με νέα προνόμια τη μεγαλοεργοδοσία. Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, βάζει «ταφόπλακα» στις ΣΣΕ και τη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων. Ουσιαστικά  επιχειρεί να καταργήσει τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, καθώς και τις Γενικές Συνελεύσεις. Με το ηλεκτρονικό φακέλωμα θα μπορεί η εργοδοσία να γνωρίζει ποιοι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι στα σωματεία τους, αν συμμετέχουν στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, ακόμη και τι ψηφίζουν! Η διάταξη αυτή αποτυπώνεται στις διατάξεις του άρθρου 50.
Με άλλες διατάξεις στην ουσία καταργεί τις ΣΣΕ περιορίζοντας την ισχύ τους και το πεδίο εφαρμογής τους, ενώ αφαιρει το δικαίωμα προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Ποιο συγκεκριμένα:
Με το άρθρο 49 προβλέπονται εξαιρέσεις από τις εθνικές και τις τοπικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ για «επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», όπως θα ορίζει ο Υπουργός με απόφαση του.

Με το άρθρο 51, οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν έναντι κλαδικών, για επιχειρήσεις που επικαλούνται «σοβαρά οικονομικά προβλήματα», ενώ στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι σε ανάλογες περιπτώσεις η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιοεπαγγελματικής.

Με το άρθρο 52 γίνεται το ουσιαστικό ξήλωμα των κλαδικών ΣΣΕ αφού  προβλέπεται ότι ακόμα και για τις ελάχιστες κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφονται, για την επέκτασή τους στο σύνολο του κλάδου, πέρα από τον όρο να υπογράφονται από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, θα πρέπει πλέον στη σχετική αίτηση επέκτασης να ελέγχονται οι επιπτώσεις της «στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση»!

Με το άρθρο 53 προστίθενται νέοι περιορισμοί για την προσφυγή των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καθώς η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής από τα συνδικάτα ουσιαστικά εξαλείφεται «για την προσφυγή τους θα πρέπει να αποδεικνύουν «υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας»!), κλείνοντας έτσι και τις τελευταίες οδούς για την απόσπαση κάποιας ΣΣΕ.

Όπως γίνεται φανερό, ο συνδυασμός όλων των παραπάνω διατάξεων οδηγεί στην ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ. Το γεγονός μάλιστα ότι οι διατάξεις αυτές προωθούνται ενώ ήδη οι κλαδικές ΣΣΕ είναι ελάχιστες και καλύπτουν μόλις το 10% του συνόλου των μισθωτών, επιβεβαιώνει τη συνολικότερη στόχευση της κυβέρνησης που υπακούοντας στα κελεύσματα του ΣΕΒ, επιχειρεί την καθήλωση των αμοιβών των εργαζομένων και την ολοένα και μεγαλύτερη συμπίεση του μέσου μισθού.

Δυστυχώς μπροστά σε αυτή την κατάσταση η “διορισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ” , κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και συνεχίζει να προσφέρει της υπηρεσίες της προς κυβέρνηση και εργοδοσία επιχειρώντας μπλοκάρισμα ή και σύγχυση στους αγώνες των εργαζόμενων διοχετεύοντας διαφορετικές ημερομηνίες κινητοποιήσεων. Στην ουσία  αποσιωπά για τους αντεργατικούς και αντιδημοκρατικούς στόχους του «πολυνομοσχεδίου», ομνύοντας και αυτή στην ανάγκη της ανάπτυξης ανεξάρτητα αν σαρώνει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Η μαζική μας συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ αποτελεί την καλλίτερη απάντηση σε όσες συνδικαλιστικές ηγεσίες αγνοούν την βάση των συνδικάτων και τα οξυμένα εργατικά και κοινωνικά προβλήματα που μας βασανίζουν.

Το Συνδικάτο μετά από τη τρίμηνη ανάπαυλα του, αφού όπως ενημέρωσε έθεσε τα θέματα στη νέα ηγεσία του εκτρωματικού ΕΑΓΜΕ (ΙΓΜΕ) και αφού διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση, οφείλει να θέσει αφενός μεν με σαφήνεια το έγκλημα που θα συντελεσθεί αν δεν γίνει επανίδρυση του ΙΓΜΕ, αφού το νέο θεσμικό σχήμα όχι μόνο διασύρει το ΙΓΜΕ αλλά θέτει και σοβαρά ερωτηματικά για την υλοποίηση του έργου του και αφετέρου να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για τις απαντήσεις της Διοίκησης στα προβλήματα μας, επιδιώκοντας άμεσα συνάντηση και με το Υπουργείο.

Συνάδελφισσες Συνάδελφοι,
Τα  προβλήματα μας σαν ΙΓΜΕ, δεν είναι άσχετα με τα γενικότερο σχέδια της κυβέρνησης σε ότι αφορά το  μέλλον της ενέργειας, των νερών των υποδομών της χώρας, ούτε η διασφάλιση των δικαιωμάτων μας είναι άσχετη με τις γενικότερες εξελίξεις στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Επόμενα η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ αύριο και στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες είναι καθήκον ΟΛΩΝ μας και θα πρέπει και το Συνδικάτο να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική επιτυχία της ΑΠΕΡΓΙΑΣ.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ,
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΤΟΥΣ!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ




Δεν υπάρχουν σχόλια: