04 Οκτωβρίου 2019

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ Δ.Σ. ΕΑΓΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ



Αθήνα, 4/10/2019 

Οι διατάξεις του ν. 4602/9-3-19 που διέλυσε το ΙΓΜΕ, παρά τις επίμονες προσπάθειες των εργαζομένων που έχουν επανειλημμένα δηλώσει και τεκμηριώσει την ομόφωνη ριζική αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη, είναι σαφώς αντιεπιστημονικές, αντιαναπτυξιακές και αντεργατικές.

Περιληπτικά αναφέρουμε ότι με αυτό το νόμο:
• Καταργήθηκε το ΙΓΜΕ και η νέα Αρχή που δημιουργήθηκε δεν έχει ακόμη επανεκκινήσει ουσιαστικά τις δραστηριότητές της για τις ήδη ανειλημμένες από το ΙΓΜΕ υποχρεώσεις, όπως την υπηρέτηση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών έργων που έχει αναλάβει το ΙΓΜΕ, καθώς και ποιες από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορεί να υπηρετεί με το νέο αυτό σχήμα.
• Η νέα Αρχή δεν έχει καμιά σχέση με κρατικό φορέα έρευνας υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών, όπως είναι το ΙΓΜΕ. Προβλέπεται να λειτουργεί ως μια τυπική υπηρεσία Δημοσίου, με τα πάντα να ρυθμίζονται από το Δημοσιο- Υπαλληλικό Κώδικα και τις σχετικές διατάξεις, με απουσία ρυθμίσεων που να εξασφαλίζουν τον ερευνητικό χαρακτήρα του σε ότι αφορά στο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό (αξιολόγηση, διαδικασίες κρίσης, επιμορφώσεις, κίνητρα κ.α.). Υπό το νέο θεσμικό καθεστώς του Ν.Π.Δ.Δ., γίνεται πολύ πιο γραφειοκρατική και δυσκίνητη, εκμηδενίζοντας τις όποιες λειτουργικές ευελιξίες υπάρχουν σήμερα στο ΙΓΜΕ για την υλοποίηση του κύριου έργου του, το οποίο διεξάγεται στην ύπαιθρο.
Οι οργανικές θέσεις παραμένουν στο νόμο 220, όταν οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις για το αναγκαίο προσωπικό στο ΙΓΜΕ, από τις πιο πρόσφατες επιχειρησιακές μελέτες, ήταν 520 άτομα, την ίδια ώρα που ανατίθενται στη νέα Αρχή πρόσθετες αρμοδιότητες. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο αφού ένας σημαντικός αριθμός έμπειρων εργαζομένων δεν προστατεύεται από τις μεταβατικές διατάξεις και οδηγείται σε άμεση αποχώρηση.
Με τη διαδικασία της εκκαθάρισης στην οποία έχει τεθεί το ΙΓΜΕ, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στις εκκρεμούσες διεκδικήσεις των εργαζομένων και δικαστικά, σε ότι αφορά δικαιώματα και απαιτήσεις που προκύπτουν μέχρι τη λύση του ΙΓΜΕ, με πρωτεύον την καταβολή των αναδρομικών των παράνομων παρακρατήσεων στους μισθούς τους από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2018.
• Στο νόμο δεν υπάρχει κανείς Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της νέας Αρχής και κανείς Κανονισμός Οικονομικής Λειτουργίας ούτε σχετικές μεταβατικές διατάξεις, σε ότι αφορά στη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΚΕ) στον οποίο μεταφέρονται προς διαχείριση τα εγκεκριμένα 22 εκατομμύρια ευρώ ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΓΜΕ. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια την παύση ουσιαστικά μέχρι σήμερα, κάθε επιχειρησιακής δραστηριότητας του ΙΓΜΕ.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ έχουν δηλώσει ότι:
• Δεν θα δεχτούν την κατάργηση του ΙΓΜΕ και τις αλλαγές που δεν εξασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματά τους.
• Δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία ενός φορέα που αδυνατεί να υπηρετήσει οποιοδήποτε αναπτυξιακό – παραγωγικό ερευνητικό πρόγραμμα.


Θεωρούν ότι η άμεση και πλέον βιώσιμη λύση για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει ο νόμος είναι η κατάργηση των διατάξεων του 4602/9-3-19 που αφορούν τη διάλυση του ΙΓΜΕ, η επανίδρυσή του και επιστροφή στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.

1 σχόλιο:

Plaisio είπε...

Υπέροχο άρθρο, μου αρέσει να διαβάζω αυτά τα είδη άρθρων. Σας ευχαριστούμε για την ανταλλαγή τέτοιου ενημερωτικού άρθρου. Plaisio Computers, Plaisio, Πλαισιο εργαζομενοι