16 Μαΐου 2017

"Ρημάζει" το ΙΓΜΕ - ΔΥΟ μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και χωρίς... διοίκηση (Εφημερίδα ΘΡΑΚΗ 16/5/2017)

Συνδικαλιστές του Ινστιτούτου συναντήθηκαν στην Ξάνθη με Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο

Στον «πάγο» τα έργα που «έτρεχαν»



Όλο και…χειρότερα πηγαίνουν τα πράγματα για τους 200 εργαζόμενους (πανελλαδικά) στο ΙΓΜΕ αφού αφενός παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες και αφετέρου χωρίς Διοίκηση καθώς η προηγούμενη έχει παραιτηθεί.
Αυτοί είναι οι δύο βασικότεροι λόγοι για τους οποίους τόσο Αντιπρόεδρος όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, βρέθηκαν στην Ξάνθη, προκειμένου να συναντήσουν μαζί με τους Ξανθιώτες εργαζόμενους τους Βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο της πόλης, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα προβλήματα και βέβαια να ζητήσουν την συμπαράστασή τους.

«ΟΞΥΜΕΝΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΓΜΕ…»

«Βρισκόμαστε εδώ για να επικοινωνήσουμε με την τοπική κοινωνία της Ξάνθης, με τους Βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο για να τους ενημερώσουμε για τα οξυμένα προβλήματα που έχει το Ινστιτούτο. Αυτά εστιάζονται στο γεγονός ότι από τον Μάρτιο το ΙΓΜΕ δεν λειτουργεί. Έχει παραιτηθεί η Διοίκηση, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται ήδη για δεύτερο μήνα, η λειτουργία του Ινστιτούτου έχει σταματήσει, έργα έχουν μείνει στην μέση (και εδώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και παντού σε όλα τα «μέτωπα» της Ελλάδος στα οποία δουλεύει το ΙΓΜΕ» αναφέρει ο ο Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ κ. Γιάννης Μαυρογιάννης εξηγώντας ότι «ο λόγος της παραίτησης της Διοίκησης, ήταν κάποιες δικαστικές αποφάσεις που βγήκαν και αφορούσαν αποζημιώσεις που δικαιούνταν συνάδελφοί μας συνταξιούχοι και με αποφάσεις Αρείου Πάγου, κατέστησαν όχι μόνο τελεσίδικες αλλά και αμετάκλητες. Όφειλε λοιπόν το ΙΓΜΕ να δώσει τις αποζημιώσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές των Εφετείων, το ΙΓΜΕ δεν τα έδινε (και για αυτό άλλωστε από το 2010 προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη), εξωθήθηκαν στη ουσία στο να κάνουν την κίνηση της κατάσχεσης της κινητής προς το παρόν περιουσίας του Ινστιτούτου, περιλαμβάνει και τους λογαριασμούς τραπέζης, με αποτέλεσμα η Διοίκηση καθώς δεν μπορούσε στην πράξη να ανταποκριθεί, να παραιτηθεί. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν ενημερωμένο εδώ και 1,5 χρόνο για το πρόβλημα αυτό και η προηγούμενες Διοικήσεις και οι Υπουργοί των προηγούμενων Κυβερνήσεων, άφησαν το πράγμα να «σέρνεται» μέχρι εδώ και παρά τις προτάσεις τις οποίες συνταξιούχοι και εργαζόμενοι έχουμε κάνει για μια εξωδικαστική διευθέτηση του θέματος, το Υπουργείο σιωπά και αδρανεί και οδήγησε την κατάσταση σε αυτήν την κρίση την οποία σήμερα βρισκόμαστε».

«ΟΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΙΓΜΕ, ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ…»

«Αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα, του διορισμού της Διοίκησης, έχοντας από πίσω την πολιτική στήριξη του Υπουργείου για συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων και την επανέναρξη των έργων τα οποία έχουν «παγώσει», την δρομολόγηση των έργων του ΕΣΠΑ που κατά αρχήν έχουν εγκριθεί και είναι ύψους 15 εκατομ. ευρώ και κυρίως το να κάνουν τις προσλήψεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η προηγούμενη διοίκηση (θεωρώντας ότι χρειάζονται τουλάχιστον 130 άμεσε προσλήψεις), το ΙΓΜΕ που σήμερα έχει 200 άτομα σε όλη την Ελλάδα, ούτως ή άλλως δεν θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «από παντού, από όλα τα κόμματα εισπράττουμε την δήλωσή τους ότι το ΙΓΜΕ χρειάζεται. Από όλη την κοινωνία και στην Αθήνα και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, εισπράττουμε συνέχεια αυτή την διαπίστωση που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του ΙΓΜΕ, 60 χρόνια τώρα. Όπως 60 χρόνια χρειάζονταν, άλλα 60 πρέπει να υπάρχει. Αν δεν λυθούν αυτά τα προβλήματα που είπα, δεν θα υπάρχει άμεσα. Ελπίζουμε η τοπική κοινωνία να συμβάλλει και εκείνη και είδαμε και από όλους με τους οποίους μιλήσαμε ότι αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και διατύπωσαν την διάθεση να στηρίξουν έμπρακτα αυτήν την διαπίστωση. Ελπίζουμε με τα ψηφίσματα και του Δημοτικού Συμβουλίου και της Περιφέρειας, αυτά να συμβάλλουν άμεσα, να βοηθήσουν και να πιέσουν τον Υπουργό να πάρει αποφάσεις και να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο του ΙΓΜΕ, το οποίο ΙΓΜΕ υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου».

«ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΞΑΝΘΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΓΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ…»
Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμαίνονται και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Συνδικάτου κ. Χάρη Σμυρνιώτη, ο οποίος αναφορικά με τα όσα αποκόμισαν οι εργαζόμενοι από τις συναντήσεις τους στην Ξάνθη με Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο, υπογραμμίζει ότι «αποκομίσαμε την ομόθυμη συμπαράσταση όλου του ξανθιώτικου και θρακικού λαού, να στηρίξει τον αγώνα των εργαζόμενων για ένα ΙΓΜΕ ανοιχτό, λειτουργικό, αποτελεσματικό, για δικαίωση των αιτημάτων πληρωμής της μισθοδοσίας, ξεμπλοκαρίσματος των αποζημιώσεων των δικαιούχων και ανοίγματος όλων των έργων τα οποία προσφέρουν πέρα από την έρευνα και ανάπτυξη στην περιοχή».

«ΠΑΓΩΜΕΝΑ» ΤΑ ΕΡΓΑ

«Στην συνάντηση που είχαμε με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με την Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει διαβεβαίωση της αναγκαιότητας της στήριξης του ΙΓΜΕ. Πρακτικά δεν υπήρξε καμία δέσμευση για άμεση αντιμετώπιση, διότι όπως είπαμε τα θέματα είναι δύσκολα και δεν είναι απλώς να πάρουν μια απόφαση ότι «θέλουμε» το Ινστιτούτο, πρέπει και οικονομικά να το στηρίξουμε. Σε αυτόν τον τομέα λοιπόν εμείς δεν βλέπουμε άμεσο «φως». Έχει κατατεθεί επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, του «Ποταμιού» και του ΠΑΣΟΚ και από ο,τι μας είπαν και η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει αντίστοιχη ερώτηση και μάλλον μετά την εβδομάδα του πολυνομοσχεδίου, θα κληθεί ο Υπουργός για να δώσει εξηγήσεις. Δεν μπορεί να υπεκφεύγει και από τους εργαζόμενους και φυσικά από τα κόμματα με μια γενικόλογη απάντηση ότι «χρειαζόμαστε το Ινστιτούτο». Το ΙΓΜΕ αν το χρειαζόμαστε θέλει εργαζόμενους, άρα πρέπει να έρθουν εργαζόμενοι,( εδώ στην Ξάνθη σε 5 χρόνια θα μείνουν 3 συνάδελφοι και πανελλαδικά λιγότεροι από 100) και δεύτερον τα λεφτά που θα έρθουν να τα δουλεύουν οι ερευνητές και όχι να πάνε στα γραφεία για να γίνουν business και επενδύσεις για διάφορους ιδιοτελείς σκοπούς» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τα έργα σημειώνει ότι «έχουμε 1.5 εκατομμ. ευρώ έργα σε εξέλιξη από Δημάρχους και Περιφερειάρχες σε όλη τη χώρα και έχουν σταματήσει και όλοι αυτοί οι φορείς διαμαρτύρονται στον αρμόδιο Υπουργό, διότι είτε έχουν πάρει λεφτά δανεικά από τραπεζικούς φορείς, είτε είναι λεφτά που έχουν εξασφαλίσει από διάφορα κονδύλια, κινδυνεύουν αυτοί να βρεθούν αναξιόπιστοι στις περιοχές τους και το ΙΓΜΕ βέβαια να χάσει κάθε ίχνος κύρους, διότι το να παίρνουμε λεφτά και να μην κάνουμε έργα (διότι διοικητικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε) αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να το δεχθεί και να το αιτιολογήσει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: