15 Ιουλίου 2017

Τοποθέτηση απελθόντος Προέδρου του Συνδικάτου ΙΓΜΕ Δημήτρη Μπάτη στην πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση του νέου ΔΣ 14/7/2017


Ως απελθών τελευταίος πρόεδρος του Συνδικάτου, κλείνει για μένα ένας κύκλος εξαετούς θητείας με την μη επανεκλογή μου στο ΔΣ, βάσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2017.
 Με 2 χρόνια μη εκλεγμένος περιόδου 2011-2013, όπου ρίχτηκα στην μάχη κατά των εφεδρειών και του κλεισίματος του ΙΓΜΕ και βοηθούσα με όλες μου τις δυνάμεις την Διοίκηση του Συνδικάτου, διότι πίστευα και πιστεύω ότι οποιοσδήποτε συνάδελφος, απλό μέλος το Συνδικάτου βοηθάει το Συνδικάτο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βοηθάει όλους μας, αρκεί η δράση του Συνδικάτου να είναι σωστή κατεύθυνση και προσανατολισμό.
 Στην περίοδο 2013-2015 ανέλαβα τον θεσμικό ρόλο του Ταμία, όπου βοήθησα να οργανωθεί λογιστικά το Ταμείο με σύγχρονο τρόπο για να παρακολουθούμε ανά πάσα στιγμή την οικονομική κατάσταση του Συνδικάτου.
Την περίοδο 2015-2017 προσλάβαμε και λογιστή με την δημιουργία του νέου σωματείου για να παρακολουθεί με ακρίβεια και με συμβουλή στον τρόπο ενημέρωσης με την εφορία. Την περίοδο αυτή ανέλαβα Αναπληρωτής Γραμματέας, θέση η οποία περιέχει πολλές συνδικαλιστικές υποχρεώσεις, όπως πχ την εγγραφή των πρακτικών του ΔΣ, πρακτικά τα οποία έχουν εγγραφεί όλα σε ψηφιακή μορφή και αρκετά από αυτά είναι και ηχογραφημένα. Δυστυχώς στις περασμένες περιόδους 2011-2013 και 2013-2015 που στις ανάλογες θέσεις ήταν οι αντίστοιχοι συνάδελφοι δεν γράφτηκε ούτε ένα πρακτικό.
Όλα αυτά τα χρόνια βοήθησα να οργανωθεί καλύτερα το Συνδικάτο στο λειτουργικό και επικοινωνιακό πεδίο με αγορά 2 ακόμη υπολογιστών, κινητό τηλέφωνο και μαγνητόφωνο. Επίσης οργανώσαμε ακόμη καλύτερα από ότι ήταν τις διευθύνσεις των μαιλ, το blog του συνδικάτου, καθώς και την δημιουργία facebook, το αρχείο ψηφιακό και έντυπο, όπου μας βοήθησαν σημαντικά να έχουμε ταχύτατη επικοινωνία με τον έξω κόσμο, καθώς και μεταξύ μας.
Από τις 21/11/2016, όπου εκλέχτηκα Πρόεδρος μέχρι και σήμερα που παραδίδω, όπου δεν σταμάτησα να εργάζομαι ως στρατιώτης του Συνδικάτου και θα συνεχίσω για το συμφέρον όλων μας.
Είμαι έτοιμος να παραδώσω στο επόμενο ΔΣ, όλα των περιουσιακά υλικά που απέκτησε το Συνδικάτο, καθώς και το άψογο ταμείο που παρά την γραφειοκρατία που έχει, μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί ο νέος ταμίας αφού παρακολουθείται από Λογιστή και την εξελικτική επιτροπή.
Διατίθεμαι επίσης να βοηθήσω με την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, το νέο ΔΣ να προσαρμοστεί γρήγορα στα οργανωτικά ζητήματα για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος διότι τα ζητήματα τρέχουν, άσχετα και αν δεν συμφωνώ πολιτικοσυνδικαλιστικά με την πλειοψηφούσα παράταξη, που από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση δεν δέχτηκε την απλή αναλογική για το Προεδρείο και επέλεξε και τις 5 έδρες αποκλειστικά στην δική της παράταξη.
Πάνω απόλα θα πρέπει να παραμείνει ο θεσμός και ο ρόλος του Συνδικάτου της μοναδικής συνδικαλιστικής οργάνωσης στο ΙΓΜΕ που έχει τον θεσμικό ρόλο διεκδίκησης, διαπραγμάτευσης και υπογραφής ΕΣΣΕ με τα αρμόδια θεσμικά και πολιτικά όργανα.
Ασφαλώς όπου θα μπορούμε να συμφωνήσουμε θα είμαστε μαζί, όπου δεν θα συμφωνούμε θα είμαστε απέναντι. Όταν μιλάμε για ενότητα θα πρέπει να την εννοούμε και όχι με την πρώτη ευκαιρία να προσπαθούμε με ρεβανσιστικούς τρόπους να πάρουμε εκδίκηση σε αυτούς που μας στενοχώρησαν και να εμπλέκονται ζητήματα σε προσωπικό επίπεδο.
Κατά την γνώμη μου όπως το έζησα από μέσα από το ΔΣ του Συνδικάτου, ο διχασμός που δημιουργήθηκε ανάμεσα μας, έγινε από μια άσχημη κατάσταση που δυστυχώς συνεχίζεται και με την εκλογή του νέου ΔΣ. Δεν είναι μόνο οι αντιπαραθέσεις των παρατάξεων ή οι διαφορετικές συνδικαλιστικές γνώμες που μπορεί να φέρουν σύγκρουση, αλλά και όταν εμπλέκονται οι ρόλοι των εκλεγμένων συνδικαλιστών. Έτσι τον Νοέμβρη του 2015, βρέθηκαν μετά τις κρίσεις των Διευθυντών στο ΙΓΜΕ 5 διευθυντές εκλεγμένοι συνδικαλιστές που στις εκλογές του Ιούλη του 2015 δεν είχαν αυτό το θεσμικό ρόλο. Είχα θέσει εγώ το θέμα τότε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα που είχε ήδη δημιουργήσει διχασμό και καχυποψία στους συναδέλφους. Υπέβαλα πρόταση να παραιτηθούν από τα διευθυντικά καθήκοντα για να ασχοληθούν με την συνδικαλιστική τους ιδιότητα και μόνο, διότι θα ήταν πιο χρήσιμοι για όλους μας. Δυστυχώς δεν εισακούστηκα και εμπλέχτηκαν οι ρόλοι τους και τα πράγματα έγιναν πάρα πολύ σοβαρά όσο αφορά την εμπιστοσύνη των συναδέλφων απέναντι στο Συνδικάτο.
Δυστυχώς στο νέο ΔΣ που προέκυψε από τις εκλογές ήδη εκλεχτήκαν 4 διευθυντές. Επαναφέρω την πρότασή μου να παραιτηθούν από τα διευθυντικά τους καθήκοντα και να ριχτούν αποκλειστικά στην μάχη του Συνδικάτου για να λυθούν τα όλα συνδικαλιστικά ζητήματα. Εξ άλλου υπάρχουν άλλοι άξιοι συνάδελφοι που θα μπορούν αν τους αντικαταστήσουν. Δυστυχώς αν δεν παραιτηθούν θα εμπλακούν και πάλι οι ρόλοι τους, όπως πχ με τα έργα του ΕΣΠΑ που θα ξεκινήσουν, στα οποία ενδέχεται να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ εργαρχών. Διαπίστωσα όλα αυτά τα χρόνια, παρότι δεν είμαι επιστήμονας, ότι υπάρχουν κόντρες μεταξύ διευθύνσεων για την διαχείριση των έργων. Φοβάμαι ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις θα μεταφερθούν και στο συμβούλιο και θα χαθεί ο ρόλος και σκοπός του Συνδικάτου.
Εάν πράγματι συμβεί η παραίτηση των διευθυντών θα είναι μια πρώτη έμπρακτη πράξη ενότητας στο Συνδικάτο για να αποκτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.
Επίσης οι τελευταίες εκλογές δεν έγιναν φυσιολογικά, αλλά υπό την σκιά μομφής που επιβεβαιώθηκε και με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος όπου επίσης μας μέμφθηκε. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι σεβαστό και συνεχίζουμε.
Θα πρέπει όμως η πλειοψηφούσα παράταξη τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές και νίκησε με μεγάλη πλειοψηφία, να αναγνωρίσει και ότι θετικό έγινε στην τελευταία διετία από την δράση του Συνδικάτου.
Παρότι κατέθεσε την μομφή κατηγορώντας μας  για αντιδημοκρατικούς, αντικαστατικούς, ακόμη δεν ανέλαβε, ήδη έπραξε αντιδημοκρατική και αντικαταστατική εκτροπή.
Σαφώς και είχαμε κάποιες αδυναμίες και προσπαθούσαμε να τις βελτιώσουμε όσο μπορούσαμε έστω και με την μη εμπιστοσύνη όλων των συναδέλφων.
Στις τελευταίες 2 μεγάλες κινητοποιήσεις του Συνδικάτου τον Ιούνιο στου Μαξίμου και στο ΥΠΕΝ, χάρηκα που υπήρξε μεγάλη συμμετοχή σχεδόν καθολική και είδα συναδέλφους που για πρώτη φορά κατέβαιναν σε κινητοποίηση. Άρα επί μεγάλο χρονικό διάστημα που πηγαίναμε λίγοι στις κινητοποιήσεις τους κράταγε κάποιος εδώ για να μας σαμποτάρει; Δηλαδή σαμποτάροντας εμάς του απελθόντος ΔΣ, σαμποτάριζε όλους μας;
Θα ήθελα ειλικρινά το νέο ΔΣ να εμπνεύσει και να συνεχίσει την αγωνιστική δράση με καθολική συμμετοχή όλων των συναδέλφων. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν σε όλες τις κινητοποιήσεις η συμμετοχή ήταν τόσο μαζική, κανένας Υπουργός και καμιά Κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να μεθοδεύσει αυτή την φαυλότητα για το ΙΓΜΕ, που εσκεμμένα το μεθόδευσε ο Σταθάκης για να το ξεπουλήσει στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω των «οργανωμένων» αντίστοιχων Γεωλογικών Ινστιτούτων.
Αυτή την ουσία μεταφέρω στο νέο ΔΣ να στοχεύσει στον πραγματικό εχθρό που είναι η Κυβέρνηση με τα αφεντικά της που είναι η τρόικα η ΕΕ  και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν βάλει στόχο την διάλυση του ΙΓΜΕ. Και για να εκτελέσει αυτή την πολιτική θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της που είναι οι Διοικήσεις, όπου θα προσπαθήσουν να εκτελέσουν αυτή την πολιτική εντολή.
Χρέος ,ας είναι αν αντισταθούμε οργανωμένα και αν και αυτή η διοίκηση τολμήσει να εφαρμόσει αυτή την πολιτική, να φύγει και ντροπιασμένη όπως οι προηγούμενες  Παπαβασιλείου, Κωστόπουλου, Λειβαδάρου, χάρη στους αγώνες μας. Εμείς θα πρέπει να είμαστε και πάλι οι νικητές και όχι αυτοί, αν θέλουμε να παραμείνει το ΙΓΜΕ και να γίνει η πραγματική ανασύσταση του.




Δεν υπάρχουν σχόλια: