23 Μαΐου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Αθήνα, 22/5/2018

Συνάδελφοι,

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Συνδικάτου με τον κ. Νικολακάκη Δ/ντη του γραφείου του υπουργού ΠΕΝ κ. Σταθάκη, και την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ και σύμβουλο του υπουργού κ. Καββαδία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και έγινε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα του ΙΓΜΕ, την αναγκαιότητα και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους.

Ο κ. Νικολακάκης μας γνωστοποίησε τα εξής:

1. Σε ότι αφορά στην έγκαιρη εκταμίευση της επιχορήγησης του πρώτου δίμηνου του 2018 και την εξαρτώμενη από αυτό μισθοδοσία του Μαΐου, επιβεβαίωσε την πληροφόρηση που είχαμε και από τη Γενική Διεύθυνση, για εμπλοκή της διαδικασίας έγκρισης που οφείλεται σε υπηρεσιακό παράγοντα του ΥΠΕΝ. Μας διαβεβαίωσε ότι αν το κώλυμα δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα, ο Υπουργός θα δώσει το «εντέλλεσθε» για την εκταμίευση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δυνατή η εκταμίευση σήμερα, η καταβολή των μισθών θα καθυστερήσει περίπου 12 ημέρες.

2. Σε ότι αφορά στις παράνομες παρακρατήσεις των μισθών, μας γνωστοποίησε ότι η τροπολογία που μας έχει ήδη γνωστοποιηθεί από τη Διοίκηση έχει κατατεθεί στο Σ.Ν. για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, το οποίο ξεκινά να συζητιέται την Πέμπτη στις επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψήφισή του στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

3. Σε ότι αφορά στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έκανε ξανά σαφές ότι δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα για το 2018, καθώς οι προβλεπόμενοι σχετικοί πόροι του προϋπολογισμού θα καλύψουν την παύση των παρακρατήσεων των μισθών μας. Μας διευκρίνισε επίσης ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί πως θα πραγματοποιηθούν το 2019, καθώς η πρόθεση μεν υπάρχει, δεν είναι όμως σαφές το μέγεθος των πόρων που θα είναι διαθέσιμοι. Μας ενημέρωσε παράλληλα ότι, στα πλαίσια των προγραμμάτων απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για νέους επιστήμονες του Υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να ενεργοποιηθούν το Σεπτέμβριο, θα προβλέπεται και για το ΙΓΜΕ η δυνατότητα ετήσιας απασχόλησης 30-40 ατόμων.

Στη συνέχεια τέθηκε από το Συνδικάτο ξανά το πρόβλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής και του πιθανού σεναρίου αλλαγής του νομικού καθεστώτος του ΙΓΜΕ.

Ο κ. Νικολακάκης μας διευκρίνισε ότι για αυτά τα θέματα δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση και γνώμη-κατεύθυνση εκ μέρους του Υπουργού για συζήτηση.

Παρά ταύτα, έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, ιδιαίτερα για το ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής και των δυνατοτήτων επίλυσής του μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: