06 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ. ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙNΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ!



Αρ. πρωτ: 886                                                                                     Αθήνα, 6 Δεκέμβρη  2019


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ.

ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙNΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.

                Η ψήφιση του Νόμου για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η επιβολή ενός εργασιακού μοντέλου που οι νέοι εργαζόμενοι  όπως και οι εργολαβικοί της ΔΕΗ θα εργάζονται με συνθήκες γαλέρας, αποτελούν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πλήγμα που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αλλά όλο το λαό, όλους τους εργαζόμενους και συνδέεται άμεσα με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας προς όφελος του λαού.
Το σχέδιο της διάλυσης της ΔΕΗ που ξεκίνησε εδώ και 29 χρόνια και ολοκληρώνεται από τη κυβέρνηση της ΝΔ, με τον πιο ωμό τρόπο θα επηρεάσει  αρνητικά το σύνολο της οικονομίας και των λαϊκών καταναλωτών.
 Η υποταγή της χώρας στην πολιτική της Ε.Ε. για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είχε ως συνέπεια τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και όλες οι προηγούμενες διαχρονικά να μεθοδεύσουν το ξεπούλημα της μεγαλύτερης Δημόσιας επιχείρησης που υλοποιήθηκε με τη διάλυση του συνταξιοδοτικού ταμείου των εργαζόμενων, τον τεμαχισμό και την εκχώρηση δραστηριοτήτων και υπηρεσιών της ΔΕΗ στους ιδιώτες, την συνειδητή υποβάθμιση και εγκατάλειψη των υποδομών και των υπηρεσιών της Εταιρείας. Παράλληλα με την υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων την οδήγησαν  στην απαξίωση της στη συνείδηση του λαού και των εργαζόμενων που την αντιμετωπίζουν σαν ένα ακόμη φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Η ΔΕΗ έπαιξε τον κυρίαρχο ρόλο στον εξηλεκτρισμό και τη διασύνδεση της χώρας, από τα απομονωμένα νοικοκυριά μέχρι την βαριά βιομηχανία. Αυτό είχε και έχει μια ιδιαίτερη αξία για μία χώρα που έπρεπε να εκσυγχρονισθεί και παρότι έγινε με όρους διευκόλυνσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων λόγω των σκανδαλωδώς προνομιακών τιμολογίων (ΠΕΣΙΝΕ κ.α.) υπήρξε και ένα κοινωνικά ωφέλιμο έργο με την κάλυψη των αναγκών σε νησιά και ορεινές περιοχές της πατρίδας μας.

Σαν εργαζόμενοι στον εξορυκτικό κλάδο και στην προοπτική αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πόρων, έχει μια ιδιαίτερη σημασία η πολιτική της Κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση γιατί με το επιχείρημα του ρυπογόνου λιγνίτη κλείνουν τις λιγνιτικές μονάδες ενώ προωθούν τη χρήση του λιθάνθρακα που όμως είναι περισσότερο ρυπογόνος και εισαγόμενος που σε συνδυασμό με το εισαγόμενο φυσικό αέριο θα οδηγήσουν στην εξάρτηση του - ευαίσθητου και στρατηγικής σημασίας -  τομέα της παραγωγής ενέργειας.
Έτσι η πολίτικη της απελευθέρωσης της ενέργειας θα  έχει σαν συνέπεια το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων του ορυχείου της Μεγαλόπολης όπως και της Δυτικής Μακεδονίας οδηγώντας ολόκληρες περιοχές σε μαρασμό και εγκατάλειψη.
Τόσο οι μελετητές του ΙΓΜΕ, όσο και οι λιγνιτωρύχοι της ΔΕΗ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να καταστήσουν την εκμετάλλευση του λιγνίτη εφικτή περιορίζοντας δραστικά οι όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκειμένου να αξιοποιείται ένας εθνικός ορυκτός πόρος.
 Το ότι θέλουμε την προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε αντίθεση με ένα κράτος που φροντίζει να έχει εξασφαλισμένο το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας σε όλους τους πολίτες του με όσο το δυνατόν λιγότερο εξαρτημένο από τις εισαγωγές ενεργειακό σύστημα .

Η Ομοσπονδία μας και οι εργαζόμενοι  του κλάδου , δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει η ανάπτυξη του εξορυκτικού κλάδου μέσα από την αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων ,συντασσόμαστε με τις διεκδικήσεις του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος  για :

·         Ένα ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας μέσα στον οποίο θα λειτουργεί η ΔΕΗ με όλες τις δραστηριότητές της, Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή, Εμπορία που θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών αναγκών μετατρέποντας το ρεύμα από εμπόρευμα σε αγαθό.
·         Να μην περάσουν στην πράξη τα σχέδια της περεταίρω ιδιωτικοποίησης.
·         Φτηνά τιμολόγια ρεύματος.
·         Δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου με άμεση μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού (8μηνίτες εργολαβικοί) που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για εργασίες της και τους έχει σε καθεστώς ομηρίας για πάρα πολλά χρόνια με μόνο σκοπό το κέρδος μειώνοντας το μισθολογικό κόστος.
·         Εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης ενάντια στις διακοπές ρεύματος λαϊκών σπιτιών.

ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: