08 Απριλίου 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Αχαρνές, 06-04-2017



ΧAIΡEΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΤΗ 
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, σας καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε θερμά που ανταποκριθήκατε στην σημερινή μας ΗΜΕΡΙΔΑ που αφορά τον «ΡΟΛΟ ΤΟΥ Ι.Γ.Μ.Ε. ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ  ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ»
Το ΙΓΜΕ που είναι συνέχεια του ΙΓΕΥ, μετέπειτα ΕΘΙΓΜΕ, κλείνει φέτος 65 χρόνια λειτουργίας ως Ερευνητικού Επιστημονικού Ινστιτούτου προσφέροντας σημαντικά στην έρευνα του ορυκτού Πλούτου και όχι μόνο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αυτού του Τόπου.
Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι Επιστήμονες αλλά και το Τεχνικό με το Διοικητικό προσωπικό, όχι μόνο με την εργασία τους προσέφεραν τεράστιο Επιστημονικό Έργο, μεγάλης σημασίας στην Επιστημονική παρακαταθήκη αυτού του τόπου, αλλά σε κρίσιμες περιόδους όπως κατά την ίδρυση σε ΙΓΜΕ από ΕΘΙΓΜΕ το 1976 και στην συνέχεια το 1992, 1999 και 2011-2015, προστάτεψαν με τους Αγώνες τους την συνέχεια αυτού του Ινστιτούτου, αποτρέποντας την κατάργησή του!
Δυστυχώς σήμερα για μια ακόμη φορά το Ινστιτούτο κινδυνεύει από την εγκληματική αδιαφορία των Κυβερνήσεων των τελευταίων 18 χρόνων τουλάχιστον και ειδικότερα των τελευταίων   μνημονικών χρόνων, που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Συνδικάτου, το ΙΓΜΕ έφτασε στο σημείο 0, λόγω των λειτουργικών προβλημάτων που απορρέουν από την έλλειψη προσωπικού και την μη ικανή χρηματοδότηση.
Το ΙΓΜΕ χάρις στους συνεχείς επίπονους και επίμονους αγώνες των εργαζόμενων που κορυφώθηκαν τον Ιούνιο του 2015, πέτυχε την ανασύστασή του επί υπουργίας στο τότε ΥΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνη.
Σήμερα όμως βρίσκεται πραγματικά σε νέο κίνδυνο, αφού επί ενάμιση χρόνο τώρα τελματώνει και βουλιάζει λόγω του ότι:
  • Καθυστερεί επικίνδυνα η εκταμίευση του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2017, αλλά και οι έκτακτες επιχορηγήσεις λόγω δικαστικών αποφάσεων.
  • Καθυστερεί η έναρξη των έργων του ΕΣΠΑ ενώ στα χαρτιά φαίνεται ότι εγκρίθηκαν 15 εκατ €,
  • Καθυστερούν οι προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, παρότι μας υποσχέθηκαν 45 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το 2016, ενώ σταδιακά θα έπρεπε να στελεχωθούν όλες οι 550 οργανικές θέσεις.
Οι εργαζόμενοι Πανελλαδικά είναι μόνο 200 μόνιμοι ολων των ειδικοτήτων και η μέση ηλικία του προσωπικού είναι 61 έτη, ενώ ό μεγαλύτερος ξεπέρασε τα 70.
  • Δεν έχει δοθεί λύση σε κανένα εργασιακό ζήτημα ή σε προβλήματα που είναι  συνδεδεμένα με την σωστή λειτουργία του Ινστιτούτου (παράνομη παρακράτηση του 25% του μισθού μας, συμβόλαιο ασφάλισης κινδύνων & υγείας, αποκατάσταση της παράνομης στέρησης του ανθυγιεινού επιδόματος, εκτός έδρας,  κ.α.)
  • Η μη καταβολή αποζημιώσεων σε συνταξιούχους σε εκτελεστές εφετειακές αποφάσεις που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί από το 2009, έχουν ως αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να μπλοκαριστούν πλέον όλοι οι λογαριασμοί του ΙΓΜΕ και να οδηγηθεί η Διοίκηση σε παραίτηση.

Καλούμαστε και πάλι οι εργαζόμενοι μαζί με την κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα και όλους όσους είσαστε παρόντες με τους φορείς που εκπροσωπείτε στη σημερινή ΗΜΕΡΙΔΑ, να δώσουμε την μάχη για την συνέχιση της λειτουργίας του ΙΓΜΕ, που ειδικά σε καιρούς κρίσης θα έπρεπε να αναβαθμιστεί ως απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο για την Χώρα και τον Λαό.
Αν η πολιτική ηγεσία με ευθύνη της αποφασίσει να κλείσει το ΙΓΜΕ, θα είμαστε η μοναδική χώρα στον Πλανήτη που δεν θα διαθέτει ένα Γεωλογικό Μεταλλευτικό Ινστιτούτο.
Το ποιοι θα επωφεληθούν από αυτή την ενέργεια είναι φανερό! Όλοι όσοι θέλουν την εκποίηση αυτής της χώρας μέσα από το Υπερταμείο “των εταίρων” μας.



Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που είναι σήμερα στην Κυβέρνηση, όλα τα προηγούμενα χρόνια (πριν γίνει Κυβέρνηση) ήταν κοντά μας, συμπαραστάτης σε όλες τις κινητοποιήσεις μας και γνώριζε πολύ καλά όλα τα προβλήματα που προανέφερα και πάρα τις προειδοποιήσεις μας, γραπτές και προφορικές σε συναντήσεις που είχαμε με τους αρμόδιους Υπουργούς από το 2015, δεν πήρε κανένα μέτρο έγκαιρης αποτροπής της σημερινής κρίσης.
Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εργαζόμενοι ή οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ,  που παλεύουν για να σταθεί όρθιο και λειτουργικό το Ινστιτούτο.
Επόμενα, ας αφήσουν τις κουτοπονηρίες και την ύστατη στιγμή έστω, να αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες τους και να αποτρέψουν την διάλυση του Ινστιτούτου και τον οικονομικό στραγγαλισμό των εργαζόμενων.
 Οι συνάδελφοι μας θα σας αναπτύξουν την πολιτική πρόταση για την επιστημονική χρησιμότητα και τον «ΡΟΛΟ ΤΟΥ Ι.Γ.Μ.Ε. ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ  ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ»
Θα καταθέσουν ένα πλαίσιο προτάσεων σωτηρίας του ΙΓΜΕ που μπορεί να αποτελέσει το συμπέρασμα των εργασιών της Ημερίδας μας, για να κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γενικότερα στην Κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια!


Δεν υπάρχουν σχόλια: