06 Αυγούστου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕAM-ΙΓΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΑ Β. ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 6/8/2021

                    ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΙΓΜΕ

Αχαρνές, 06.08.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Μια απαρίθμηση μερικών γεγονότων

1.      Ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, το σύνολο των μελών της Ε.Υ.Α.Ε. με πρωτοβουλία του Κ. Κοντοδήμου συνέταξε κείμενο με πρόταση για την μετάθεση αναχωρήσεων των συνεργείων για τις προγραμματισμένες εργασίες υπαίθρου έως ότου βελτιωθούν οι μετεωρολoγικές συνθήκες. Μια απόλυτα λογική πρόταση με γνώμονα την συναδελφικότητα και την προσπάθεια να προστατευθούν οι συνάδελφοιγια εργασίες που θα μπορούσαν να αναβληθούν για 2-3 ημέρες.

Η πρόταση απορρίφθηκε ως μη πραγματοποιήσιμη και ως ακραία επιλογή σε ένα απλό πρόβλημα!!!!. Επιλέχθηκε η εφαρμογή της εγκυκλίου περί αποφυγής εργασιών τις μεσημεριανές ώρες. Τα επιχειρήματα απόρριψης και τις προτάσεις που έθεσαν υπηρεσιακοί παράγοντες για την εκτέλεση των εργασιών δεν θα θέλαμε να τα/τις αναφέρουμε γιατί θα εκθέσουν ανεπανόρθωτα συναδέλφους.

2.      Μετά την ενημέρωση από τα ΜΜΕ για τις πυρκαγιές στην περιοχή και πιθανή η/και βέβαιη προληπτική εκκένωση  του Ολ. Χωριού οι συνάδελφοι τελώντας σε έλλειμα σαφούς ενημέρωσης προσπάθησαν τηλεφωνικά να πληροφορηθούν την κατάσταση ώστε να γνωρίζουν αν υπάρχει και ποια είναι η εντολή για την προσπάθεια μετάβασης στο ΙΓΜΕ της επομένη ημέρα.

Σιγή από κάθε υπηρεσιακό παράγοντα και σιγή από την ηγεσία του Συνδικάτου. Έτσι ο κάθε συνάδελφος έκρινε μόνος του και βάση προσωπικές πληροφορίες μετέβη ή όχι.

(Ακολουθεί σαρκαστική παράγραφος)

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι  η μετάβαση θεωρήθηκε μια ηρωική ενέργεια ευσυνείδητων υπαλλήλων που βάζουν το υπηρεσιακό όφελος πάνω από το προσωπικό. Είναι οι ίδιοι που εργάζονται χωρίς ωράρια και θεωρούν το ΙΓΜΕ όχι μια υπηρεσία, αλλά το «μαγαζί». Έτσι το αναφέρουν και πιθανά έτσι το αισθάνονται. Οι «άλλοι» που ακολουθούν εγκυκλίους, ωράρια και είναι τυπικοί στην εργασία τους είναι οι τυπικοί δημόσιοι υπάλληλοι που απλώς διαχειρίζονται, δεν είναι τα «στελέχη»στα οποία όλοι μας έχουμε αποθέσει τις ελπίδες μας για να μας σώσουν και να μας καθοδηγήσουν στο φως της ανάπτυξης.

Το μέλος της ΕΥΑΕ  Κ. Κοντοδήμος μετά από αίτημα συνάντησης απότον κ. Αν. Γεν. Δντή, παρέθεσε τις αντιρρήσεις του για την έως τότε διαχείριση της κατάστασης και τις προτάσεις για την διαχείριση στην συνέχεια. Ο διάλογος με κανόνες και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων δεν σημαίνει συμφωνία.

Η Διοίκηση, σε όλο τον κόσμο αποφασίζει μετά από εισηγήσεις και παίρνει την ευθύνη της απόφασης. Ο όρος «θέση ευθύνης» περιέχει και την ευθύνη όχι μόνο την θέση. Ο κος Αν Γεν. Δντής πράγματι μετά από έναν πολιτισμένο διάλογο άκουσε τις απόψεις και πήρε την ευθύνη των αποφάσεων.  Η διαφωνία του μέλους της ΕΥΑΕ εκφράστηκε.

Στην συνάντηση ας σημειωθεί ήταν παρών και ο Γεν. Γρ. του Συνδικάτου μετά από απαίτηση του κ. Κοντοδήμου, έτσι ώστε να είναι κοινωνός της συζήτησης-συνεργασίας. Εδώ προκύπτει και η διαφορά αντίληψης του ΕΑΜ από την ΚΕΣΙ, που αποφεύγει παρόμοια τακτική συνεργασίας με το ΕΑΜ.

3.      Μετά από αίτημα και επικοινωνία μέλους της επιτροπής με την Διοίκηση χθες 06.08, μετά και από την νέα κατάσταση στην περιοχή με τις νέες πυρκαγιές, δόθηκε από την Διοίκηση, μια αποδεκτή λύση, όχι η προτεινόμενη αλλά μια λύση.

Μερικές παρατηρήσεις

1.      Η βολική στοχοποίηση ενός ατόμου μέσα από μια συλλογικότητα είναι μια παλιά συνδικαλιστική ολοκληρωτική πρακτική. Έτσι ο στόχος είναι εδώ μπροστά μας ευάλωτος. Θέλει προφανώς περισσότερη δουλειά και επιχειρήματα για να αντιπαρατεθείς με την ΕΓ του ΕΑΜ παρά με κάποιον που δύνασαι να τον  λοιδορείς προσωπικά. Κρίμα…

2.      Η ΕΓ του ΕΑΜ προστάτευε και θα συνεχίσει να το πράττει, την ηγεσία και τον ρόλο του Συνδικάτου. Θα συνεχίσει να προστατεύει τον συνδικαλιστικό ρόλο κάνοντας συνεχή κριτική στις πράξεις η ελλείψεις της τωρινής ηγεσία της. Αλλά θα προστατεύει πάντα τον θεσμό. Τον ίδιο θεσμό που διάφοροι έχουν ως σκαλοπάτι για διάφορα προσωπικά οφέλη.

3.      Η πορεία προσωπική, πολιτική επιστημονική κλπ του καθενός εντός και εκτός ΙΓΜΕ είναι γνωστή. Το κόστος υπαλληλικό, προσωπικό, επιστημονικό, εξέλιξης, που πλήρωσαν τα μέλη του ΕΑΜ είναι επίσης γνωστό. Η δε ανταμοιβή με θέσεις ευθύνης, έργων κλπ της ηγεσίας της ΚΕΣΙ είναι επίσης γνωστή.

4.      Το ΕΑΜ θα ήθελε (και δεν είναι σαρκαστικό) μια ικανή ηγεσία του συνδικάτου. Μια πλειοψηφία που θα ήταν ικανή να διαχειριστεί αυτήν την κρισιμότερη στην ιστορία του Ινστιτούτου περίοδο.  Μια πλειοψηφία που θα μπορούσαμε να διαφωνούμε αλλά θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε σημείο συγκερασμού διαφωνιών για την πρόοδο του ΙΓΜΕ. Αλλά δεν περιμέναμε να φθάσει η εποχή για συνδικαλισμό παρά την Διοίκηση. Για προσπάθεια κάλυψης και όχι ανάδειξης αστοχιών και διοικητικών ελλείψεων. Μια εποχή ανταμοιβών σε συνδικαλιστές για την συνδικαλιστική απραξία ή έστω την μη συγκρουσιακή διάθεση. Όταν πατάς σε δυο η και σε περισσότερες βάρκες, η επιστήμη της φυσικής έχει αποδείξει ότι δεν κρατά για πολύ. Και τότε χάνεις και τις δυο βάρκες.

5.      Δεν είναι απαραίτητη καμία απάντηση σε υβρεολόγια και χαρακτηρισμούς πεζοδρομίου. Είναι σημάδι πανικού και αδυναμίας μιας ομάδα ανθρώπων σε βαθιά κρίση ταυτότητας, πού είχαν την αίσθηση της παντοδυναμίας. Μια παντοδυναμίας που σε λίγο καιρό τελειώνει. Και είναι εμφανές ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν την ηχηρή πτώση.

Δηλώνουμε την τιμή μας που εκπροσωπούμε όλους συναδέλφους που εργάζονται καθημερινά από το μετερίζι τους παράγοντας αγόγγυστα έργο και δεχόμενοι την όποια κριτική.

Τα παράσημα του βίου, εργασιακού και μη, δεν τα αγοράζεις, στα δίδουν οι συνάδελφοι και συνάνθρωποί σου.

Η «συνεισφορά» της πλειοψηφίας του Συνδικάτου σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ήταν η ταύτισή μας με τους στρατιώτες και τους πυροσβέστες; Τι εισηγήσεις έκανε; Τι ενέργειες; ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙΠΟΤΑ, αλλά επιμένει με αυτές τις επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων συνθήκες οι συνάδελφοι να παραστούν στην εργασία στο Ολ. Χωριό…

Το ΕΑΜ δεν υποχώρησε και δεν πρόκειται να υποχωρήσει ποτέ, με όποιο προσωπικό κόστος, στον στόχο της υπεράσπισης των εργαζομένων, της αξιοκρατίας και της προσπάθειας το ΙΓΜΕ να επανιδρυθεί  ως στρατηγικό κομμάτι της ανάπτυξης της χώρας.

Όσο αφορά την παρουσία του προσωπικού στην υπηρεσία σε τέτοιες συνθήκες και την αποφυγή λήψης δραστικών αποφάσεων. Ερωτάμε: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη μια πιθανής βλάβης σε συνάδελφο;

Η Ε.Γ. του ΕΑΜ-ΙΓΜΕ (θα το ξαναγράψουμε): Η Ε.Γ. ΕΑΜ-ΙΓΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: