20 Φεβρουαρίου 2023

ΕΩΣ ΕΔΩ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ


ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
(ΑΝΑ.Σ.Α.)


20/02/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΩΣ ΕΔΩ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την έναρξη των παράνομων παρακρατήσεων δεδουλευμένων από τους εργαζομένους στο ΙΓΜΕ.

Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με την κυνική άρνηση των κυβερνόντων να επιστρέψουν τους μισθούς των εργαζομένων, αναγκάστηκαν να προσφύγουν μαζικά στα δικαστήρια για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Τελικά όμως δικαιώθηκαν από τις δικαστικές αποφάσεις και μαζί με τις αγωνιστικές πιέσεις του Συνδικάτου, επέβαλαν με νόμο την επιστροφή των μισθών τους στο νόμιμο ύψος τους τον Αύγουστο του 2018.

Από τότε και μέχρι σήμερα, δεν έχουν λάβει όλοι οι εργαζόμενοι για το διάστημα 2013-2018 την επιστροφή των δεδουλευμένων τους. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η «μετατροπή» του Ινστιτούτου τον Μάρτιο του 2019 από την τότε κυβέρνηση, από Ν.Π.Ι.Δ. σε Ν.Π.Δ.Δ. με κύριο σκοπό να μην καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα μετέτρεψαν το Ινστιτούτο σε «Αρχή», αφαιρώντας τον ρόλο του κρατικού φορέα εφαρμοσμένης έρευνας στις γεωεπιστήμες και μετατρέποντας το σε διαχειριστική υπηρεσία ανάθεσης. Επίσης μείωσαν δραματικά τις οργανικές θέσεις από 1000 σε μόλις 220. Με την πολιτική των αναθέσεων έργου και την απαξίωση του μόνιμου προσωπικού, αυτή τη στιγμή οι μόνιμοι είναι μόλις 143 με επικίνδυνη καθοδική πορεία που θα οδηγήσει το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ σε βιολογική διάλυση. Η μοναδική πρόβλεψη ενίσχυσης στα επόμενα χρόνια είναι η στελέχωση με μόλις 16 συναδέλφους που εγκρίθηκαν από το ΑΣΕΠ μέσα στο 2023.

Το Συνδικάτο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση από το 2019 με το ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση ώστε να τακτοποιηθούν οι μισθολογικές εκκρεμότητες για τους εργαζόμενους που δεν έχουν λάβει την επιστροφή των δεδουλευμένων τους παρόλο που είχαν αποφάσεις δικαστηρίων εναντίον του ΙΓΜΕ.

Αλλά ΙΓΜΕ δεν υπήρχε πια μετά από την μεθόδευση της τότε κυβέρνησης και οι συνάδελφοι δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν τις εκτελεστέες αποφάσεις των δικαστηρίων. Δικαστηρίων που τελεσιδίκησαν μετά από πολύχρονο αγώνα των συναδέλφων.

Το 2022 το ΥΠΕΝ αποφάσισε ότι πρέπει να αρθεί η αδικία στους συναδέλφους και να διορθωθεί αυτή η εκκρεμότητα για λόγους ίσης μεταχείρισης και ισονομίας. Μάλιστα αυτό έγινε με εντολή Υπουργού, όπου η βούληση του για επίλυση ανακοινώθηκε επίσημα σε συνάντηση ΥΠΕΝ-ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ, παρουσία και των νομικών παραστατών από τις 2 πλευρές.

Αντί για λύση η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ μας εμπαίζουν προκλητικά. Η λύση που υπόσχονται από τον Ιούλη του 2022 ότι «θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση στο πρώτο υπό κατάθεση για ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ» αυτό ουδέποτε συνέβη, με τα νομοσχέδια να περνούν χωρίς καμία ρύθμιση. Έτσι με την παλαιοκομματική μεθόδευση της συνεχούς αναβολής και την υπόσχεσης για μελλοντική λύση ο …καιρός περνά και κοντεύουμε σε προκήρυξη εκλογών με κλείσιμο της Βουλής.

Ταυτόχρονα διαρρέεται κάθε φορά που πρόκειται «λίαν συντόμως» να λυθεί το ζήτημα ότι «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ότι χτίστηκε έως τώρα. Η εικόνα μας πρέπει να είναι άψογη χωρίς να αμαυρώνεται από ποταπές κινητοποιήσεις. Έτσι θα είμαστε αρεστοί στους έχοντες την εξουσία των αποφάσεων».

Μόλις πρόσφατα στις 17.02.2023 κατατέθηκαν 2 νομοσχέδια του ΥΠΕΝ, όπου δεν υπάρχει οποιοδήποτε άρθρο η τροπολογία που αφορά το ζήτημα. Κρατάνε δε, απόρρητο το περιεχόμενο της ρύθμισης-φάντασμα και δεν την καταθέτουν σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΖΗΤΗΜΑ!

Ø ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΝΤΟΚΩΣ!

Προτείνουμε αν μέχρι Τετάρτη δεν έχουμε στα χέρια μας την ρύθμιση για διαβούλευση,

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23/2/2023 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΕΝ με κλιμάκωση την ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/2/2023 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!

ΤΕΛΟΣ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ!


Η ΕΓ της ΑΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: