11 Αυγούστου 2023

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ)

  

 

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ 

 

Αθήνα, 3/8/2023

ΑΠ: 13/6.3

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Με το υπόμνημα αυτό, θα θέλαμε να παραθέσουμε τα βασικότερα και πλέον επείγοντα θέματα που αντιμετωπίζει η ΕΑΓΜΕ και το προσωπικό της.


Το πρώτο αφορά την υποστελέχωση του φορέα αφού είναι καλυμμένες μόνο οι 137 από τις 220 οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Οι 16 θέσεις εργασίας που καλύφθηκαν με τις τελευταίες προσλήψεις του 2023 (εγκεκριμένες για την περίοδο 2020-2021), άφησαν απέξω περίπου 85 νέους συναδέλφους συμβασιούχους που ήδη εργάζονται στην ΕΑΓΜΕ με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας τα τελευταία 4 χρόνια, προσωπικό τελείως αναγκαίο για την στοιχειώδη λειτουργία του φορέα και την εκτέλεση του ερευνητικού του έργου. Η υποστελέχωση αυτή θέτει σε κίνδυνο τόσο την ομαλή λειτουργία, όσο και την απώλεια γνωστικών αντικειμένων, μοναδικών για τη χώρα, αφού στο χρονικό διάστημα 2024-2026 προβλέπεται να αποχωρήσουν υποχρεωτικά λόγω συνταξιοδότησης πάνω από 70 στελέχη του φορέα με μεγάλη εμπειρία. Έτσι ο Ινστιτούτο οδηγείται μοιραία σε συρρίκνωση και μαρασμό, εάν δεν προκηρυχθούν άμεσα πολλαπλάσιες θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.  


Δεύτερo, ιδιότυπη εργασιακή εκκρεμότητα στο φορέα είναι ότι, κανένας από τους εργαζόμενους που υπηρετούν σε θέσεις και ειδικότητες οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεν λαμβάνει τέτοιο επίδομα. Αυτό συνέβη διότι στο παρελθόν (2014) δεν υπεβλήθησαν/εγκρίθηκαν εμπρόθεσμα από την Υπηρεσία οι σχετικοί κατάλογοι, με βάση το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο. Επιβάλλεται όμως να βρεθεί και εδώ μια δίκαιη λύση, με επανάληψη της διαδικασίας και εμπρόθεσμη υποβολή τους. Η Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ έχει ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα, από δε το Υπουργείο σας έχει διατυπωθεί σχετικό ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών και αναμένουμε τις σχετικές ενέργειες.

 

Ένα τρίτο θέμα σχετίζεται με την επιστροφής της Υπερβάλλουσας Μείωσης των μισθών μας για την περίοδο 2013-2018, μετά δε και από την ψήφιση του άρθρου 172 στο ν. 5037, η έκδοση σχετικής ΚΥΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να ολοκληρωθεί και ουσιαστικά η ρύθμιση, με το βέλτιστο περιεχόμενο για τους εργαζόμενους της ΕΑΓΜΕ.  

 

Για να βρεθεί θετική διέξοδος στα παραπάνω, ζητάμε να ορίσετε το ταχύτερο δυνατό μια συνάντηση με το Συνδικάτο ΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ), όπου θα συζητηθούν οι τρόποι και τα βήματα διεξόδου.

 

 

Με εκτίμηση



    





Δεν υπάρχουν σχόλια: