09 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ 9/6/2015

 κ


ΚΚΕ  Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Για την επανασύσταση του ΙΓΜΕ
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 25200/8.11.2011 που προώθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπου συγχωνεύονται το «Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» και το «Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών», οδήγησε στην  απαξίωση του ΙΓΜΕ, μοναδικό ινστιτούτο στη χώρα, με προοπτική τη διάλυσή του. Στόχος η διευκόλυνση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Σε αυτό το στόχο προωθήθηκαν 130 εφεδρείες και οικονομικά προβλήματα από δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού για κάλυψη των μισθολογικών και λειτουργικών αναγκών του. Η αδυναμία λειτουργίας του εξυπηρετούσε έτσι καλύτερα να δοθούν ερευνητικά και άλλα αντικείμενα του σε εταιρείες ή σε διάφορους ιδιώτες. Έτσι, ούτε έργο μπορεί να υλοποιηθεί με βάση τις ερευνητικές και επιστημονικές προδιαγραφές και επίσης θα κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες σε ό,τι αφορά το θέμα της καταγραφής του ορυκτού πλούτου και της ιδιωτικοποίησης.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την παραπάνω πολιτική και είχε υποσχεθεί την ανάγκη επανασύστασης του ΙΓΜΕ ως φορέα έρευνας του Ορυκτού Πλούτου, σήμερα ως Κυβέρνηση ακολουθεί παρελκυστική πολιτική και δεν προχωρά στην επανασύσταση του Ινστιτούτου με άλλοθι συνεχείς νομικοτεχνικές εμπλοκές, που φτάνουν σε σημείο κοροϊδίας.
Καταγγελίες ότι υπάρχει εσκεμμένη κωλυσιεργία έχουν γίνει και από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ) με ανακοίνωση του, όπου περιγράφονται και οι συνέπειες στην λειτουργία του Ινστιτούτου που επί έξι μήνες δεν έχει Διοίκηση με σοβαρότατες επιπτώσεις στην εκπόνηση του ερευνητικού του έργου .
Επιπτώσεις θα υπάρχουν σε μια σειρά αναπτυξιακών τομέων και κοινωφελών δραστηριοτήτων, καθώς δεν θα μπορεί να στηριχτεί το Εθνικό Δίκτυο παρακολούθησης υπόγειων νερών, να υλοποιηθεί εκσυγχρονισμός στο πρόγραμμα απογραφής και επανεκτίμησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, να αντιμετωπιστούν προληπτικά κίνδυνοι από φυσικά καταστροφικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, ηφαίστεια, σεισμούς κ.ά.), να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις στήριξης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, να αντιμετωπιστούν επείγοντα προβλήματα μόλυνσης και ρύπανσης υπόγειων νερών και εδαφών και να διασφαλιστεί η υδροδότηση προβληματικών περιοχών της χώρας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα πάρει για την υπογραφή νέας ΚΥΑ, που είχε εξάλλου δεσμευτεί δημόσια από 4/2/2015, για την επανασύσταση του ΙΓΜΕ και την προώθηση της ανάπτυξής του.
Η Βουλευτής

Διαμάντω Μανωλάκου


Δεν υπάρχουν σχόλια: