08 Μαρτίου 2016

Δελτίο Τύπου 8-3-2016


Αχαρνές, 8-3-2016
                          
                                        ΑΠ  37/7

Δελτίο Τύπου


ΤΟ ΙΓΜΕ ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ


ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Η υπομονή που έχουν δείξει οι εργαζόμενοι, για την έμπρακτη επιβεβαίωση «καλών προθέσεων» της Κυβέρνησης προς το ΙΓΜΕ, το ρόλο και τις αρμοδιότητές του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει πλέον εξαντληθεί. Πέρασαν οκτώ μήνες από την επανασύσταση του ΙΓΜΕ, που με αγώνες, πολύ μεγάλη και επίμονη προσπάθεια κατακτήθηκε κόντρα σε όλες τις Κασσάνδρες που το ήθελαν τελειωμένο, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση, το Υπουργείο και η Διοίκηση του ΙΓΜΕ το έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του οδηγώντας το με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό και τη διάλυση και τους εργαζόμενους στην απογοήτευση. 
Συγκεκριμένα:
Ο τακτικός προϋπολογισμός που είχε ήδη είχε περικοπεί από το 2010 ως το 2015 κατά 350%, περικόπτεται πάλι από το 2015 ως το 2016 κατά 8.5% (από 10 εκατ. σε 9,15 εκατ.) σημαίνει καθυστερήσεις σε λειτουργικές δαπάνες ή και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει ακόμα υπογραφεί, γιατί με τις νέες μνημονιακές ρυθμίσεις θέλουν να κόψουν τη δαπάνη για μια ασφάλεια ζωής και υγείας, σε ένα Ινστιτούτο που από την ίδρυση του θρηνεί 6 νεκρούς και δεκάδες εργατικά ατυχήματα. Αυτές οι περικοπές οδηγούν μαθηματικά σε λειτουργική παράλυση και καθυστερήσεις, ή/και σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.   .
Οι μόνιμοι εργαζόμενοι που είχαν μειωθεί από 400 (2011) σε 200 (2015), στερούνται τη βοήθεια 60 συμβασιούχων, αυτών που επί ένα χρόνο βοήθησαν αποφασιστικά στην όποια ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ (αφού ακόμη δεν έχουν παραδοθεί οι μελέτες) αφού απολύθηκαν στο τέλος του χρόνου και παρά τις εκκλήσεις Συνδικάτου και Διοίκησης δεν παρατείνονται μέχρι την έγκριση νέων προγραμμάτων.
Ερευνητικά προγράμματα ύψους 15 εκ. Ευρώ στο Ενέργειας, Χαρτογράφησης, Ορυκτού πλούτου, Γεωτεχνικών μελετών που προτάθηκαν από τους αρμόδιους επιστήμονες περικόπηκαν κατά 50% και από τον μήνα Οκτώβριο που άρχισαν οι διαδικασίες βρίσκονται σε αναμονή (για την εκτέλεση τους προβλέπονται πάνω από 100 συμβασιούχοι που θα δουλεύουν με συνθήκες γαλέρας).
Ενώ η Διοίκηση έχει ζητήσει ΑΜΕΣΑ 137 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ήδη έχουν περιληφθεί 45 στον Προϋπολογισμό του 2016, το αίτημα έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από Διοίκηση και Υπουργείο.
Τις τελευταίες μέρες, με τις νέες μνημονιακές ρυθμίσεις για την Εκτός έδρας απασχόληση, (που το ΙΓΜΕ εξαιρείται ως ερευνητικός φορέας αναπτυξιακού χαρακτήρα)  προωθείται σχέδιο ΚΥΑ που να επιτρέπει να σταλεί το προσωπικό από τη Πρέβεζα για χαρτογράφηση στα βουνά του Μετσόβου και να κάνει εργοταξιακές εργασίες δοκιμαστικών αντλήσεων, υποχρεώνοντάς το καθημερινά να κάνει 320 km δουλεύοντας παράλληλα ωράριο εργοταξίου!. Η όλη εργασιακή αντίληψη για το Εκτός Έδρας  επιβάλλει ακόμη και παράνομες με βάση τους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας, εργασιακές συνθήκες στο Όνομα της “νομιμότητας” των θεσμών.
Τέλος οι Συνταξιούχοι περιμένουν από το 2013 την αποζημίωση των 2250 Ευρώ και δεν έχουν πάρει ακόμα τίποτε. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ με την αγωνιστική παρέμβαση τους συνέβαλλαν στην έκδοση ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης του ΔΣ του ΙΓΜΕ προκειμένου να θέσουν προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε σχέση με την υποχρέωση που έχει η πολιτεία στην κάλυψη της αποζημίωσης που όφειλε στους συνταξιούχους και εργαζόμενους του ΙΓΜΕ. Η αποζημίωση αυτή προέκυπτε από την αναίτια μονομερή  κατάργηση Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου στο οποίο συμμετείχαν οικονομικά και οιι εργαζόμενοι και που είχε συναφθεί με την ΕΘΝΙΚΗ στα πλαίσια συλλογικής σύμβασης για την εξασφάλιση παροχής. Οι εργαζόμενοι κατέστησαν σαφές ότι η συνέχιση δικαστικών διαδικασιών φορτώνει υπέρμετρα το ΙΓΜΕ με τόκους υπερημερίας που ενδεχόμενα θα διπλασιάσουν την οφειλή και στα πλαίσια αυτά κάλεσαν την Διοίκηση σε εξωδικαστική διευθέτηση της οφειλής.
Σε όλη αυτή τη περίοδο όμως δεν έλειψαν και τα εργασιακά προβλήματα που ακόμη και για τη πληρωμή των δεδουλευμένων κάναμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και προσφυγή στο Υπουργείο Εργασίας

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εγκατάλειψης του ΙΓΜΕ, οι εργαζόμενοι κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στα πλαίσια αυτά οργάνωσαν την σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσουν κοινή γνώμη για τους κινδύνους που διατρέχει η προσπάθεια της επανίδρυσης ενός τόσου αναπτυξιακού και παραγωγικού Ινστιτούτου όπως είναι το ΙΓΜΕ



ΤΟ ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: