10 Σεπτεμβρίου 2020



9-9-2020 A.Π: 88 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Συνάδελφοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε από προηγούμενες ενημερώσεις, στις 5/8/20 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το πρόβλημα των παράνομων παρακρατήσεων (25%), στην οποία είχαν προσκληθεί από την Γ. Γρ. κα Σδούκου εκτός από το Συνδικάτο και τη Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΝ και υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες του Γ.Λ.Κ.

Μετά από εκτενή συζήτηση για το βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης και λύσης του προβλήματος, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι για τη νομιμοποίηση της εμπλοκής της ΕΑΓΜΕ στην εξόφληση αυτών των υποχρεώσεων, απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία), η οποία να καλύπτει το Δ.Σ. της ΕΑΓΜΕ για τέτοιες πράξεις, και αυτό δεν μπορεί να περιέχεται στην ΚΥΑ ορισμού του εκκαθαριστή ΙΓΜΕ. Αυτό βέβαια από τη στιγμή που δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα κάποια δικαστική απόφαση η οποία να καταλογίζει και στην ΕΑΓΜΕ την υποχρέωση εξόφλησης αυτών των χρεών.

Σε αυτή την κατεύθυνση ζητήσαμε από το νομικό σύμβουλο του Συνδικάτου να συντάξει μια τέτοια πρόταση η οποία α) θα εξαιρούσε από τις υποχρεώσεις του εκκαθαριστή τις μισθολογικές υποχρεώσεις του ΙΓΜΕ προς όσους εργάζονταν σε αυτό, ώστε να μην εμπλακούν αυτές σε ένα αβέβαιο και αόριστο χρόνο εξυπηρέτησης (όπως αναμενόταν κατά τα συνηθισμένα από τη διαδικασία της εκκαθάρισης), και β) θα έδινε στο Δ.Σ. της ΕΑΓΜΕ τη δυνατότητα να μπορεί να διαχειρίζεται αυτά τα χρέη. Θα μας έδινε δηλαδή τη δυνατότητα να μπορούμε να διαπραγματευτούμε απ’ ευθείας με τη Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ για μια εξωδικαστική ρύθμιση απόδοσης των παρακρατήσεων.

Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε κατόπιν συνεννόησης με τον ΝΣ του Συνδικάτου όπως παρατίθεται εδώ, και κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ και το ΥΠΕΝ ( ... Από τις παρούσες ρυθμίσεις και τον συνταχθέντα πίνακα εκκαθάρισης εξαιρούνται οι πάσης φύσης μισθολογικές διαφορές παρελθόντων ετών, οι οποίες δύναται να καταβληθούν και εξοφληθούν με σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ της ΕΑΓΜΕ εφάπαξ η τμηματικά. ...).

Στη συνέχεια όμως προωθήθηκε στο εθνικό τυπογραφείο για έκδοση η ΚΥΑ ορισμού του εκκαθαριστή, η οποία ορίζει σαφώς ως χρονικό περιθώριο της λήξης της εκκαθάρισης το ένα έτος, καθώς και το μέγιστο κόστος των λειτουργικών εξόδων της στα 100.000€. Παράλληλα ενημερωθήκαμε από τη Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να εξασφαλιστεί σύντομα και επωφελώς η πώληση της Παιανίας (το μόνο περιουσιακό στοιχείο του ΙΓΜΕ που διαχειρίζεται ο εκκαθαριστής).

Μετά από αυτές τις εξελίξεις θεωρούμε ότι πιθανά θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πρότασή μας σε ότι αφορά το σκέλος της μη εμπλοκής του εκκαθαριστή στην εξόφληση των ήδη εκδομένων και όσων τυχόν εκδοθούν στη συνέχεια προσωρινά τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων κατά ΙΓΜΕ που

αφορούν τις παρακρατήσεις, καθώς εάν πράγματι η εκκαθάριση ολοκληρωθεί σε ένα έτος και πωληθεί η Παιανία σε τιμή κοντά στην πραγματική της αξία, θα βρεθεί στο τέλος του 2021 διαθέσιμο ένα ποσό που μπορεί να αγγίζει περίπου το 50% των απαιτήσεών μας.

Βεβαίως παράλληλα θα ζητήσουμε να ψηφιστεί η τροπολογία σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ήδη συνταγμένης (δυνατότητα εμπλοκής ΕΑΓΜΕ στην εξόφληση), καθώς είναι σαφές ότι η Παιανία δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσει το σύνολο του ποσού των απαιτήσεών μας.

Σας θέτουμε υπόψη τα παραπάνω για να υπάρξει σοβαρός προβληματισμός όλων μας και να καταλήξουμε σε μία πρόταση που θα μας εξασφαλίζει την απόδοση των παρακρατήσεων με τον ασφαλέστερο και καλύτερο δυνατό τρόπο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: