03 Απριλίου 2015

Δελτίο Τύπου 3/4/2015

Αχαρνές, 2 - 4 - 2015
Α.Π. 48/6.2
                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 2 Απριλίου 2015 η 3ωρη προειδοποιητική Στάση Εργασίας με αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων του ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ) στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ). Το ΔΣ του Συνδικάτου χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στις κινητοποιήσεις αυτές, που υλοποιούν ομόφωνες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου.

Σκοπός της κινητοποίησης αυτής ήταν η έκδοση υπουργικής απόφασης κατάργησης της ΚΥΑ 25200/2011 που οδήγησε στην απαξίωση του ΙΓΜΕ και η επανασύσταση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Μια αναγκαιότητα που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλα σχεδόν τα κόμματα με την κατάθεση τροπολογιών και συμπαράσταση στους αγώνες των εργαζόμενων σε όλη τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων χρόνων των μνημονιακών πολιτικών ενταφιασμού του ΙΓΜΕ μέσα στο ΕΚΒΑΑ.

Και ενώ η επανασύσταση του ΙΓΜΕ αποτελούσε δέσμευση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ κ. Λαφαζάνη, όπως αυτή εκφράστηκε με σχετικό Δελτίο Τύπου στις 4 Φεβρουαρίου 2015, δυστυχώς δύο μήνες μετά δεν προωθήθηκε η συνυπογραφή της ΚΥΑ από τον Υπουργό κ. Λαφαζάνη και τον συναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τσιρώνη.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο Υπουργοί αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων, πληροφορηθήκαμε ότι κάτω από την πίεση της κινητοποίησής μας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο Υπουργών χωρίς όμως κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, αφού ούτε συνάντησαν στην συνέχεια το Προεδρείο του Συνδικάτου, ούτε γνωστοποίησαν το αποτέλεσμα των συνεννοήσεων τους.

Ακόμη περισσότερο όμως ανησυχητική είναι και η αρνητική στάση του συναρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού κ. Τσιρώνη, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να διαθέσει ούτε ένα λεπτό απ’ τον χρόνο του προκειμένου να συναντηθεί με το προεδρείο του Συνδικάτου, παρά τη συνεχή παρουσία μας επί ένα επτάωρο στο Υπουργείο.

Πιστεύοντας ότι η λειτουργία αυτής της κυβέρνησης είναι ενιαία και συλλογική και έχοντας υπόψη ότι για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ απαιτούνται οι υπογραφές άλλων δύο Αν. Υπουργών (Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών) εκφράζουμε βαθύτατη ανησυχία για τον αν τελικά θα διατηρηθεί το μνημονιακό ΕΚΒΑΑ – αυτό που στα λόγια το αποκήρυξε ακόμη και ο απελθών ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης - ή θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στην επανασύσταση του ΙΓΜΕ ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο προκειμένου να «συμβάλει πολύ θετικά για την συνολική αναπτυξιακή και παραγωγική πορεία που θέλουμε να διαμορφώσουμε στη χώρα μας», όπως δήλωσε στο δελτίο τύπου της 4.2.2015 ο Υπουργός κ. Λαφαζάνης.

Αυτή είναι η ώρα που το αναγεννημένο ΙΓΜΕ θα πρέπει να συμβάλει στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, να σχεδιάζει και να προγραμματίζει τις ερευνητικές και μελετητικές του δράσεις εν όψη του Σ.Ε.Σ., αλλά και Εθνικών προγραμμάτων Δημ. Επενδύσεων, ολοκληρώνοντας παράλληλα τα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα του ΕΣΠΑ (Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γεωθερμία, Υπόγεια Νερά, Γεωλογικές Υποδομές, κ.α.). Γι’ αυτό, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ απαιτούν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να συνυπογραφεί η ΚΥΑ από τους συναρμόδιους Υπουργούς του ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να ολοκληρωθεί αμέσως μετά το Πάσχα με τις υπογραφές και των δύο άλλων Υπουργών.

Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας, χαιρετίζοντας όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον Ορυκτό Πλούτο (ΑΕΙ, Επιμελητήρια, ΟΤΑ), τα Συνδικάτα του κλάδου, τα Κόμματα, αλλά και όλο το Λαό που συμπαρατάσσεται στον δίκαιο αγώνα για την επανασύσταση και αναβάθμιση του ΙΓΜΕ για την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας, προς όφελος του Λαού και του Τόπου, και καλούμε όλα τα ΜΜΕ που προβάλλουν τον αγώνα μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 


                                                              ΤΟ ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: