25 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ 2020

                          ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΙΓΜΕ

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ

 

Αχαρνές, 25.09.2020

Την Παρασκευή 18/9/2020, τριάντα περίπου συνάδελφοι είχαν την «τύχη» να παρακολουθήσουν την αρχή του τέλους για την ΚΕΣΙ. Έπειτα από μία χλιαρή, παρουσίαση, του απολογισμού δράσης (ή μήπως αδράνειας;) από τον πρόεδρο του Συνδικάτου, γεμάτη ηττοπάθεια και κακομοιριά, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι «αυτά μπορούσαμε αυτά κάναμε», το προσωπικό του ΙΓΜΕ κλήθηκε να ψηφίσει. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν αυτό που περίμενε η ηγεσία της ΚΕΣΙ. Οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στις μεθοδεύσεις, την παθητικότητα και την δουλοπρέπεια της ηγεσίας της ΚΕΣΙ, με την καταψήφιση του Διοικητικού Απολογισμού να αγγίζει το 42%!.

Οι μάσκες έπεσαν, το πουλόβερ αρχίζει να ξηλώνεται.

Πριν όμως από την παρουσίαση του απολογισμού, η κουστωδία της πλειοψηφίας είχε μεθοδεύσει από καιρό την αποπομπή και διαγραφή από το Συνδικάτο του συνάδελφου Χάρη Σμυρνιώτη. Στα πλαίσια της εκκαθάρισης του μητρώου μελών από τα μη ενεργά μέλη, βάφτισε τον συνάδελφο «συνταξιούχο» – παρότι εκκρεμεί δικαστική απόφαση αμφισβήτησης της απόφασης της Διοίκησης για τη συνταξιοδότηση του  με τη νομική συνδρομή του Δικηγόρου του Συνδικάτου– και προχώρησε με σε ανοικτή ψηφοφορία ψηφοφορία για την διαγραφή του (καραμπινάτη παραβίαση του καταστατικού αφού σε προσωπικά ζητήματα απαιτεί μυστική ψηφοφορία).  Τελικά με ισχνή πλειοψηφία μόλις δύο ψήφων «κατάφεραν» να διαγράψουν το Χάρη Σμυρνιώτη από το Συνδικάτο, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα, ηθικά και μη. Κατάφεραν να διαγράψουν από το Συνδικάτο ένα από τα πλέον εμβληματικά συνδικαλιστικά στελέχη, που έχει συνδέσει επαγγελματικό και προσωπικό βίο, με τους αγώνες για το ΙΓΜΕ. Μαζί του συνάδελφοι είχατε λιώσει τα παπούτσια σας στις πορείες και τις συγκεντρώσεις για να:

Ø  μη χαθεί το ΙΓΜΕ!

Ø  Για να μη πραγματοποιηθούν οι εφεδρείες-απολύσεις και μικρύνει το ΙΓΜΕ!

Ø  Για να κρατήσουμε ΟΛΟΙ την δουλειά μας.

Αλήθεια, συνάδελφε που ψήφισες τη διαγραφή του, έχεις σκεφτεί ποιόν εξυπηρετεί η αποπομπή του Χάρη; Γιατί τώρα; Γιατί με αυτό τον τρόπο;

Αφού η πλειοψηφία της ΚΕΣΙ «ξεκαθάρισε» με τον βασικό της αντίπαλο – έτσι νόμισε – προχώρησε στην ανάγνωση του απολογισμού, όπου ο Πρόεδρος ούτε λίγο ούτε πολύ μας παρουσίασε πως όλα ήταν ….καλώς καμωμένα. Όπως έγραφαν τα χαρτιά του, η ηγεσία της ΚΕΣΙ ασχολήθηκε με όλα, όμως δεν κατάφεραν τίποτα γιατί ουσιαστικά δεν πίστευαν σε όσα διακήρυτταν. Ποίο συγκεκριμένα:

Το ΙΓΜΕ όχι μόνο παραμένει ακόμη δέσμιο του εκτρώματος ΕΑΓΜΕ αλλά δεν υπάρχει και προοπτική ανασύστασης.

·         Ο εκκαθαριστής που δεν θα πάταγε το πόδι του (προεδρικές κουβέντες), έρχεται. Και ως συνήθως οι εκκαθαριστές δεν έρχονται για το καλό του εργαζόμενου

·         Το 25% ουσιαστικά θα αφορά όσους έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις η ικανοποίηση των οποίων εξαρτάται από την πώληση του ακινήτου της Παιανίας και για όλους τους άλλους αόριστες υποσχέσεις δηλ. τίποτε 

·         Οι προσλήψεις για την στελέχωση του ΙΓΜΕ αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Προκηρύσσονται θέσεις, αλλά μόνο στα χαρτιά της Διοίκησης. Το ΙΓΜΕ πεθαίνει και η διοίκηση ψάχνει για παυσίπονα στα μπλοκάκια και στον ΟΑΕΔ.

Τα τελευταία χρόνια της απόλυτης πλειοψηφίας της ΚΕΣΙ, πέτυχαν το απόλυτο τίποτα και δηλώνουν ευχαριστημένοι...(!). Κάνοντας παν-κινητοποίηση περνάνε αγχωμένοι τον απολογισμό δράσης και μιλάνε για «ανανέωση θητείας», διαβεβαιώνοντάς ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση…(!). Στην κατεύθυνση της ηττοπάθειας και της σκυμμένης κεφαλής όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος, ο οποίος σε στιγμές αφοπλιστικής ειλικρίνειας, δεν δίστασε να μας αποκαλύψει πως πίσω από τις κλειστές πόρτες υπουργών και γραμματέων, τον πληροφόρησαν ότι το ΙΓΜΕ το είχαν για κλείσιμο (και αυτό ψέμα κύριε Πρόεδρε;).

Για αυτό το λόγο ας μην πολύ-φωνάζουμε για το 25%, να κάτσουμε ήσυχα στην γωνιά μας και άμα περισσέψει κανένα κόκκαλο θα μας το πετάξουν. Συνδικαλιστική στάση άξια επαίνων.

Όπως ήταν φυσικό, το ΕΑΜ – ΙΓΜΕ ζήτησε από τους συναδέλφους την καταψήφιση του Διοικητικού Απολογισμού γιατί:

·         Δεν ακούσαμε από την ηγεσία της ΚΕΣΙ τι θα γίνει αύριο με τη δουλειά μας, με τον υπονομευμένο  ερευνητικό προσανατολισμό του Ινστιτούτου και την μετατροπή του σε μια Δημόσια υπηρεσία που όσο πάει διολισθάνει σε γραφειοκρατικού χαρακτήρα υπηρεσίες. Δεν ακούσαμε τίποτα για τον τρόπο προγραμματισμού των έργων, το περιεχόμενο τους και της αξιοκρατικής υλοποίησης τους.

·         Δεν ακούσαμε τίποτα για την λειτουργία του Ινστιτούτου και για την μεθοδευμένη απουσία του ΙΓΜΕ από τις καθημερινές ανάγκες τις κοινωνίας. Ανάγκες που κάλυπτε συστηματικά το ΙΓΜΕ από την ίδρυσή του και σήμερα προσπαθεί περιορισμένα και πυροσβεστικά να καλύψει.

·         Δεν ακούσαμε από την κλεισμένη στα γραφεία τους ηγεσία της ΚΕΣΙ για την μείωση της παρουσίας μας στις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας για χάρη φαραωνικών διαχειριστικών έργων αμφίβολης επιστημονικής και κοινωνικής  αξίας. Με λίγα λόγια δεν ακούσαμε τίποτε για το μέλλον του Ινστιτούτου και τη συνέχιση του ρόλου του και της χρησιμότητας του στη κοινωνία.

·         Δεν αναφέρθηκε στην γήρανση του προσωπικού, στην ουσιαστικά παράλυση του Ινστιτούτου στην οποία είμαστε όλοι μάρτυρες, δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης και υποστήριξης των συμβασιούχων η μονιμοποίηση των οποίων θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε μια περίοδο που αναπτύσσεται ένα τέτοιο κίνημα σε Υγειονομικούς, Εκπαιδευτικούς, Ερευνητές και ΟΤΑ.

·         Δεν αναφέρθηκε στην απαξίωση της μεταλλευτικής έρευνας, των υδρογεωλογικών μελετών, της χαρτογράφησης, της βασικής έρευνας υποδομής και της εφαρμοσμένης εργοταξιακής και εργαστηριακής έρευνας αφού τόσο ο αξιόλογος γεωτρητικός εξοπλισμός όσο και αυτός των εργαστηρίων περιμένουν να στελεχωθούν για να λειτουργήσουν η να συνεχίσουν να λειτουργούν.

·         Δεν αναφέρθηκε καθόλου στους απογοητευμένους συναδέλφους που η διάθεσή τους για προσφορά και εργασία συνθλίβεται από μεθοδεύσεις για απαξίωση κάθε ερευνητικής προσπάθειας και συνεργασίας.

·         Δεν ακούσαμε για τους συναδέλφους που από οικονομικές, τεχνικές και διοικητικές διευθύνσεις υποστηρίζουν κάθε έργο και κάθε προσπάθεια. Συνάδελφοι που δεν αναφέρονται στα εξώφυλλα μελετών, συνάδελφοι που κάθε προσπάθεια από την παράταξή μας να αναγνωριστεί έστω και ηθικά ο αναντικατάστατος ρόλος τους στην λειτουργία του ΙΓΜΕ έπεσε στο κενό. Αλήθεια ποια προσπάθεια έγινε για προσλήψεις του τόσο απαραίτητου τεχνικού-διοικητικού προσωπικού;

·         Το συνδικάτο με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΚΕΣΙ είναι απών από την καθημερινότητα του προσωπικού, είναι απών από την στήριξη του εργαζόμενου. Έχει αφήσει τον κάθε συνάδελφο έρμαιο των ορέξεων της διεύθυνσης και φατριών που ελέγχουν καταστάσεις και συνειδήσεις.

·         Αδιαφόρησαν για την κοινωνία, αδιαφόρησαν για τον συνάδελφο, αδιαφόρησαν για το Ινστιτούτο. Όλο αυτό τον χρόνο αφιέρωσαν την «συνδικαλιστική τους μαστοριά» στο θέμα του 25%, σε σημείο το οποίο κάλλιστα θα μπορούσαν να μετονομάσουν το «Συνδικάτο ΙΓΜΕ» σε «Συνδικάτο 25%».

·         Το ΙΓΜΕ πεθαίνει και η η ηγεσία της ΚΕΣΙ σφυρίζει αδιάφορα. Από τους 70 συναδέλφους με συμβάσεις ΟΑΕΔ, ΣΕΟΧ και ΣΜΕ, ούτε οι 5 δεν έχουν γραφτεί στο Συνδικάτο. Το Συνδικάτο αδιαφορεί για αυτούς θεωρώντας τους εργαζόμενους με ημερομηνία λήξεως, την στιγμή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μέλλον του Ινστιτούτου.

·         Από την η ηγεσία της ΚΕΣΙ λείπει εντελώς το ήθος και η συνδικαλιστική αξιοπρέπεια. Απόδειξη η εκδικητική αποπομπή του συνάδελφου Χάρη Σμυρνιώτη (σε 2 μήνες περίπου θα έβγαινε και η απόφαση του δικαστηρίου).

·         Η η ηγεσία της ΚΕΣΙ έχει συνταχθεί πλήρως με την ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ κυβέρνησης και διοίκησης, δίνοντας μαθήματα Κυβερνητικού Συνδικαλισμού.

Στο κλείσιμο της διαδικασίας του απολογισμού έγινε παρέμβαση από τον Αντιπρόεδρο της ΟΜΕ σε σχέση με το επικείμενο 23ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας και τους τρεις βασικούς άξονες της δράσης της:

Προάσπιση του ρόλου των Συνδικάτων από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις φακελώματος του συνδικαλιστικού κινήματος, κατάργησης των δημοκρατικών διαδικασιών των ΓΣ με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, απαγόρευσης και περιορισμού των διαδηλώσεων και την σχεδιαζόμενη κατάργηση του Ν 1264 για πιο ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης από κράτος και εργοδοσία

Αγώνας για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που μπορεί να υπερκαλύπτει μισθολογικά κατηγορίες εργαζόμενων στο ΙΓΜΕ και παρότρυνση για διεκδίκηση από τα συνδικάτα του κλάδου επιχειρησιακών ΣΣΕ (μπορεί ακόμη και η ΕΑΓΜΕ)

Προάσπιση του Ορυκτου Πλούτου της χώρας από τους επιχειρηματικούς ομίλους με την πάλη για το μη ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ και την ανασύσταση του ΙΓΜΕ αλλά και γα να γίνει ο Ο.Π. Δημόσια λαϊκή περιουσία

Και αν όλα τα παραπάνω φαντάζουν «ψέματα» εμπαθών και κακοπροαίρετων ατόμων, με το τέλος της ψηφοφορίας, η η ηγεσία της ΚΕΣΙ και ο Πρόεδρός της, έδωσαν για μία ακόμη φορά μαθήματα Κυβερνητικού Συνδικαλισμού.

Συγκεκριμένα, έγινε παράσταση στο Γραφείο του Γ. Δ/ντή προκειμένου να του θέσουμε υπόψη την απαράδεκτη συμπεριφορά του Αν. Γ. Δ/ντή Ο.Δ. με απειλητικές εκφράσεις προς την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Στην συνάντηση ο Αν. Γ. Δ/ντής Ο.Δ. επιχείρησε να ανασκευάσει τα λεχθέντα παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς το ατόπημα. Στο τέλος της συνάντησης ο Γ. Δ/ντής - κατά το συνήθειο του - έκανε επίθεση προς το ΕΑΜ, ζητώντας δε θρασύτατα την στήριξη του Συνδικάτου και της Επιτροπης Υγειινής και Ασφάλειας με ανακοίνωση κατά του ΕΑΜ-ΙΓΜΕ...(!). Εντύπωση όμως δεν προκάλεσε ύφος και ο αυταρχισμός των στελεχών της Διοίκησης, αλλά η ομοφωνία του Προέδρου του Συνδικάτου στην απαράδεκτη παρέμβαση του Γ. Γ/ντή στα εσωτερικά του συνδικάτου και η πλειοδοσία από τον Πρόεδρο του Συνδικάτου στις απόψεις του Γ. Δ/ντή.

Η παράταξη μας με τον εκπρόσωπο της δεν άφησε αναπάντητη καμία απειλή και συκοφάντηση του ΕΑΜ ΙΓΜΕ και υπενθύμισε τη διαχρονικά περήφανη αγωνιστική συνδικαλιστική δράση που χάρη σε αυτήν την περίοδο 2011-2017 αποτράπηκε το οριστικό λουκέτο και φυσικά δεν απολύθηκε κανείς από τις 137 εφεδρείες – απολύσεις. Έτσι, με τις τότε προσπάθειες μας υπάρχει ακόμη έστω και αυτό το κολοβωμένο ΙΓΜΕ (εαγμε), ενώ παράλληλα κατακτήθηκαν μια σειρά δικαιώματα, που όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων παλεύουν λυσσαλέα να καταργήσουν. Δυστυχώς και με τις πλάτες των προθύμων της ηγεσίας της ΚΕΣΙ! Τέλος κάναμε σαφές  ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη μας και οι εκπρόσωποι της δέχονται αήθεις εργοδοτικές επιθέσεις και απειλές που έπεσαν στο κενό. Καλό είναι οι Διοικούντες να διδάσκονται από τα λάθη των προηγούμενων και να μην τα επαναλαμβάνουν. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε νέα πρόκληση, διότι  «δεν συνεμορφώθημεν προς τας υποδείξεις»

 

 

Συνάδελφοι

μην απελπίζεσθε και μην σκύβετε το κεφάλι Ορθώστε το ανάστημά σας και διεκδικήστε μαζί μας ένα καλύτερο  μέλλον για σένα και το Ινστιτούτο προς όφελος του λαού μας!

Το ΕΑΜ-ΙΓΜΕ θα είναι πάντα εδώ και θα στηρίζει το δίκιο σας. Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα και ο αγώνας μας θα δικαιωθεί. Η ιστορία του ΙΓΜΕ δεν μπορεί να αμαυρωθεί από μια παρέα που βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από την ιστορία του φορέα που υπηρετεί.

Το ΙΓΜΕ και οι εργαζόμενοι του ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ!

Συνεχίζουμε Αγωνιστικά και Ραντεβού στις κάλπες με την ΑΝΑ.Σ.Α.

Για να Αναπνεύσουμε!

 

Υ.Γ. Και πριν αλέκτωρ λαλείσαι, η προτροπή του Γ. Δ/ντή υιοθετήθηκε από την ηγεσία της ΚΕΣΙ,  που έσπευσε να σπεκουλάρει σε βάρος της παράταξης με την τελευταία ανακοίνωση της, και που εμμέσως, πλην σαφώς στηρίζει την πολιτική ξεπουλήματος και της ΕΑΓΜΕ που ασκεί η Διοίκηση χωρίς καμία συνδικαλιστική αντίσταση, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Άξιος ο μισθός τους και εις ανώτερα!

Η Ε.Γ. του ΕΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: