18 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ IΓΜΕ 2020: Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΟΦΑ ΤΗΣ ΚΕΣΙ

 

ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΙΓΜΕ

 

Αχαρνές, 18.09.2020

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΟΦΑ ΤΗΣ ΚΕΣΙ

 

Ένας χρόνος κλείνει από την συγκρότηση του ΔΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ σε σώμα, που σχεδόν συμπίπτει με της έλευση της νέας κομματικής διορισμένης Διοίκησης ΕΑΓΜΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η πολιτική αυτής της διοίκησης είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις αντιλαϊκές και καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης που εκπροσωπεί.

Συμπαραστάτη και σύμμαχο σε όλα αυτά που έγιναν εδώ και ένα χρόνο είχε την ΚΕΣΙ, η οποία με το πρόσχημα της ψήφου των εργαζομένων, όχι μόνο της συμπαραστάθηκε, όχι μόνο αντιστάθηκε με κάθε τρόπο σε όποιον αντιδρούσε στην πολιτική της, αλλά όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος την καθοδηγούσε, προκειμένου να περάσει όλα τα θέματα που είναι ενάντια στους εργαζομένους και στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ.

Ποταπό ρόλο σε αυτό έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ο Εκπρόσωπος των Εργαζομένων που προκλητικά δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν για το τι πρόκειται να περάσει στο ΔΣ, παρά τις παχυλές υποσχέσεις του όταν πριν 2 χρόνια διεκδικούσε την ψήφο των εργαζομένων και υποσχόταν διαφάνεια και ενημέρωση. Μας έκανε την «χάρη» τελευταία μετά από ισχυρή πίεση της παραταξής μας να μας στέλνει την ΗΔ και να μας δείχνει ότι θέλουμε στον υπολογιστή του, μη τυχόν και διαρρεύσει τίποτα προς τους εργαζόμενους και το πάρουν χαμπάρι έγκαιρα. Ο εκπρόσωπος των Εργαζομένων δεν ενημερώνει ούτε τα μέλη του ΔΣ συνδικάτου για τις εισηγήσεις στo ΔΣ ΕΑΓΜΕ, μη έχοντας σε κανέναν εμπιστοσύνη, λες και ο θεσμός του Εκπροσώπου είναι δικό του «μαγαζάκι».

 

Έτσι η διοίκηση μόλις ανέλαβε «καθήκοντα» προχώρησε ακάθεκτα και με ασφάλεια σε όλες τις «διορθωτικές» αλλαγές (όπως έλεγε) για το «καλό» μας:

1.     Απαγόρεψε τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Εργαζομένων να παραβρίσκεται στα ΔΣ ΕΑΓΜΕ, όπως γινόταν επι 6,5 συναπτά έτη. Όταν ο Αναπληρωτής διαμαρτυρήθηκε για αυτό, μέλος του ΔΣ του είπε μεταξύ άλλων: «είναι προσβλητικό για τον Εκπρόσωπο να είσαι παρών στα ΔΣ». Που το ήξερε; Του το μήνυσε ο Εκπρόσωπος; Εκ των εξελίξεων αποδεικνύεται ότι πράγματι ενοχλείτο ο Εκπρόσωπος, διότι ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε, αλλά ούτε και ως Πρόεδρος του Συνδικάτου πήρε κάποια πρωτοβουλία για αποκατάσταση αυτής της σκοταδιστικής αθλιότητας, αποκλείοντας το δικαίωμα των εργαζομένων να πληροφορούνται για τις εισηγήσεις που αρκετές από αυτές ξεπουλάνε και την ΕΑΓΜΕ.

2.     Εξεδίωξαν το «εμπόδιο» Σμυρνιώτη υποχρεωτικά σε συνταξιοδότηση, ενώ μπορούσε να παραμείνει ακόμη 1 χρόνο τουλάχιστον.

3.     Δεν δέχτηκαν να τακτοποιήσουν τις μισθολογικές εκκρεμότητες των εργαζομένων, λέγοντας προκλητικά ότι θέλουν να έχουν δικαστικές αποφάσεις…! Πόσες ακόμη; Σε συνεργασία με την ΚΕΣΙ και με τον Εκπρόσωπο των Εργαζομένων, κατάφεραν μεθοδικά και μας έφεραν τον εκκαθαριστή για να μας «λύσει» τα προβλήματα…

4.     Υποβίβασαν με απαράδεκτο και άθλιο τρόπο Συνάδελφο από θέση Προϊσταμένου ΠΕ σε άλλη θέση ΔΕ. Το Κεσοσυνδικάτο όχι μόνο δεν αντέδρασε και δεν την υποστήριξε, αλλά με ελεεινή ανακοίνωση «δικαιολόγησε» την αντικανονική αυτή ενέργεια της Διοίκησης, με το επιχείρημα πως η Διοίκηση έχει το δικαίωμα να βάζει όποιον θέλει όπου θέλει. Όταν το θέμα το θέσαμε προς συζήτηση σε τηλεδιάσκεψη στο ΔΣ του Συνδικάτου, απορρίφτηκε στο να συζητηθεί με 8-3..! Σύσσωμη η ΚΕΣΙ προστάτεψε την Διοίκηση και έθαψε την Συνάδελφο.

5.     Ξεπούλησαν με την ανοχή του Εκπροσώπου Εργαζομένων και της ΚΕΣΙ το λογιστήριο με το προκλητικό ποσό 1.400.000€ περίπου, για τέσσερα χρόνια για 6 λογιστές που θα στείλουν. Καθώς επίσης ενέκριναν κονδύλι «γέφυρα» για το νέο MIS που ακόμη δεν ξέρουμε τι θα κοστίσει. Κατά τον Εκπρόσωπο Εργαζομένων και Πρόεδρο και του Συνδικάτου είναι θετικό και «χαίρεται» που θα έχουμε εταιρείες να μας λύσουν τα λειτουργικά ζητήματα. Δικαιολογεί δε, το προκλητικό αυτό ποσό ότι είναι «κίνητρο» για να πάρουν μέρος στον Διαγωνισμό οι «εταιρείες» όπου μπορεί να στοιχίσουν και φτηνότερα….

Αυτά είναι τα ανδραγαθήματα της Διοίκησης.

 

Η ΚΕΣΙ που προκλητικά ζητάει να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι τον Διοικητικό απολογισμό και υποκριτικά αναφέρει ότι έκαμεν και ολίγον συνδικαλισμό, την καταγγέλλουμε εκτός των όσων ήδη αναφέραμε για τα εξής:

Ø  Δεν έκανε πράξη τις ομόφωνες αποφάσεις για ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ προκειμένου να αυξηθούν και οι οργανικές θέσεις τουλάχιστον σε 520. Σε κάθε πρόταση μας για κινητοποιήσεις και δράσεις ομόφωνα οι συνάδελφοι της ΚΕΣΙ καταψήφιζαν τις προτάσεις μας, μην χαλάσουν την καλή εικόνα της Κυβέρνησης της ΝΔ. Προκλητικά δε ο Πρόεδρος ανέφερε «ότι δεν μπορούμε να τα χαλάσουμε με την Διοίκηση».

Ø  Έβλεπαν κατ΄ επανάληψη μόνοι τους Πρόεδρος και Γραμματέας την Διοίκηση ή παράγοντες, αγνοώντας προκλητικά τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας και του ΔΣ, θέλοντας να αποφύγουν τους «ενοχλητικούς» για την Διοίκηση μέλη της παραταξής μας.

Ø  Αρνήθηκαν να καταγγείλουμε τον Αναπληρωτή ΓΔ Οικονομικού-Διοικητικού για την νέα επίθεση πριν 10 μέρες στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας (είχε γίνει και στο παρελθόν). Η ΚΕΣΙ πρότεινε να τον δει η Ε.Γ. και να του ζητήσει τον λόγο, όμως αυτό μέχρι στιγμής δεν συνέβη. Απέρριψε δε την πρόταση μας που την ψήφισε και ο Συνάδελφος Μυλωνάς να παρίσταται σε αυτή τη συνάντηση και η Επιτροπή. Αν έχουν φθάσει στο σημείο να μην ενοχλούν την διοίκηση για θέματα προστασίας συνδικαλιστικής δράσης μελών του, τι προστασία ελπίζει ο κάθε συνάδελφος;

Ø  Πράγματι με συνεχείς προτάσεις της παραταξής μας ενισχύθηκε οικονομικά και η ΟΜΕ από το Συνδικάτο και χαλαρά στήριξε τον αγώνα της ΛΑΡΚΟ. Όμως όταν Η ΟΜΕ παρενέβη στην Βουλή τον Απρίλιο για θέματα που αφορούν Σωματεία της, συμπεριλαμβανομένου και του Συνδικάτου ΙΓΜΕ, απρόκλητα και με λύσσα η πλειοψηφία της ΚΕΣΙ στην Ε.Γ. κατήγγειλε δημοσίως την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ με ΔΤ του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ (χωρίς να έχει καμία συνδικαλιστική έγκριση, πήρε την απόφαση ο Πρόεδρος) προκειμένου να μην περάσει η πρόταση της ΟΜΕ για να ανασταλεί η έλευση του Εκκαθαριστή. Πρόταση καθ΄ όλα συμβατή με το πνεύμα και το γράμμα των δικαστικών προσφυγών μας (με τις οποίες έχουμε δικαιωθεί) και την οποία είχε συμφωνήσει και ο Νομικός Σύμβουλος της ΟΜΕ που είναι και Νομικός σύμβουλος του Συνδικάτου. Και αντί το Συνδικάτο που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε κάνει καμία κοινοβουλευτική παρέμβαση να αξιοποιήσει τη πρωτοβουλία της ΟΜΕ προσπάθησε με διαδικαστικά τερτίπια να «εγκαλέσει» την Ομοσπονδία που έκανε το συνδικαλιστικό της καθήκον. Ευτυχώς που επεκράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις και με την συμβολή κάποιων συναδέλφων της ΚΕΣΙ απετράπη αυτή η άκρως αντισυνδικαλιστική, ενέργεια που θα ήταν μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ενέργεια που θα εξυπηρετούσε την κυβέρνηση και τον ΣΜΕ, αφού οι δράσεις της ΟΜΕ έχουν επικεντρωθεί στους Αγώνες της ΛΑΡΚΟ, των Λιγνιτωρύχων της ΔΕΗ, των μεταλλωρύχων της ΝΑΞΟΥ, της ΦΩΚΙΔΑΣ, αλλά και στην υπογραφή ΣΣΕ που συνεχίζει να δίνει μάχη με τον Σ.Μ.Ε. προκειμένου να έχουν οι Μεταλλωρύχοι αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας εργασίας.

Αν κάτι κερδίσαμε με τη δράση της παράταξης μας είναι ότι και το Συνδικάτο του ΙΓΜΕ πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά τις διεκδικητικές πρωτοβουλίες της ΟΜΕ  που σε μια τόσο δύσκολη συνδικαλιστικά περίοδο απαιτείται η μέγιστη δυνατή αγωνιστική συσπείρωση και η στήριξη της Ομοσπονδίας που έχει ένα Ενωτικό Ταξικό προσανατολισμό.

Η ζημιά όμως τελικά έγινε και πέρασε το άρθρο του νόμου για τον εκκαθαριστή (η πρόταση του Συνδικάτου δεν απέκλειε αυτή τη δυνατότητα αντίθετα «συμφωνούσε» με την παρουσία του), και έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχει εκδοθεί ήδη η ΚΥΑ που θα βάλει την ταφόπλακα στο ΙΓΜΕ και θα μας φάει και τα αναδρομικά από τους παρανόμως παρακρατηθέντες μισθούς μας.

Και αντί να βγούμε στα κεραμίδια με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και λειτουργικές καταλήψεις η ΚΕΣΙ προτείνει να τον αποδεχτούμε και να αλλάξουμε ….Συνδικαλιστική γραμμή, δίνοντας δηθεν ελπίδα ότι θα λυθεί το θέμα «δικαια» και «σύντομα».

ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ!

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΟΦΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΕΣΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ!

 Η Ε.Γ. του ΕΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: