15 Δεκεμβρίου 2022

OI ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ KAΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ

 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

(ΑΝΑ.Σ.Α.)

Αχαρνές  15/12/2022

OI ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ KAΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Παραμονές Χριστουγέννων, το σύστημα στο οποίο ζούμε, το οποίο διευρύνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες συγκεντρώνοντας τον πλούτο στα χέρια ολίγων, εκφράστηκε ακόμα μια φορά στο χώρο μας στην ΕΑΓΜΕ, όπου εν μια νυκτί   πετιούνται στον δρόμο οι καθαρίστριες που ξεβρώμισαν το κτήριο των 11.000m2 μετά την καταστροφική πυρκαγιά πριν ένα χρόνο στο Ολυμπιακό Χωριό φορώντας μόνο μια μάσκα Covid. Ακόμη και σήμερα καθαρίζοντας τα γραφεία βρίσκουν αποκαΐδια

Με αφορμή το βαθιά ανθρώπινο σημείωμα του συναδέλφου Φ. Σοφού ο οποίος ευαισθητοποιήθηκε από την επικείμενη απομάκρυνση (στην ουσία απόλυση από την εταιρία καθαρισμού) των «συναδελφισσών» καθαριστριών που έδωσαν, εδώ και δυο χρόνια, όλη τους τη διάθεση και ενέργεια για να καθαρίζουν καθημερινά ένα δύσκολο τεράστιο κτήριο και μάλιστα μετά από την πυρκαγιά, ερχόμαστε να θέσουμε το σοβαρό θέμα της ανάθεσης λειτουργιών των δημοσίων φορέων σε ιδιώτες.

Οι ιδιωτικές εταιρίες καθαρισμού κερδίζουν από το δημόσιο μεγάλα ποσά (όπως σημειώνει και ο συνάδελφος στο σημείωμά του)  και δίνουν στις καθαρίστριες οι οποίες ζουν μέσα στην εργασιακή ανασφάλεια, ψίχουλα.

Δεν θα εμπλακούμε στον ανταγωνισμό των εταιρειών που σκοτώνονται μεταξύ τους για το ποια θα πάρει το μερίδιο του λέοντος από το κρατικό χρήμα.

Το επαίσχυντο του συστήματος των εργολαβιών, το οποίο δρα ξεζουμίζοντας τον εργαζόμενο για να κερδίζει ο έμπορος ανθρώπινου δυναμικού-εργολάβος είναι το ιδιο με την δουλεμπορική πρακτική άλλων αιώνων. Αυτοί οι αιώνες πέρασαν πια, παλέψαμε για να αλλάξουν. Δεν θα περάσουμε πάλι στον 21ο αιώνα, στην αισχρή εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο σαν να είναι ένα αναλώσιμο εξάρτημα στην μηχανή τους.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η νυν Διοίκηση οδήγησε σε απόλυση πριν 3 περίπου χρόνια τις προηγούμενες 3 συναδέλφισσες καθαρίστριες που εργαζόταν για περίπου 6,5 συναπτά έτη και προχώρησε σε ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία. Το Συνδικάτο προσπαθεί να τις επαναφέρει με δικαστικές αποφάσεις αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.

Η κατάσταση αυτή δείχνει πόσο απάνθρωπη, αναποτελεσματική και τελικά ασύμφορη είναι αυτή η επιλογή που θυσιάζει ανθρώπους στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους και μάλιστα με την συμμετοχή του κράτους.

Ζητάμε από την διοίκηση να κρατήσει τις συγκεκριμένες Συναδέλφισσες στην δουλειά έστω με ατομικές συμβάσεις για να συνεχίσουν τη δουλειά  τους στο ΙΓΜΕ, αναγνωρίζοντας έτσι την σημαντική προσφορά τους στο χώρο μας.

Απαιτούμε και από την πλειοψηφία του Συνδικάτου να πάρει θετική θέση για το ζήτημα και να παλέψουμε όλοι μαζί να παραμείνουν οι Συναδέλφισσες στην δουλειά.

 

                                                                                               Η Ε.Γ. της ΑΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: