12 Δεκεμβρίου 2023

ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟ ΙΓΜΕ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΜΕ «ΧΡΙΣΤΟΥΓΙΑΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ»….

 

ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΙΓΜΕ

Αχαρνές, 12.12.2023

ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟ ΙΓΜΕ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΜΕ «ΧΡΙΣΤΟΥΓΙΑΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ»….

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Από την 30.11.2023, οι συμβασιούχοι συνάδελφοι που εργάζονται από 2 έως και κάποιοι (με μικρές διακοπές) περισσότερο από 15 χρόνια στο ΙΓΜΕ με ελαστικές σχέσεις εργασίας, (Συμβάσεις Εργασίας Ορισμένου Χρόνου, Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου, Παροχής Υπηρεσιών), απολύονται κατά ομάδες έως την 31.12.2023 που θα έχουν απολυθεί και οι τελευταίοι..!

Η πάγια τακτική των υπευθύνων του ΙΓΜΕ όσο αφορά τους συναδέλφους είναι παρελκυστικά να συνδέουν την ανάγκη παρουσίας και εργασίας τους, με τα Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έργα. Τακτική που είναι μειωτική για το ΙΓΜΕ αυτό καθαυτό, θεωρώντας ότι ο ρόλος του εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική χρηματοδότησης δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν είναι αφενός, η καθημερινή προσφορά στις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου, η προσφορά γεωλογικής πληροφορίας στην πολιτεία για την χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού.

Η θεώρηση αυτή είναι επίσης μειωτική για τους συναδέλφους οι οποίοι, ενώ χρησιμοποιούνται ως προσωπικό εκτέλεσης των σχεδιασμένων έργων, χωρίς την εργασία των οποίων δεν υπήρχε  δυνατότητα υλοποίησης κανενός έργου, δεν υπάρχει προσπάθεια να εντάσσονται οργανικά στο Ινστιτούτο, έχοντας αντιμετώπιση που πολλές φορές δεν συνάδει με την συναδελφικότητα που θα έπρεπε να νιώθουν σε έναν χώρο αποτελούμενο κυρίως από γεωλόγους.

Με έωλα και μειωτικά για τους ίδιους που τα εκφέρουν προσχήματα, αποφασίζεται από τα κέντρα αποφάσεων του ΙΓΜΕ η παγιοποίηση των συμβάσεων μίσθωσης έργου (ΣΜΕ). Συμβάσεων που μειώνουν μέχρι αναίρεσης τον οποιονδήποτε έλεγχο του ΑΣΕΠ στην διαδικασία και επιτρέπουν την επιλεκτική μοριοδότηση μέσω της συνέντευξης. Συμβάσεων που αναιρούν στην πράξη το δικαίωμα στην ένσταση αφού εξετάζεται από εσωτερική επιτροπή του ΙΓΜΕ χωρίς επέμβαση του ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσφύγει ο εναγόμενος μόνο στα αστικά δικαστήρια. Διαδικασία που είναι αποτρεπτική για ευνόητους λόγους κόστους και χρόνου. Αποτέλεσμα να λειτουργεί με αδιαφανή κριτήρια η επιλογή των συναδέλφων. Συμβάσεων που δεν επιτρέπουν στους συναδέλφους να είναι και να νιώθουν οργανικά ενταγμένοι στο ΙΓΜΕ. Συμβάσεων που δίνουν το δικαίωμα στον εκάστοτε προϊστάμενο έργου ή Δ/ντή να συνάπτει πολλαπλές συμβάσεις ταυτόχρονα σε «αρεστούς» του.

Αυτό το ΙΓΜΕ σχεδιάζουν. Προσωπικά τσιφλίκια και μοίρασμα κονδυλίων (που δεν είναι δικά τους) κατά το δοκούν. Γι’ αυτό και η επιλογή των Συμβάσεων Μίσθωσης Έργου, επειδή αδιαφορούν για το Ινστιτούτο και την προσφορά του στην χώρα και κόπτονται μόνο για τον έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων.

Με δική μας πρόταση μας που αποδέχθηκε και η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συνδικάτου ΙΓΜΕ, καθορίστηκε η συνάντηση με τους υπό απόλυση συμβασιούχους συναδέλφους την 05.12.2023, ώστε να συζητηθούν οι δράσεις εκείνες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα αφενός να γίνει παράταση των συμβάσεων μέχρι την έναρξη των επομένων έργων, αλλά κυρίως τις διαδικασίες και αγωνιστικές δράσεις προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, δηλαδή την μονιμοποίησή τους!

Ο Γ.Δ. της ΕΑΓΜΕ, ακολουθώντας την πολιτικάντικη τακτική του προκατόχου του, παραμονή της συνάντησης, για να δημιουργήσει «αισιόδοξο» κλίμα, έστειλε ενημέρωση σε όλους μας για τις νέες ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που πρόκειται να γίνουν, αλλά και την «υπόσχεση» ότι μπορεί για κάποιους από τους ήδη συμβασιούχους εργαζόμενους που απολύονται να επαναπροσληφθούν όχι με μόνιμη σχέση εργασίας αλλά με ΣΜΕ:

«Ύψιστης προτεραιότητας στόχος είναι η όσο το δυνατόν τάχιστη έναρξη των σχετικών ενεργειών για την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων συμβασιούχων από συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους έχουν αποκτήσει τη δέουσα εμπειρία και τεχνογνωσία κατά τη τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο και η παρουσία και συνεισφορά τους θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι λειτουργίας του φορέα».

Τεχνηέντως δεν αναφέρει ότι οι νεοπροσληφθέντες θα περάσουν πάλι από ΑΣΕΠ, και οι «τυχερότεροι» θα επανέλθουν…. Κάτι το οποίο φάνηκε και σε ερώτηση του συναδέλφου Δ. Μπάτη στον Δ/ντη ΔΑΝΥ για το αν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα επανέλθουν οι ίδιοι συνάδελφοι. Η ειλικρινέστατη απάντηση του ήταν «σε καμία περίπτωση»... Αυτό απαντά στον Γ.Δ. και στην εσκεμμένα ασαφή διατύπωση του.

Αυτό που επίσης απέφυγε να αναφέρει ο Γ.Δ. στην ανακοίνωσή του είναι ποιες ενέργειες έκανε για να υλοποιήσει την προτροπή παραγόντων του ΥΠΕΝ στην διάρκεια της παρουσίας των έργων στο αμφιθέατρο του ΙΓΜΕ, όπου προέτρεψαν την Διοίκηση να βρει πηγές χρηματοδότησης για να μην υπάρξει διακοπή στην εργασιακή συνέχεια των συναδέλφων συμβασιούχων μέχρι την επανεκκίνηση των νέων έργων ή της συνέχειας των υφισταμένων.

Για μία ακόμη φορά, τραγική φιγούρα στην συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου και επίδοξος νεκροθάφτης κάθε έννοιας  του συνδικαλισμού, ο οποίος όχι μόνο αρνήθηκε οποιαδήποτε κινητοποίηση που προτείναμε για τις 18 ή 19 Δεκέμβρη με 3ωρη στάση εργασίας και κάθοδο στον υπουργείο μαζί και με τους μονίμους συναδέλφους, αλλά απέκλεισε (κατά τη γνώμη του) κάθε πιθανή παράταση συμβάσεων εκτός έργων, διότι δεν υπάρχουν λεφτά…..(!) (ούτε ο υπουργός οικονομικών να ήταν δεν θα έλεγε τέτοια μπαρούφα και μάλιστα με προκλητικό τρόπο). Ο δε Γεν. Γραμματέας του Συνδικάτου χαρακτήρισε «χυδαία» την πρόταση για κινητοποίηση για να μη απογοητευτούν οι «απολιτίκ» (όπως τους χαρακτήρισε) συμβασιούχοι αν αυτή δεν φέρει αποτέλεσμα. Κατά την γνώμη του είναι βέβαιος ότι δεν θα φέρει….(!).

Ποιοι τους έδωσαν 65% πλειοψηφία στο Συνδικάτο συνάδελφοι;;;; (βάλαμε τους λύκους να φυλάν τα πρόβατα…)

Επιστρέφουμε την απαράδεκτη στάση τους ως χυδαία, όταν προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε διεκδικητική αγωνιστική κίνηση από τους συμβασιούχους μέσω του Συνδικάτου τους για να αποκτήσουν την μονιμότητά τους που την δικαιούνται ντε φάκτο!

Αφού όλα αυτά τα χρόνια τους ξεζούμισαν και τους εκμεταλλευτήκαν κατά το δοκούν, Διοίκηση, Προϊστάμενοι, Εργάρχες, αλλά και οι πλειοψηφούντες στο Συνδικάτο υποκλέπτοντας την ψήφο τους (σε πολλούς από αυτούς) με φρούδες υποσχέσεις, τώρα τους λένε να σωπάσουν και να αποχωρήσουν ήσυχα, ήρεμα χωρίς περαιτέρω θόρυβο.

Παρά ταύτα, η Διοίκηση τους καλεί όπως και όλους μας στην Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της ΕΑΓΜΕ στις 22/12 για να περάσουμε όμορφα…, μια ωραία χαρούμενη, γιορτινή παρέα!!!!!

Σας καλούμε και εμείς Συνάδελφοί μας Συμβασιούχοι να είστε όλοι σας παρούσες και παρόντες και να κοιτάξετε σιωπηλά και κατάματα αυτούς που σας διώχνουν μετά από όλα αυτά τα χρόνια Εξαίρετης Προσφοράς σας στο Ινστιτούτο (που όλοι σας το αναγνωρίζουν), αλλά τώρα για αυτούς είστε περιττοί…

Αυτή θα είναι η πρώτη σημαντική αντίδραση σε σειρά μαχών που θα έρθουν για να ΕΠΑΝΙΔΡΥΘΕΙ ΤΟ ΙΓΜΕ ΩΣ ΕΙΧΕ, με 1000 οργανικές θέσεις και ΕΣΕΙΣ να είστε οι συνέχεια αυτού του Ιστορικού ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ, που πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσία στον ΛΑΟ και τις ΑΝΑΓΚΕΣ του!

Υ.Γ.  Η Διοίκηση, Δ/ντης ΔΟΔΥ, διάφοροι προϊστάμενοι, ΥΠΟ-υπάλληλοι και παρατρεχάμενοι να δώσουν άμεσα τα χρήματα από το εκτός έδρας που έφαγαν με χυδαίο τρόπο από συμβασιούχους και μόνιμους συναδέλφους από την 1/1/2022.

Είναι αισχρή ασέβεια προς του συναδέλφους και ειδικά προς τους συμβασιούχους, ΝΤΡΟΠΗ!!!    

Η Ε.Γ. του ΕΑΜ-ΙΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: