10 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝ.Α.Σ.Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ

 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

(ΑΝΑ.Σ.Α.)

10/02/2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Η τελευταία ενημέρωση που λάβατε με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας του συνδικάτου για τις εξελίξεις σχετικά με την επιστροφή των παρανόμως παρακρατημένων δεδουλευμένων, έθεσε και δικαίως στους εργαζόμενους πολλά  ερωτήματα και  είναι αποτέλεσμα επαφών της πλειοψηφίας του Συνδικάτου με την πολιτική ηγεσία (ΥΠΕΝ-ΓΛΚ) από το Φθινόπωρο του 2022.

Η παράταξή μας ενημερώθηκε προφορικά λίγο πριν κοινοποιηθεί το εν. σημείωμα στους συναδέλφους.

Η ΑΝΑΣΑ δεν είχε ούτε έχει, παρόλες τις συνεχείς προσπάθειές της στο πλαίσιο της  συλλογικής και συναινετικής προσπάθειας λύσης του ζητήματος,  καμία σαφή ενημέρωση για την πορεία των επαφών της πλειοψηφίας του συνδικάτου όλο αυτό το διάστημα.

·       Στο σημείωμα, αναφέρεται μεταξύ άλλων για  «σαφή δέσμευση» του ΓΛΚ, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες τεκμηρίωσης  της δέσμευσης.

Σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πιθανή δέσμευση για αναγνώριση της ΕΑΓΜΕ ως φορέα εξόφλησης απαιτήσεων από το ΙΓΜΕ είναι ένα θετικό βήμα στην συνέχεια των διεκδικήσεων!

Είναι απλώς όμως ένα νομικό βήμα που αν δεν συμπληρωθεί με την δέσμευση χρηματικού ποσού για την υλοποίηση των απαιτήσεων δεν  θα έχει αντίκρισμα.

·       Από την  ΕΑΓΜΕ μέχρι στιγμής δεν μπορούν να καταβληθούν εκτελεστέες δικαστικές αποφάσεις που προέρχονται από το ΙΓΜΕ, άρα  δεν έχει παρά φιλολογική σημασία η αναγνώριση της ΕΑΓΜΕ αν δεν συνοδευτεί από καθορισμένη διαδικασία πληρωμής. Η ΕΑΓΜΕ έχει έννοια «δημόσιου οργανισμού» συνεπώς πρακτικά δεν μπορεί να υποχρεωθεί να υλοποιήσει απαιτήσεις αν δεν υπάρχει σαφής δέσμευση ποσού για την καταβολή και ταυτόχρονα δέσμευση διαδικασίας καταβολής. Επίσης σε περίπτωση θετικής, κατά τα υπόλοιπα, εξέλιξης υπάρχει το ερώτημα της διαδικασίας καταβολής χρονικά. Η έννοια της «τελεσίδικης απόφασης» είναι αμφίσημη και έχουν ήδη ανακύψει ερωτήματα στους συναδέλφους αν αφορούν όλες τις αποφάσεις, τις εφετειακές ή και τις πρωτόδικες εκτελεστέες.

Είναι και πρέπει να παραμείνει απαίτηση του Συνδικάτου η συνολική ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων μηδενός εξαιρουμένου.

·       Υπάρχει η άτυπη πληροφορία από την πλειοψηφία του Συνδικάτου, ότι δεν θα τεθεί σε διαβούλευση το  επεξεργασθέν κείμενο από το ΥΠΕΝ και υπάρχει η πρόθεση να κατατεθεί ως έχει. Πρέπει να διασαφηνιστεί αν ισχύει. Είναι προφανής ο κίνδυνος εσκεμμένων διατυπώσεων που θα χρήζουν και πάλι ερμηνειών αν δεν τεθεί το κείμενο σε γνώση του προσωπικού και των νομικών μας συμβούλων.

·       Η προβλεπόμενη κατάθεση (πάντα κατά τις πληροφορίες που η πλειοψηφία του Συνδικάτου ανέφερε στο σημείωμα) θα γίνει σε άρθρο νόμου και όχι δε τροπολογία.

Αυτό εμπεριέχει προσπάθεια μεθόδευσης αν τα υπόλοιπα άρθρα εμπεριέχουν άρθρα τα οποία θα περιέχουν ρυθμίσεις μη αποδεκτές για ψήφιση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι η τυχόν άρνηση ψήφισης του νομοσχέδιου να παρουσιαστεί ως άρνηση στην συγκεκριμένη πιθανή ρύθμιση για του συναδέλφους.

Για όλα αυτά τα ζητήματα  καθώς και όσα ανακύπτουν καθημερινά θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση και κατεπείγουσα ΓΣ των συναδέλφων στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος ώστε μαζί με το κείμενο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου (που θα έχουμε στην αρχή της εβδομάδος σύμφωνα με την πλειοψηφία του Συνδικάτου) καθώς και την παρουσία εκπροσώπων του ΕΣΤΥ (ΕΝΙΑΙΑΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ) και των νομικών παραστατών μας που εμπλέκονται με τα δικόγραφα, να δοθούν απαντήσεις και να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με δεσμευτικές συλλογικές αποφάσεις, αλλά και καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης, αν τολμήσει να μας διχάσει ή να «ξεμπερδέψει» με το ζήτημα χωρίς πολιτικό κόστος.

Η ΕΓ της ΑΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: